„Házassággal kezdődik” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
szabad kép a jogvédett helyére (WD)
2. sor: 2. sor:
| cím = Házassággal kezdődik
| cím = Házassággal kezdődik
| eredeti cím =
| eredeti cím =
| kép = Házassággal kezdődik.jpg
| kép =
| képméret =
| képméret =
| képaláírás = „Az a specialitása, hogy mindig a forgalmi rendőrt üti el!"
| képaláírás =
| rendező = [[Bánky Viktor]]
| rendező = [[Bánky Viktor]]
| producer =
| producer =

A lap 2019. június 26., 16:28-kori változata

Házassággal kezdődik
1943-as magyar film

Hajmássy Miklós és Muráti Lili a filmben
Hajmássy Miklós és Muráti Lili a filmben
RendezőBánky Viktor
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróVaszary János (színművész)
FőszerepbenMuráti Lili
Hajmássy Miklós
Rajnai Gábor
ZeneMalcsiner Béla
OperatőrHegyi Barnabás
VágóKatonka László
HangmérnökKereszti Ervin
DíszlettervezőBásthy István
GyártásvezetőGottesmann Ernő
Gyártás
GyártóMagyar Filmiroda
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő74 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Magyar Film Iroda
BemutatóMagyarország 1943. március 21.
Eredeti magyar adóMTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Házassággal kezdődik témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Házassággal kezdődik 1943-as fekete-fehér magyar vígjáték Muráti Lili, Hajmássy Miklós és Rajnai Gábor főszereplésével.

Történet

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film tényleg házassággal kezdődik. Az ifjú pár, a szegény Péter, és a gazdag, de rendkívül makacs és akaratos Lili nagyon szeretik egymást, de már a nászútra való csomagolásnál összevesznek. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy ki vezesse az autót. Egyikük sem mondott le erről, ezért a férj otthon maradt, a nő, aki még mindig halálosan szerelmesen a férjébe, a korábbi kérőjével elmegy „nászútra". Terve az, hogy maga után csalja a férjét.

E célból először nekivezeti autóját egy távíróoszlopnak. Neki semmi baja sem lett, de utastársa Alfréd, megsérül. Mindekttejüket kórházba szállítják, és odahívják Lili apját, Gáspárt. Alfréd elmondja az igazat, az orvosoknak, de ennek ellenére nem dobják ki Lilit a kórházból (a hozzátartozókkal akarják hazavitetni), aki időközben saját magát kötözi be. Kénytelen apjának is elárulni az igazságot, akivel odahívatja a férjét azzal, hogy haldoklik. Péter ennek engedve elmegy, de ott az orvosoktól megtudja, hogy feleségének semmi baja. Bosszúból elmondja egy rendőrnek, hogy felesége szándékosan döntötte ki a távíróoszlopot.

Lili kapva kap az alkalmon és rábeszéli a rendőrt, hogy vigye be az őrszobára és öngyilkossággal fenyegtőzve kikényszeríti, hogy adjanak neki magánzárkát (majdnem fürdőt is készíttet magának a börtönőrrel).

Férje, hogy megleckéztesse, elmegyógyintézetbe viteti Lilit. Ott az elmeorvos megvizsgálta, és megállapította, hogy épp ideje volt, hogy behozták, mert őrült.

Azonban a törvény kimondja, hogy őrülttől nem lehet elválni, Péter pedig ezt akarja, és Alfréd is, ő ugyanis el akarja venni feleségül. Lili tudomást szerez erről és ezért a második vizsgálaton direkt bolondnak tetteti magát.

Amikor férje ezért az elmegyógyintézeti „lakosztályában" kérdőre vonja, ott elmondja neki, hogy halálosan szereti őt. Péter megbocsát neki, és így ami házassággal kezdődik, boldogsággal végződik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

További szereplők: Alszegi Lajos, Balázs Samu, Bognár Elek, Borkai József, Dinnyési Juliska, Falussy István, Fáy Kiss Dóra, Harasztos Gusztáv, Id. Szabó Gyula, Ignáth Gyula, Kelemen Lajos, Lódeczy Antal, Magyary Tibor, Makláry János, Morányi Lili, Orbán Viola, Pataky Miklós, Sándor István, Sitkay Irén, Szabó Ferenc, Szentiványi Béla, T. Szabó László, Toronyi Imre

Források

  • Házassággal kezdődik. Film.