„Budapesti 16. sz. országgyűlési egyéni választókerület” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
Dzsuhesz (vitalap | szerkesztései)
27. sor: 27. sor:


=== 2018 ===
=== 2018 ===
* [https://www.facebook.com/bencsikjanos1985/ Bencsik János] ([[Jobbik Magyarországért Mozgalom|Jobbik]])
*[[Bencsik János (politikus, 1985)|Bencsik János]] ([[Jobbik Magyarországért Mozgalom|Jobbik]])


=== 2014 ===
=== 2014 ===

A lap 2019. augusztus 15., 08:32-kori változata

Budapesti 16. sz. országgyűlési egyéni választókerület

VármegyeBudapest
Választásra jogosultak69 854 (2022. április 3.)
Képviselő
NévHiller István (43,23 százalék, Magyar Szocialista Párt)
Jelöltek 2018
Jelöltek 2022
NévBencsik János JOBBIK

Deli Károly MIÉP
Fehér Máté József SZEM PÁRT
Ferenczi István LMP
Földesi Gyula FIDESZ-KDNP
Grubicska Bettina HAM
Dr.Hiller István MSZP-PÁRBESZÉD
Márton Kálmán ÉRTÜNK ÉRTETEK
Papp Zoltán LENDÜLETTEL
Somodi Klára EGYÜTT

Teveli Dalma MOMENTUM

A budapesti 16. sz. országgyűlési egyéni választókerület egyike annak a 106 választókerületnek, amelyre a 2011. évi CCIII. törvény Magyarország területét felosztja, és amelyben a választópolgárok egy-egy országgyűlési képviselőt választhatnak. A választókerület nevének szabványos rövidítése: Budapest 16. OEVK. Székhelye: Budapest XX. kerülete [1]

Területe

A választókerületet az alábbiak szerint határozza meg a törvény:

  1. A XIX. kerület választókerülethez tartozó részének határa: A Határ út és a Nagykőrösi út kereszteződésétől a Nagykőrösi úti autópályatest tengelyvonalán, majd a Nagykőrösi út északi oldalán halad a MÁV vasútvonalig, majd a Nagykőrösi út mentén haladó MÁV vasútvonal északkeleti oldalán a Méta útig, majd a Méta út tengelyén a Kolozsvár útig, innen a Kolozsvár út tengelyén a Kispesti temetőig, majd a temető délkeleti oldalán a Csapó utcáig, majd a Csapó utca északi oldalán a Darányi utcai farmezsgyéig, és a Darányi utca farmezsgyén a Parázs utcai farmezsgyéig, a Parázs utcai farmezsgyén, és az Újtemető út, illetve a hozzá tartozó közterület északi oldalán a MÁV vasútvonal kereszteződésén át az Ady Endre útig, az Ady Endre út páratlan házszámozású oldalán a Határ útig, a Határ úton a kiindulási pontig körbezárt terület.
  2. A XX. kerület teljes területe, amelynek határa: A XXI.–IX.–XX. kerületeknek a soroksári Duna-ág elméleti középpontjában lévő hármas határpontjától keleti irányba keresztezve a Budapest–Kunszentmiklós vasútvonalat és a Budapest–Ráckeve HÉV-vonalat a Határ út tengelyén halad a Határ út–Nagykőrösi út találkozási pontjáig. Itt délkeleti irányba fordul és a Nagykőrösi úton halad, majd a Nagykőrösi út mentén fekvő MÁV vasútvonal északkeleti oldalán a kispesti Méta utca, a Szentlőrinci út és a Nagykőrösi út kereszteződéséig, majd a Szentlőrinci út déli vonalán a Köves útig. A Szentlőrinci út és a Mezsgye utca között a határ a Köves út nyugati oldalán halad, majd a Mezsgye utca és az Alsó határút között áttér a Köves út keleti oldalára. Itt délnyugatra fordul és a Budapest Ferencváros–Soroksár összekötő vasútvonal kisajátítási vonalán halad az erzsébeti temető északi sarkáig. Továbbhalad a Temetősor menti temetőfalon, megkerüli a temetőt, északnyugati irányban eléri a Könyves utcát, keresztezi a MÁV pályatestet, a Könyves utca keleti oldalán haladva eléri a Török utca Alsó határút találkozási pontját, itt északkeleti irányba fordul, az Alsó határút délkeleti oldalán haladva eléri a Vágóhíd utcát, a Vágóhíd utca nyugati oldalán halad a Bolyai János utcáig, a Bolyai János utca déli oldalán eléri a szervizutat, keresztezi a papírgyári iparvágányt, s a gyár nyugati oldalán haladva elér a Barkó utcáig. A határvonal itt keresztezi a Helsinki utat, a HÉV-pályát, az E5-ös főutat és a MÁV vasútvonal rézsűjének felső vonalán visszafordul déli irányba és a vasút feletti hidat megkerülve a 184099 hrsz.-nál nyugati irányba halad a 196605. külterületi mezőgazdasági tábla és a 170187/10. agyaggödör közös határvonalán. A 196600 hrsz.-nál eléri a Vízisport utcát, kiér a soroksári Duna-ág partjára, eléri a Duna középvonalát, ezen északi irányba haladva eléri a kiindulási pontot.

Országgyűlési képviselője

A választókerület országgyűlési képviselője Hiller István (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP).[2]

Országgyűlési választások

2018

2014

A 2014-es országgyűlési választáson az alábbi jelöltek indultak:

Demográfiai profilja

2011-es adatok szerint a budapesti 16. sz. választókerületben 90 917 ember él; közülük 75 923 felnőtt, 41 775 férfi és 49 142 nő. A lakosok közül 16 396 diplomás, 46 063 érettségizett és 74 370 végezte el az általános iskolát.[3]

Jegyzetek

  1. Vjt. 1. számú melléklet
  2. Egyéni választókerületi (OEVK) eredmények. Országgyűlési Képviselők Választása, 2014. április. 6. Nemzeti Választási Iroda, 2014. április 28. [2014. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  3. KSH

Források