„Borsodi-zsomboly” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
20. sor: 20. sor:
Az [[Alsó-hegy]] fennsíkjának a keleti részén, [[Tornanádaska]] központjától északnyugatra, a Vecsem-bükk csúcstól keletre, 76,5°-ra, három kilométerre, erdőben, két [[töbör]] közötti sziklás gerincen, a [[Nádaskai-zsomboly]]tól északnyugatra, körülbelül 200 méterre, a határsávtól délre, körülbelül 200 méterre nyílik. A keskeny, hasadék alakú, 40×80 centiméteres, függőleges tengelyirányú, bontott, de természetesnek tűnő bejárata csak közelről vehető észre.
Az [[Alsó-hegy]] fennsíkjának a keleti részén, [[Tornanádaska]] központjától északnyugatra, a Vecsem-bükk csúcstól keletre, 76,5°-ra, három kilométerre, erdőben, két [[töbör]] közötti sziklás gerincen, a [[Nádaskai-zsomboly]]tól északnyugatra, körülbelül 200 méterre, a határsávtól délre, körülbelül 200 méterre nyílik. A keskeny, hasadék alakú, 40×80 centiméteres, függőleges tengelyirányú, bontott, de természetesnek tűnő bejárata csak közelről vehető észre.


[[Középső triász]], wettersteini [[Mészkő (kőzet)|mészkőben]] jött létre. Egyetlen, függőleges, lefelé enyhén táguló, oldott hasadékból áll. A bejáratban egy, már nem fejlődő [[cseppkő]]lefolyás nyoma figyelhető meg. A lentebbi részeken oldott formák, borsó nagyságú képződmények és feketés színű, nem fejlődő [[Cseppkő|cseppkövek]] jöttek létre. A vízszintes kiterjedése 2,5 méter. Az alján kőzettörmelék található. A megtekintéséhez engedély és nyolc méter kötél szükséges.
[[Középső triász]], wettersteini [[Mészkő (kőzet)|mészkőben]] jött létre. Egyetlen, függőleges, lefelé enyhén táguló, oldott hasadékból áll. A bejáratban egy, már nem fejlődő [[cseppkő]]lefolyás nyoma figyelhető meg. A lentebbi részeken oldott formák, borsó nagyságú képződmények és feketés színű, nem fejlődő [[Cseppkő|cseppkövek]] jöttek létre. A vízszintes kiterjedése 2,5 méter. Az alján kőzettörmelék található. A lezáratlan barlang megtekintéséhez engedély és nyolc méter kötél szükséges.


Előfordul az irodalmában ''Csiga biga-zsomboly'' (Nyerges 2000) néven is.
Előfordul az irodalmában ''Csiga biga-zsomboly'' (Nyerges 2000) néven is.

A lap 2019. augusztus 19., 00:09-kori változata

Borsodi-zsomboly
Hossz6,75 m
Mélység6,75 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés6,75 m
Tengerszint feletti magasság475 m
Ország Magyarország
TelepülésTornanádaska
Földrajzi tájAggteleki-karszt
Típuszsomboly
Barlangkataszteri szám5452-75
Elhelyezkedése
Borsodi-zsomboly (Magyarország)
Borsodi-zsomboly
Borsodi-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 34′ 15″, k. h. 20° 46′ 05″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 15″, k. h. 20° 46′ 05″

A Borsodi-zsomboly az Aggteleki Nemzeti Parkban található barlang. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része.

Leírás

Az Alsó-hegy fennsíkjának a keleti részén, Tornanádaska központjától északnyugatra, a Vecsem-bükk csúcstól keletre, 76,5°-ra, három kilométerre, erdőben, két töbör közötti sziklás gerincen, a Nádaskai-zsombolytól északnyugatra, körülbelül 200 méterre, a határsávtól délre, körülbelül 200 méterre nyílik. A keskeny, hasadék alakú, 40×80 centiméteres, függőleges tengelyirányú, bontott, de természetesnek tűnő bejárata csak közelről vehető észre.

Középső triász, wettersteini mészkőben jött létre. Egyetlen, függőleges, lefelé enyhén táguló, oldott hasadékból áll. A bejáratban egy, már nem fejlődő cseppkőlefolyás nyoma figyelhető meg. A lentebbi részeken oldott formák, borsó nagyságú képződmények és feketés színű, nem fejlődő cseppkövek jöttek létre. A vízszintes kiterjedése 2,5 méter. Az alján kőzettörmelék található. A lezáratlan barlang megtekintéséhez engedély és nyolc méter kötél szükséges.

Előfordul az irodalmában Csiga biga-zsomboly (Nyerges 2000) néven is.

Kutatástörténet

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait 1995-ben nyilvánították világörökségi helyszínné és ezért ez a barlang is a Világörökség része, bár később lett felfedezve. 2000. december 10-én bontotta ki a bejáratát a BEAC Barlangkutató Csoport és a MAFC Barlangkutató Csoport. Az első bejárója Sőregi Ildikó volt. A kibontásával korábban is próbálkozott a csoport és a barlang felfedezése előtt a bejáratot mások is megtalálták, mert a 8–12 centiméter széles nyílásánál a CSIGA BIGA ZS felirat volt a sziklába karcolva. 2000. december 11-én Nyerges Attila rajzolta meg a hossz-szelvény barlangtérkép-vázlatát egy keresztmetszettel. A barlangtérkép-vázlat szerint hét méter mély volt. 2000-ben Nyerges Attila szerkesztette meg a hossz-szelvény barlangtérképét egy keresztmetszettel, amely szerint 6,8 méter hosszú és 6,8 méter mély.

2009. július 21-én a Barrandien Barlangkutató Csoport mérte fel és szerkesztette meg a hosszmetszeti barlangtérképét két keresztmetszettel és az alaprajzi barlangtérképét. A felmérés alapján hat méter mély volt. A mélységét lehetne növelni az akna alján lévő, kis kövekből álló kőzettörmelék eltávolításával.

Irodalom

  • Gasparik Mihály – Nyerges Attila: Az alsó-hegyi zsombolyok kutatása. In: Nyerges Attila szerk.: BEAC Barlangkutató Csoport 2000–2001. évi jelentése. Kézirat. Budapest, 2002. 29. oldal és három oldal melléklet (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Nyerges Attila: Barlang nyilvántartólap. Kézirat, 2000. december 11. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Luděk Vlk: Alsó-hegy (Dolný Vrch) 2008–2009. Kézirat. Prága, 2009. augusztus 13. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Luděk Vlk et al: Atlas of Karst Phenomena at Dolný vrch / Alsó-hegy. Prága, 2019. 30. oldal és a mellékelt térképen jelölve a helye

További információk