„Óz, a csodák csodája (film)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Gergő90 átnevezte a(z) Óz, a csodák csodája lapot a következő névre: Óz, a csodák csodája (film): Az 1990-ben bemutatott televíziós rajzfilmsorozat miatt lett átnevezve: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93z,_a_csod%C3%A1k_csod%C3%A1ja_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat)
Nincs szerkesztési összefoglaló
70. sor: 70. sor:
| következő =
| következő =
| kapcsolódó film =
| kapcsolódó film =
| kapcsolódó sorozat =
| kapcsolódó sorozat = [[Óz, a csodák csodája (televíziós sorozat)|Óz, a csodák csodája]] (1990)
| honlap = thewizardofoz.warnerbros.com/
| honlap = thewizardofoz.warnerbros.com/
}}
}}

A lap 2019. június 19., 18:33-kori változata

Óz, a csodák csodája
(The Wizard of Oz)
1939-es amerikai film

Moziposzter
Moziposzter
Rendező
ProducerMervyn LeRoy
AlapműL. Frank Baum
Műfajfantasy
kaland
musical
vígjáték
Forgatókönyvíró
FőszerepbenJudy Garland
Zene
OperatőrHarold Rosson
VágóBlanche Sewell
JelmeztervezőAdrian
DíszlettervezőEdwin B. Willis
Gyártásvezető
  • Joe Cook
  • Keith Weeks
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínSony Pictures Studios
Játékidő98 perc
Költségvetés2 777 000 USD
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adó
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
USA
16 538 431
USD
Kronológia
Kapcsolódó műsorÓz, a csodák csodája (1990)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Óz, a csodák csodája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Óz, a csodák csodája (eredeti cím: The Wizard of Oz) 1939-ben bemutatott amerikai musical, amely L. Frank Baum népszerű meseregényének filmváltozata. (Az eredeti mű címe magyarul is azonos, de Óz, a nagy varázsló címmel is megjelent, eltérő fordításban.)

A forgatókönyvet Noel Langley, Edgar Allan Woolf és Florence Ryerson írta, a filmet Victor Fleming, Richard Thorpe és King Vidor rendezte, a zenéjét Herbert Stothart és Harold Arlen szerezte, a producere Mervyn LeRoy volt, a Metro-Goldwyn-Mayer készítette és forgalmazta. Amerikában 1939. augusztus 25-én, Magyarországon első szinkronnal 1960. december 8-án, majd második szinkronnal 1977. január 13-án mutatták be a mozikban, a harmadik szinkronnal 1992. december 25-én az MTV 2-n vetítették le a televízióban, a negyedik szinkronnal viszont 2000-ben adták ki VHS-en.

A film története

A film 1939-ben készült, Judy Garland, Ray Bolger, Bert Larh és Jack Haley főszereplésével. Victor Fleming alkotása az Óz-könyv legsikeresebb filmváltozata. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot. A film sok mindenben eltér a könyvtől, sok benne az újítás.

A történet

Dorothyt egy forgószél Óz birodalmába repíti, ahol Glinda, a Jó Boszorkány adja tudtára, hogy elpusztította a Gonosz Keleti Boszorkányt. Dorothy a Jó Boszorkánytól megkapja a Gonosz Boszorkány Piros Cipellőjét, ám a Nyugati Boszorkány (A Keleti Boszorkány húga) megharagszik a lányra, s meg akarja szerezni tőle a varázscipőket. A Sárgaköves Úton Dorothy elindul Smaragdvárosba, hogy Óz, a nagy varázsló hazarepítse a fekete-fehér Kansasba. Útközben találkozik a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal, akiknek ész, szív és bátorság kell. Ők is Dorothyval mennek. Útközben a Nyugati Boszorkány elrabolja a lányt, de ő a barátai segítségével legyőzi a gonosz boszorkányt, aki elolvad. A nagy Ózról pedig kiderül, hogy csak egy közönséges szélhámos, de Glinda segítségével mindenki megkapja, amit akar, Dorothy pedig végre hazajut, azaz felébred.

Szereplők

Szerep Színész Magyar hang
1. szinkron (1960) 2. szinkron (1976) 3. szinkron (1992) 4. szinkron (2000)
Dorothy Gale Judy Garland Váradi Hédi Kútvölgyi Erzsébet Szinetár Dóra Huszárik Kata
Toto Terry (saját szerepében)
Óz / Kocsis / Smaragdváros kapuőre / Marvel professzor Frank Morgan ifj. Latabár Árpád Csákányi László Tordy Géza Makay Sándor
Hunk Andrews / A madárijesztő Ray Bolger Rátonyi Róbert Szatmári István Rátóti Zoltán Kaszás Attila
Hickory Twicker / A bádogember Jack Haley Gábor Miklós Sztankay István Harsányi Gábor Csuja Imre
Zeke / A gyáva oroszlán Bert Lahr Márkus László Haumann Péter Reviczky Gábor
Henry bácsi Charley Garapewin Kőmíves Sándor Gyenge Árpád Csákányi László Kun Vilmos
Emily 'Em' néni Clara Blandick Gobbi Hilda Náray Teri Tolnay Klári Bókai Mária
Miss Almira Glunch / a gonosz nyugati Boszorkány / a keleti Boszorkány Margaret Hamilton Vay Ilus Kiss Mari Olsavszky Éva
Glinda, az északi jó boszorkány Billie Burke Kiss Manyi Tábori Nóra Hámori Ildikó Bencze Ilona
További szereplők ? ? Buss Gyula
Verebély Iván
?

A varázsló neve

A magyar változattal szemben mind az eredeti nyelvű filmben, mind a könyvben, Ózt általában a Varázslóként emlegetik. A film eredeti címének („The Wizard of Oz") tükörfordítása is (Óz varázslója / Az ózi Varázsló) ezt mutatja. Az, hogy miért ez a neve, csak a második Óz-könyvben, az 1904-ben megjelent „The Marvelous Land of Oz” címűben (magyar: Óz csodálatos földje) derül ki, hogy a Varázsló eredeti neve Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs (monogramja O.Z.P.I.N.H.E.A.D.). Ám mivel ez tartalmazza a „pinhead” (magyar: gombostűfej, 'tökfej') szót, szimplán „Oz”-ra rövidítette.

Az eredeti mű közgazdasági vonatkozású meseként született, az Egyesült Államokban ekkor folyt a vita az arany alapú fizetőeszköz hitelpénzre cseréléséről. (A rendelkezésre álló arany mennyisége ekkor már nem volt képes fedezni a gazdaság csereeszközének mennyiségét.) Óz nem más, mint az uncia (oz), mint súlymérték. A sárgatéglás út pedig azok az aranyrudak (téglák), amiknek az erőltetése már nem vezet sehová, csak egy látszatvilágba, ahol egy hatalom nélküli "varázsló" él, aki elárulja magáról, hogy semmit sem tud. Azok, akik hozzá fordultak, mindennel rendelkeznek, amire szükségük van, hisz a kalandok során bebizonyították, hogy van szívük, bátorságuk és eszük (áru- és/vagy szolgáltatásfedezet, ami a gazdaság teljesítményéből ered).

Díjak és jelölések

Források

További információk