„Való Világ” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Szériák: Elírás javítása, Nyelvtani javítás, Hivatkozások hozzáadása
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés Android-alkalmazás-szerkesztés
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
176. sor: 176. sor:
|[[Puskás Péter (énekes)|Puskás Peti]]<br>[[Nádai Anikó]]
|[[Puskás Péter (énekes)|Puskás Peti]]<br>[[Nádai Anikó]]
|-
|-
! scope="row" height="55"|[[Való Világ 10]]
! scope="row" height="55"| [[Való Világ 10]]
| 2020.
| 2020.
|
|

A lap 2019. július 3., 10:19-kori változata

Való Világ
Műfajvalóságshow

Műsorvezető
Főcím
  • ValóVilág (Koós Réka és a Crystal, 1. évad)
  • ValóVilág (Tunyogi Orsi, 2. évad)
  • VV3 (Shane 54 és a Crystal, 3. évad)
  • Üdvözöl a Való Világ (Ádok Zoli és Tóth Gabi, 4-9. évad)
  • VégefőcímItt a lét a tét

    FormátumValóságshow
    SzlogenItt a lét a tét!
    Ország Magyarország
    Nyelvmagyar
    Évadok10
    Gyártás
    Vezető producerBenyovsky Réka
    Forgatási helyszínNagytétényi út 29. Budapest, Magyarország
    GyártóPaprika Studios
    Sugárzás
    Eredeti sugárzás kezdete2002. szeptember 11.
    Első magyar adó
  • RTL 2 (2014)
  • RTL Klub
    (2002-2012)
  • Státusz10. évad 2020-ban
    További információk
  • weboldal
  • IMDb
  • PORT.hu
  • A Wikimédia Commons tartalmaz Való Világ témájú médiaállományokat.
    SablonWikidataSegítség

    A Való Világ magyarországi valóságshow-sorozat, melyet az RTL Klub, majd 2014-től az RTL II vetít.

    A show menete

    Az első és a második szériában

    A casting után a zsűri továbbjuttat 30 (első széria); 36 (második széria) embert, akiket a nézők beszavazó show-k keretein belül juttathatnak be a Villába telefon és SMS segítségével. Minden beszavazó show-n három vállalkozó kedvű vesz részt, de közülük természetesen csak egy kerülhet játékba. A második szériában volt egy tizenharmadik, vigaszágas beszavazó. Ha a Villában kialakult az összlétszám (ami szériánként változó), kezdődhet a kiszavazás. Először is egy kiválasztás, amikor is a villalakóknak ki kell választaniuk egy társukat, akit kint szeretnének tudni. A kiválasztott az első szériában egy, a második szériától kezdve még két játékostársára ráköti a zöld kendőt, akikkel párbajozni szeretne. Ez a kihívás. Ezek után az első szériában a "kiválasztott" és a "kihívott" megy párbajra, a második szériától pedig a nézőknek arra a párbajozó-jelöltre kell a legtöbb voksot küldeni, akit meg szeretnének mérkőztetni a kiválasztottal. Akire a legkevesebb szavazat jön, biztosan benn marad. A két kieső-jelölt tehát a kiválasztott és a (legtöbb voksot kapott) kihívott lesz. Ők párbajon vesznek részt, melyen a szerényebb szavazattal rendelkező játékos búcsúzik. A nyertes párbajozó visszamehet a Villába, és védettséget élvezve a következő kiválasztáson egy villalakó sem szavazhat rá.

    A harmadik szériában

    A harmadik széria menete annyiban tért el elődeiétől, hogy szilveszterkor szerelmes párok vetélkedtek a beszavazó show-ban (így jutott be Szilvi és Frenki).

    Akit a castingon nem juttatott tovább a zsűri, az licitálhatott. A három legtöbb pénzt ajánló személy is beszavazó show-n vett részt, majd a nézők döntötték el, ki menjen a Villába (Jenny).

    A negyedik szériában

    A negyedik szériában annyi újítás volt, hogy a beszavazó showban egy adott karaktertípusból vesznek részt hárman, köztük a testvérek és a házaspárok, akik ketten költöztek be. Végül egy szavazási anomália folytán a tervezett 14 helyett 15-en kerültek be, illetve egy kizárás is volt, aki helyett vigaszágon mást szavaztak be, két játékos pedig feladta a versenyt.

    A kihíváson újra csak egy embert hív ki a kiválasztott az első szériához hasonlóan.

    Az ötödik szériában

    Az ötödik Való Világ szériához nemcsak a Villát alakították át, hanem elkészült egy új épület is. Az Aréna a játékban kéthetente zajló Megmérettetés helyszíne. Ebben az évadban a Párbaj elleni védettséget immáron a Megmérettetés során szerzi meg a játékos. A VV5 szeptember 12-én kezdődött, az augusztusi kezdés helyett. 48 villa lakó jelölt került be a beszavazó műsorokba, ahonnan a 14 kategória győztese jutott be a villába, úgy hogy a játék elején a nézők két játékost kiszavaztak, és helyükre két másik játékost küldtek.[1]

    A hatodik szériában

    A hatodik évad beszavazóshow nélkül kezdődött, valamint változott a szavazás menete is. Hat lakó kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 11 fős létszámot. Ekkor elhagyja az a versenyző a villát, aki a széria elején indított szimpátia-szavazáson a legkevesebb szavazatot kapta. Helyére jön két új versenyző, így lesz 12 a létszám. A szavazás alapját immáron nem az SMS-ek, hanem egy okostelefonra fejlesztett alkalmazáson keresztül leadott – díjmentes – voksok adják.

    A hetedik szériában

    A hetedik évad beszavazóshow nélkül kezdődött. Hat lakó kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 12 fős létszámot. Ekkor egy újabb villalakó érkezik, és egy meglévő távozik; az, aki az évad elejétől elindult szimpátia-szavazáson a legkevesebb szavazatot kapta. A szavazás alapját továbbra is egy okostelefonra fejlesztett alkalmazáson keresztül leadott – díjmentes – voksok adják. Ebben az évadban újításként szuperképességeket is kaptak a lakók. A 7. évad fináléjának a végén utalást kaptunk a 8. évad indulására.[2]

    A nyolcadik szériában

    A nyolcadik évad beszavazóshow nélkül kezdődött. Nyolc lakó kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 13 fős létszámot. Az utolsó beköltözésnél ketten költöztek be egyszerre. Később egy újabb villalakó érkezik, és egy meglévő távozik; az, aki a korábban elindult szimpátia-szavazáson a legkevesebb szavazatot kapta. A szavazás itt még a honlapon készült, az első kihívástól kezdve viszont a szavazás alapját ismét egy okostelefonra fejlesztett alkalmazáson keresztül leadott – díjmentes – voksok adják. Ebben az évadban újításként megvásárolták a Big Brother licencét, így a két műsor arculata lett keverve. A játékmenet szempontjából maradtak a Való Világ alapjai.

    A kilencedik szériában

    A kilencedik évad beszavazóshow nélkül kezdődött. Hét játékos kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 12 fős létszámot.

    Szériák

    Széria Kezdet Finálé Adások Győztesek Műsorvezető Tévécsatorna Villa helyszín
    Való Világ 1 2002. szeptember 11. 2002. december 22. 102 Szabolcs (27)
    (Mészáros Szabolcs)
    Stohl András
    Czifra Noémi
    RTL Klub Kunigunda úti stúdió
    Való Világ 2 2003. január 1. 2003. május 31. 153 Laci (31)
    (Vitkó László)
    Való Világ 3 2003. december 28. 2004. június 4. 163 Milo (18)
    (Gyukin Milovan)
    Stohl András
    Lilu
    Való Világ 4 2010. november 20. 2011. május 8. 171 Alekosz (32)
    (Nagy Alekosz)
    Stohl András
    Sebestyén Balázs
    Lilu
    Nagytétényi úti stúdió
    Való Világ 5 2011. szeptember 12. 2012. február 26. 168 Attila (33)
    (Knapp Attila)
    Sebestyén Balázs
    Lilu
    Való Világ 6 2014. január 12. 2014. május 11. 120 Aurelio (23)
    (Caversaccio Aurelio Onorato)
    Istenes Bence
    Lilu
    RTL II
    Való Világ 7 2014. november 16. 2015. március 1. 106 Robin (26)
    (Mittly Dávid)
    Való Világ 8 2016. augusztus 27. 2016. december 11. 107 Soma (21)
    (Farkas Soma)
    Istenes Bence
    Nádai Anikó
    Való Világ 9 2018. november 4. 2019. február 17. 106 Zsuzsu (23)
    (Varga Zsuzsanna)
    Puskás Peti
    Nádai Anikó
    Való Világ 10 2020.

    Készítése

    A show nézettsége

    A műsor Magyarország legnézettebb reality-jévé nőtte ki magát az évek során. A Való Világ 1 és a konkurens Big Brother 1 párhuzamosan futott a képernyőn egyazon műsoridőben. A VV első szériája 1,5 milliós nézettségével még csak szorongatta a Nagy Testvért. A nagy áttörést a Való Világ 2 jelentette, mely 1,75 millió nézőjével „kiütötte” a BB2-t. A hatalmas sikerre való tekintettel az RTL Klub elindította első magyar fejlesztésű valóságshow-jának harmadik sorozatát, a Való Világ 3-at, amely abszolút siker volt 2 millió nézővel naponta. 2010-ben, 6 évvel a Való Világ harmadik szériája után az RTL Klub ismét műsorára tűzte a produkciót. A kezdeti nehézségek után a műsor végül beváltotta a nézettséghez fűzött reményeket, a finálét 2,3 millióan követték. Kevesebb, mint fél évvel a 4. széria fináléja után a csatorna elindította a Való Világ ötödik szériáját, amely szintén jó nézettséggel szolgált az RTL Klubnak: a finálét 1,5 millióan nézték. A VV6 már az RTL II-n volt látható, amely felülmúlta a szerkesztők várakozását: 628 ezer nézővel rajtolt a teljes lakosságból, ami egy akkor még 52%-os lefedettségű kábeltévénel igen jónak számított, azonban ez nem maradt meg sokáig, a nézettség kissé visszaesett a műsor során. Nagy reménnyel indították el a VV7-et, azonban ez a széria szerényebb eredményeket ért el, 300-400 ezer néző kísérte figyelemmel a realityt, azonban a hatodik szériával szemben itt a nézettség növekedése volt megfigyelhető.[4]

    Díjak

    VV külföldön

    A ValóVilág magyarországi sikertörténete más országokban is megismétlődött. 2005 őszén indult el Csehországban és Szlovákiában a műsor helyi változata. Csehországban a Prima TV kezdte az első szériát augusztus 15-én, Szlovákiában pedig a JOJ TV szeptember 9-én. A műsor mindkét országban VyVolení címen futott, ami magyarul "Kiválasztott"-at jelent. A magyarországi reality-háború Csehországban és Szlovákiában is megismétlődött, mindkét országban párhuzamosan sugározták a Big Brother helyi változatait is. Viszont ezekben az országokban már az első szériánál eldőlt a verseny, a VV már az első hetekben olyan előnyre tett szert, hogy mindkét országban kiütötte a Big Brothert a főműsoridőből. A VyVoleni első szériájával mindkét országban nézettségi rekordokat döntöttek az azt sugárzó kisebb kereskedelmi televíziók. 2006 elején természetesen elindult a VV2 mindkét országban, a Big Brothert nem indították újra. Bár az első széria sikerét nem sikerült megismételni, de a műsor továbbra is a két csatorna történelmének legsikeresebb projektjének számít. Csehországban 2007 őszén indult a VV harmadik szériája a Prima TV-n, amelynek a VV 1 sikere után új tulajdonosa lett, a Magyarországon a Viasat3-at működtető MTG csoport. 2013-ban aztán újra műsorra tűzték a reality-t VyVolení 4 néven.

    ValóVilágtól a Big Brotherig

    A ValóVilágtól a Big Brotherig 8 részes best of sorozat, mely minden egyes szériának a legjobb jeleneteit mutatja be. A sorozat 2016. december 12-én kezdődött, és minden hétfő este vetítik.

    Jegyzetek

    1. Nem lesz védettsége a párbajhősöknek (magyar nyelven). RTL klub, 2011. szeptember 8. (Hozzáférés: 2011. november 2.)
    2. http://rtl.hu/rtl2/valovilag/valovilag-8
    3. Nyolcszázmillióba kerültek AlekoszékNépszabadság, 2011. június 11.
    4. Egyre többen nézik a Való világot (magyar nyelven) (html). Index, 2010. december 29. (Hozzáférés: 2011. május 8.)

    További információk