„Triptolemosz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
0 forrás archiválása és 1 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
Pegybot (vitalap | szerkesztései)
4. sor: 4. sor:
[[fájl:Triptolemos Kore Louvre G452 full.jpg|thumb|200px|right|Triptolemosz a sárkányok vontatta szekéren]]
[[fájl:Triptolemos Kore Louvre G452 full.jpg|thumb|200px|right|Triptolemosz a sárkányok vontatta szekéren]]


Triptolemosz Eleuszi királyfi volt, Keleosz és Metaneira fia. Nevének jelentése: háromszor harcoló. [[Perszephoné]] elrablása után ő vezette először nyomra a lányát kereső [[Démétér]]t. Az istennő ezért, hogy meghálálja Triptolemosz tettét és a szjves fogadtatást, amelyben az ifjú szülei részesítették, megtanította a gabonatermesztés titkára. Szárnyas [[sárkány]]októl vont szekeret is adományozott neki, hogy azon járva tudását mindenfelé elterjeszthesse. Az istennő később is őrködött Triptolemosz sorsa felett, amikor a fiút egy ellensége, [[Lycinus]], a [[szkíták]] királya meg akarta ölni, [[Démétér]] [[hiúz]]zá változtatta, így megmentve őt a haláltól.
Triptolemosz Eleuszi királyfi volt, Keleosz és Metaneira fia. Nevének jelentése: háromszor harcoló. [[Perszephoné]] elrablása után ő vezette először nyomra a lányát kereső [[Démétér]]t. Az istennő ezért, hogy meghálálja Triptolemosz tettét és a szjves fogadtatást, amelyben az ifjú szülei részesítették, megtanította a gabonatermesztés titkára. Szárnyas [[Sárkányok|sárkány]]októl vont szekeret is adományozott neki, hogy azon járva tudását mindenfelé elterjeszthesse. Az istennő később is őrködött Triptolemosz sorsa felett, amikor a fiút egy ellensége, [[Lycinus]], a [[szkíták]] királya meg akarta ölni, [[Démétér]] [[hiúz]]zá változtatta, így megmentve őt a haláltól.


A róla szóló történetet a Démétérhez szóló nagy [[Homérosz|homéroszi]] himnusz adja elő. Több ókori vázakép mutatja őt sárkányfogatán, Démétér és Perszephoné társaságában. A búzakalász átadásának pillanatában ábrázolja ugyanezt a három alakot egy dombormű, amelyet Eleusziszban a szentély romjai között találtak. Szerepet kap [[Eumélosz (Antheiasz apja)|Eumélosz]] és [[Antheiasz]] mítoszában is.
A róla szóló történetet a Démétérhez szóló nagy [[homérosz]]i himnusz adja elő. Több ókori vázakép mutatja őt sárkányfogatán, Démétér és Perszephoné társaságában. A búzakalász átadásának pillanatában ábrázolja ugyanezt a három alakot egy dombormű, amelyet Eleusziszban a szentély romjai között találtak. Szerepet kap [[Eumélosz (Antheiasz apja)|Eumélosz]] és [[Antheiasz]] mítoszában is.


== Források ==
== Források ==

A lap 2019. július 11., 20:32-kori változata

Triptolemosz (ógörögül: Τριπτόλεμος – Triptolemosz, latinul: Triptolemus) mitológiai személy az ókori görög mitológiában.

Mitológiai szereplése

Triptolemosz a sárkányok vontatta szekéren

Triptolemosz Eleuszi királyfi volt, Keleosz és Metaneira fia. Nevének jelentése: háromszor harcoló. Perszephoné elrablása után ő vezette először nyomra a lányát kereső Démétért. Az istennő ezért, hogy meghálálja Triptolemosz tettét és a szjves fogadtatást, amelyben az ifjú szülei részesítették, megtanította a gabonatermesztés titkára. Szárnyas sárkányoktól vont szekeret is adományozott neki, hogy azon járva tudását mindenfelé elterjeszthesse. Az istennő később is őrködött Triptolemosz sorsa felett, amikor a fiút egy ellensége, Lycinus, a szkíták királya meg akarta ölni, Démétér hiúzzá változtatta, így megmentve őt a haláltól.

A róla szóló történetet a Démétérhez szóló nagy homéroszi himnusz adja elő. Több ókori vázakép mutatja őt sárkányfogatán, Démétér és Perszephoné társaságában. A búzakalász átadásának pillanatában ábrázolja ugyanezt a három alakot egy dombormű, amelyet Eleusziszban a szentély romjai között találtak. Szerepet kap Eumélosz és Antheiasz mítoszában is.

Források