„Poke” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
A(z) Poke-bowl-waikiki.jpg nevű fájlt Herbythyme törölte a Commonsból: „Copyright violation, see c:Commons:Licensing
a 0
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:Ahi tuna Poke.jpeg|thumb|right|''Ahi poke'' tonhallal]]
A '''poke''' vagy '''poké''' [[Hawaii]]ról származó, szépen díszített, tálban készülő, rizs vagy zöldség alapú étel, melyet nyers hallal fogyasztanak. A ''poke'' egy vágási technikát jelent, amellyel a halat készítik az ételhez, semmi köze a [[pokémon]]okhoz. A hawaii konyha tradicionális étele, előételként és főételként is fogyasztják.
A '''poke''' (egyéb elnevezései ''poké, poke bowl, poketál'') [[Hawaii]]ról származó, szépen díszített, tálban készülő, rizs vagy zöldség alapú étel, melyet nyers hallal fogyasztanak. A ''poke'' egy vágási technikát jelent, amellyel a halat készítik az ételhez, semmi köze a [[pokémon]]okhoz. A hawaii konyha tradicionális étele, előételként és főételként is fogyasztják.


A pokétálak négy fontos összetevőre épülnek: különféle rizsalapok, proteinek, zöldségek, szószok, ezt pedig megbolondítják még a tetejére kerülő ropogós finomságokkal.
A pokék négy fontos összetevőre épülnek: különféle rizsalapok, proteinek, zöldségek, szószok, ezt pedig megbolondítják még a tetejére kerülő ropogós finomságokkal.


== Története ==
== Története ==

A lap 2019. augusztus 2., 13:15-kori változata

Ahi poke tonhallal

A poke (egyéb elnevezései poké, poke bowl, poketál) Hawaiiról származó, szépen díszített, tálban készülő, rizs vagy zöldség alapú étel, melyet nyers hallal fogyasztanak. A poke egy vágási technikát jelent, amellyel a halat készítik az ételhez, semmi köze a pokémonokhoz. A hawaii konyha tradicionális étele, előételként és főételként is fogyasztják.

A pokék négy fontos összetevőre épülnek: különféle rizsalapok, proteinek, zöldségek, szószok, ezt pedig megbolondítják még a tetejére kerülő ropogós finomságokkal.

Története

Eredetileg a poke a tradicionálisan felvágott, szezonális nyers halat jelentette megtisztítva, kicsontozva és felvágva. Az étel mai formájában az 1970-es évektől létezik, ekkor már zöldségekkel, szószokkal és rizsfélékkel tálalták.

A szigetekről a 2000-es évek elején terjedt el elsőként Amerikában, majd Ausztráliában, de az utóbbi években az európai nagyvárosokban is rajongókra talált az egészségtudatos, vegán vagy épp különlegesebb ételek kedvelői között.

Legújabb változatai már a halakon kívül készülhetnek húsmentesen vagy épp hússal is.

Hozzávalók

A poke mindig egy kiválasztott alapból készül: ez lehet rizs, barna rizs vagy akár rizstészta, esetleg gyalult zöldség. Erre jön a protein: nyers tonhal vagy lazac, pirított csirke vagy tofu.

A tálra ezután választott friss, nyers zöldségek kerülnek, például edemame bab, avokádó és különböző saláták. Ezt forgatják össze a szószokkal. Végül pirított magokkal vagy más ropogós dolgokkal tálalják.

Források

Commons:Category:Poke (Hawaii)
A Wikimédia Commons tartalmaz Poke témájú médiaállományokat.