„A nagy csapat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Reboot: korr
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
129. sor: 129. sor:


== Folytatások ==
== Folytatások ==
A film sikerének hála két folytatást is gyártottak, habár egyik sem tudta megismételni az eredeti sikerét. ''[[A nagy csapat 2.]]''-höz [[Wesley Snipes]]t kivéve a szereplőgárda legtöbb tagja visszatért, és a cselekménye a következő szezonra és az előző szezon játékosokra gyakorolt hatására összpontosul. ''[[A nagy csapat 3.]]''-ban [[Corbin Bernsen]] ismét szerepet kapott, azonban ez alkalommal a [[Minnesota Twins]] tulajdonosaként, amint megpróbálja fellendíteni a Twins [[Triple-A (baseball)|Triple-A]] szintű csapatát, a [[Salt Lake Bees|Salt Lake Buzzt]]. 2010-ben arról számoltak be, hogy [[David S. Ward]], az első két epizód írója és producere egy lehetséges harmadik folytatáson dolgozik, amely figyelmen kívül hagyná a harmadik részt. [[Charlie Sheen]], [[Tom Berenger]] és Snipes visszatért volna a szerepébe, a cselekmény Ricky Vaughn körül forgott volna, amint egy fiatal játékos pályafutását segítené.<ref>{{cite web|author=|url=http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a232046/sheen-returning-for-third-major-league.html?rss |title=Sheen returning for third 'Major League'? - Movies News |publisher=Digital Spy |date=June 23, 2010 |accessdate=July 8, 2012}}</ref> 2015-ben a [[Morgan Creek Productions]] bejelentette, hogy a folytatás még mindig készül.<ref>{{cite news|last=Jagernauth|first=Kevin|url=http://blogs.indiewire.com/theplaylist/remakes-of-ace-ventura-pet-detective-the-exorcist-and-major-league-in-the-works-20150924|title=Remakes Of ''Ace Ventura: Pet Detective'', ''The Exorcist'', and ''Major League'' In the Works|work=[[Indiewire]]|date=September 24, 2015|accessdate=May 15, 2016}}</ref>
A film sikerének hála két folytatást is gyártottak, habár egyik sem tudta megismételni az eredeti sikerét. ''[[A nagy csapat 2.]]''-höz [[Wesley Snipes]]t kivéve a szereplőgárda legtöbb tagja visszatért, és a cselekménye a következő szezonra és az előző szezon játékosokra gyakorolt hatására összpontosul. ''[[A nagy csapat 3.]]''-ban [[Corbin Bernsen]] ismét szerepet kapott, azonban ez alkalommal a [[Minnesota Twins]] tulajdonosaként, amint megpróbálja fellendíteni a Twins [[Triple-A (baseball)|Triple-A]] szintű csapatát, a [[Salt Lake Bees|Salt Lake Buzzt]]. 2010-ben arról számoltak be, hogy [[David S. Ward]], az első két epizód írója és producere egy lehetséges harmadik folytatáson dolgozik, amely figyelmen kívül hagyná a harmadik részt. [[Charlie Sheen]], [[Tom Berenger]] és Snipes visszatért volna a szerepébe, a cselekmény Rick Vaughn körül forgott volna, amint egy fiatal játékos pályafutását segítené.<ref>{{cite web|author=|url=http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a232046/sheen-returning-for-third-major-league.html?rss |title=Sheen returning for third 'Major League'? - Movies News |publisher=Digital Spy |date=June 23, 2010 |accessdate=July 8, 2012}}</ref> 2015-ben a [[Morgan Creek Productions]] bejelentette, hogy a folytatás még mindig készül.<ref>{{cite news|last=Jagernauth|first=Kevin|url=http://blogs.indiewire.com/theplaylist/remakes-of-ace-ventura-pet-detective-the-exorcist-and-major-league-in-the-works-20150924|title=Remakes Of ''Ace Ventura: Pet Detective'', ''The Exorcist'', and ''Major League'' In the Works|work=[[Indiewire]]|date=September 24, 2015|accessdate=May 15, 2016}}</ref>


== Reboot ==
== Reboot ==

A lap 2019. május 29., 11:01-kori változata

A nagy csapat
(Major League)
1989-es amerikai film
RendezőDavid S. Ward
ProducerChris Chesser
Irby Smith
MűfajVígjáték
ForgatókönyvíróDavid S. Ward
Főszerepben
ZeneJames Newton Howard
OperatőrReynaldo Villalobos
Gyártás
Gyártó
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínArizona
Játékidő106 perc[1]
Költségvetés11 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
BemutatóUSA 1989. április 7.
Bevétel49,8 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőA nagy csapat 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A nagy csapat (eredeti cím: Major League) 1989-ben bemutatott amerikai vígjáték, melynek producere Chris Chesser és Irby Smith, írója és rendezője David S. Ward, míg főszereplői Tom Berenger, Charlie Sheen, Wesley Snipes, James Gammon, Bob Uecker, Rene Russo, Dennis Haysbert és Corbin Bernsen.

A film költségvetése 11 millió amerikai dollár volt, és az Egyesült Államokban közel 50 millió amerikai dolláros bevételt ért el.[2]

A nagy csapat cselekménye a Cleveland Indians baseballcsapat fikciós változata köré összpontosul, és két folytatása is megjelent (A nagy csapat 2. és A nagy csapat 3.), habár egyik sem tudta elérni az első film sikerét.

Cselekmény

Rachel Phelps (Margaret Whitton) visszavonult Las Vegas-i showgirl az elhunyt férjétől megörökli a Cleveland Indians baseballcsapatot. Phelps utálja Clevelandet és át szeretné költöztetni a csapatot Miamiba. Az Indians a Cleveland városával kötött szerződésében megszabtak egy menekülési záradékot, amely szerint a csapat elköltözhet, ha a nézőszám egy bizonyos szint alá esik. Phelps elhatározza, hogy összeállítja az ország legrosszabb Major League Baseball-csapatát,[* 1] vezetőedzőnek Lou Brownt (James Gammon), a Toledo Mud Hens[* 2] alsóbb ligás csapatának vezérét jelöli ki, míg Charlie Donovan (Charles Cyphers) korábbi vezetőedzőt vezérigazgatónak nevezi ki.

A tucsoni tavaszi edzőtábor során a csapat gyenge pontjai nyilvánvalóvá válnak. A csapat egyetlen sztárjátékosa, Roger Dorn (Corbin Bernsen) hármasvédő egoista prima donna, akinek a képességei megkoptak. Eddie Harris (Chelcie Ross) ászdobó szabályokba ütközően idegen anyagokat ken a baseball-labdára a gyengülő karjának kompenzálásaként. Pedro Cerrano (Dennis Haysbert) nagy ütőerejű, vudu-gyakorló kubai játékos képtelen eltalálni a csavart labdákat, ráadásul a hívő keresztény Harrisszel is összeszólalkozik. Jake Taylor (Tom Berenger) veterán elkapó, egykori sztárjátékos az elmúlt néhány évet a mexikói ligában töltötte el, mivel a térdei nem bírták a megerőltetést és annyira legyengültek a dobásai, hogy már a második bázisig sem érnek el.

A két legtöbb figyelmet felhajtó játékos a fiatal Willie Mays Hayes (Wesley Snipes) külsővédő, aki meghívó nélkül egyszerűen besétált a tavaszi edzőtáborba, illetve Rick Vaughn (Charlie Sheen) dobó, aki elítélt bűnöző, és egy kaliforniai börtönből munkavégzés céljából bocsátották szabadon. Hayes messze a csapat leggyorsabb játékosa, azonban az ütései mindig közelre és magasra repülnek. Vaughn 90 mérföld/óránál jóval gyorsabb gyorslabdát is tud dobni, azonban azt képtelen pontosan dobni, amivel kiérdemli a „Vadóc” (angolul: Wild Thing) becenevet. A hozzáállása miatt összeszólalkozik Dornnal, aki ki nem állhatja őt.

A csapat az előre látható esélyeknek megfelelve vesztes sorozattal kezdi a szezont. Lou ekkor rájön, hogy Vaughn labdairányítási problémái a nem korrigált látászavarából erednek. Miután szemüveget kap, Vaughn teljesítménye javul és a csapat elkezd mérkőzéseket nyerni. Mindeközben Taylor megpróbál újra összejönni a volt barátnőjével, Lynn-nel (Rene Russo), noha az már egy másik férfival jegyben jár.

Phelps a csapat teljesítményének váratlan javulásától felmérgesedve megpróbálja demoralizálni őket a csapat által biztosított kényelmi szolgáltatások megszüntetésével. A csapat charterét először egy rozoga propelleres gépre, majd egy öreg buszra cseréli. Ezek után nem javíttatja meg az edzőfelszereléseiket, és még a melegvizet is elzáratja az öltözőben. Mindezek ellenére a csapat továbbra is nyeri a meccseket és már a csoportbajnoki címért való küzdelemhez is egyre inkább közelednek.

Charlie végül elmondja Lounak Phelps tervét. Lou ezután csapattalálkozót hív össze, ahol elmondja, hogy a végeredménytől függetlenül a csapat összes jelenlegi tagja ki lesz rúgva a szezon lezárultával. Taylor szerint, mivel nincs veszteni valójuk, ezért csak a csoportbajnoki cím megnyerésére kellene összpontosítaniuk.

A csapat az alapszakaszt New York Yankeeszel karöltve az élen fejezi be, így egy egymérkőzéses párharcban dől el a bajnokság. Lou úgy dönt, hogy a tapasztaltabb Harris kezdi a mérkőzést Vaughn helyett. Vaughn később lefekszik egy nővel, akiről később megtudja, hogy Suzanne Dorn (Stacy Carroll), Roger felesége, aki azért feküdt le vele, hogy visszavágjon a férjének, aki az egyik győzelmi buli során hűtlen volt.

A Clevelandben megrendezett döntőben a Yankees korai előnyhöz jut, azonban Cerranónak sikerül hazafutásra ütni egy csavartlabdát a mérkőzés kiegyenlítésére. Az utolsó játékrészben a Yankees becseréli Duke Simpsont (Willie Mueller), a „fejvadász” záródobójukat. Az Indiansnek egy váratlan pöcivel sikerül meglepnie a Yankees csapatát és ezzel megnyernie a mérkőzést.

A csapat ujjongása során Dorn állon üti Vaughnt az előző estén történtekért, azonban utána gyorsan fel is húzza, hogy folytathassák az ünnepelést. Taylor megpillantja Lynnt a lelátón, aki már nem viseli az eljegyzési gyűrűjét. Végül egymás karjaiba szaladnak, miközben a város a győzelmet ünnepli.

Alternatív befejezések

A moziban vetített változatban szerepel az is, hogy Rachel Phelps a megnövekedett nézőszám miatt nem tudja átköltöztetni a csapatot, és a csapat sikerétől bosszús és csalódott. A DVD „Wild Thing” kiadásán egy alternatív befejezés nagyon eltérő jellemábrázolással mutatja Phelpst.[3] Lou összeszólalkozik Phelpsszel a csapat szabotálására irányuló terve miatt, majd bejelenti a felmondását. Phelps ezután elmondja, hogy a Miamiba költözés csak egy csel volt, hogy ezzel motiválja a csapatot, mivel amikor megörökölte az Indianst, az a csőd szélén állt, és nem engedhette meg magának sztárjátékosok leigazolását vagy a drága kényelmi lehetőségek fenntartását. Azt is elmondja Lounak, úgy érzi, hogy ő a megfelelő vezetőedző a szedett-vedett csapat összekovácsolásához. Lou nem mond le, de Phelps megerősíti vele szemben a tekintélyét azzal, hogy azt mondja neki, hogy ha bárkinek is elmeséli a társalgásukat, akkor kirúgja.

Ezt az alternatív cselekménylezárást végül egy tesztvetítés után elvetették, mivel a közönség negatívan reagált Phelps lágyabb ábrázolására. A producerek ennek ellenére a váratlan fordulattal ellátott lezárást részesítették előnyben.

Szereplők

Produkció

Forgatás

A film nyitó képsorai komor kék galléros képeket mutatnak be a Clevelandről, melyeket Randy Newman Burn On című dalával festenek alá. Ez óda arra a napra, amikor az erősen szennyezett Cuyahoga folyó lángra kapott Clevelandben.

A film tavaszi edzőtáboros jeleneteinek nagy részét az arizonai Tucson városában található Hi Corbett Fielden, a Cleveland Indians 1947–1992 közötti tavaszi stadionjában vették fel. Az Arizoniai Egyetem baseballcsapatának, Wildcatsnek több tagja is statisztaként vett részt a filmben.[4]

Annak ellenére, hogy a film Clevelandben játszódik, mégis elsősorban Milwaukee-ban forgatták az olcsóbb bérek miatt, illetve mivel a producerek nem tudtak a Cleveland Indians és a Cleveland Browns menetrendje között forgatni. A Milwaukee County Stadium, a Brewers, illetve szezononként három mérkőzés erejéig a Green Bay Packers otthoni stadionja szolgált a Cleveland Stadiumként, azonban több külső felvétel is szerepel a filmben a Cleveland Stadiumról, köztük néhány légifelvétel, melyeket egy Indians-mérkőzés során vettek fel. A stadion eredményjelzőjén is a WTMJ, Milwaukee NBC-társtelevízióadójának a jele látható. A film egyik záró jelenetét a Nyugat-Milwaukee-ban található legendás 4th Base étteremben forgatták; az egyedi patkó alakú bárpultjuk az ünneplési képsorok alatt látható. Egy másik éttermi jelenetet az akkor Gritz Pazazz nevű helyen, Milwaukee északi oldalán vették fel. Azóta mindkét épületet lebontották, a County Stadium játékterén a little league játékokon használt Helfaer Field áll, az egykori stadion többi részén a Brewers új otthonának, a Miller Parknak a parkolója található, míg a Cleveland Browns új stadionja, a kizárólag amerikai futball-játékokra használt FirstEnergy Stadium az elődje helyén helyezkedik el.[5]

Szereplőválogatás

A filmben számos később világhírűvé vált színész is játszik: Snipes és Russo a film megjelenése előtt viszonylag ismeretlenek voltak, míg Haysbert mielőtt a 24 című televíziós sorozatban David Palmer amerikai elnököt alakította, azelőtt Pedro Cerrano volt a legismertebb szerepe. Az alkalmanként az eseményeket kommentáló dokkmunkást, akit a végső ünneplési jelenetben egy bárban lehet látni, Neil Flynn alakítja, aki később Dokik című televíziós sorozatban „A mindenes” szerepe révén vált ismertté. A nagy csapat volt Flynn első jegyzett filmszerepe.

A filmben több visszavonult Major League-játékos is szerepel, köztük Pete Vuckovich, az Amerikai Liga 1982-es Cy Young-díjának nyertese, aki Clu Haywood Yankees-egyesvédőt alakítja, Willie Mueller egykori Milwaukee Brewers-kezdődobó, aki Duke Simpson Yankees-záródobót alakítja, valamint Steve Yeager egykori Los Angeles Dodgers-elkapó, aki Duke Temple hármasbázis-edzőt alakítja. Bob Uecker egykori elkapó és a Brewers kommentátora Harry Doyle Indians-kommentátort alakítja. Számos periférikus játékost a stábtagokról neveztek el.

Sheen a középiskolai csapatában maga is dobójátékos volt. A nagy csapat forgatásakor a gyorslabdáját 85 mérföld/órás sebességgel tudta dobni. Sheen 2011-ben beismerte, hogy közel két hónapig szteroidokat szedett, hogy javítsa az atlétikai adottságait a filmhez.[6]

Megjelenés

Fogadtatás

Az Amerikai Egyesült Államokban a bevételeket tekintve az első helyen nyitott a film[7] és általánosságban kedvező kritikai fogadtatásban részesült.[8][9][10] 39 kritika alapján 82%-os „friss” értékelést ért el a Rotten Tomatoes weboldalon, az átlagpontszám 6,5/10. A konszenzus szerint „A Major League ugyan lehet, hogy kiszámítható és sablonos, azonban a forgatókönyv könnyű, bolondos humora – a jól elkészített sport-akciójelenetekről és a vicces előadásokról nem is beszélve – mégis talpra állítja.”[11]

Díjak

A film a következő listákban szerepel az Amerikai Filmintézet adatbázisa szerint:

Hatása

Amikor Mitch Williams 1989-ben leszerződött a Chicago Cubs csapatával, az extravagáns dobómozdulataival és a gyakori vad dobásaival kiérdemelte a „Wild Thing” becenevet. A filmhez hasonlóan a Wrigley Field orgonistája a Wild Thing című dalt játszotta Williams pályára lépésekor. Williams néhány évvel később, 1993-ban elkezdte a 99-es számot, ugyanazt a számot hordani a mezén, mint Vaughn a filmben.[13]

A nagy csapat a megjelenése utáni években számos profi baseballjátékos és kommentátor kedvelt filmje lett, és a mérkőzések közvetítésekor gyakran utalnak is rá. Példának okáért 2014-ben, a film bemutatásának huszonötödik évfordulóján David Ross Major League-elkapó egy egyszemélyes tisztelgést készített a filmről, melyben többek között Ross alakítja Lou Brown, Pedro Cerrano, Willie Mays Hayes, Rick Vaughn és Roger Dorn szerepét is.[14] A gyűjthető kártyákat gyártó Topps a 2014-es „Archives” sorozatában az 1989-es alapkészletet mintázva Roger Dorn, Jake Taylor, Eddie Harris, Rachel Phelps, Rick Vaughn és Jobu baseballkártyákat adott ki, ezzel megünnepelve a film bemutatásának huszonötödik évfordulóját.[15]

2017-ben az Arizonai Egyetem férfi baseballcsapata, a Wildcats paródiát készített a filmről, melyet a csapat akkori stadionjában, a tucsoni Hi Corbett Fielden vettek fel. A Hi Corbett a Cleveland Indians tavaszi stadionja volt 1947. és 1992. között. A rövidfilm főszerepében Matt „Mays” Frazier külsővédő áll, aki Snipes Willie Mays Hayes szereplőjét alakította. Rick „Vadóc” Vaughnt és Roger Dornt is kifigurázták, Lou Brown Indians-edző szerepét Jay Johnson Arizona-vezetőedző vállalta magára.[16]

A nagy csapat a valódi Cleveland Indians és maga a város inspirációja lett, a hosszú ideig fennálló clevelandi sportátokra tekintettel, amely során a város 1964. és 2016. között semmilyen sportbajnokságot sem tudott elnyerni. 2016-ban Cleveland Cavaliers 46 éves fennállása során először tudta elhódítani a National Basketball Association bajnoki címét. Ugyanebben az évben az Indians is bejutott a World Seriesbe, ahol azonban a szintén „megátkozott” Chicago Cubs csapatával szemben alulmaradtak. Az Indians 1995. és 2016. között három alkalommal is bejutott a World Seriesbe, azonban mind a három alkalommal ki is kapott.[3]

Videojáték-adaptáció

A film alapján a Lenar egy sportjátékot is fejlesztett, melyet az Irem jelentetett meg 1989-ben Japánban, kizárólag Nintendo Entertainment System otthoni videojáték-konzolra.[17]

Jobu

2015-ben, nem sokkal a film bemutatásának huszonötödik évfordulója után a „The Jobu Lifestyle” nevű vállalat Jobut, Pedro Cerrano vudubabáját mintázó figurákat kezdett el forgalmazni. A figurák csomagolása Cerrano öltözőszekrényét mintázza, ahol Jobu szentélye volt kialakítva.[18][19]

A 2017-es World Baseball Classic során Cody Decker, az izraeli válogatott külsővédője Jobut a csapat kabalájához, „mencs a kispadonhoz” (Mensch on a Bench), egy öt láb magas plüssfigurához hasonlította, ami úgy néz ki, mint egy rabbi vagy haszid zsidó: „Ő egy kabala, egy barát, egy csapattárs, már-már egy istenség a csapatunk számára… Sokat tesz hozzá a csapathoz… Minden csapatnak szüksége van a Jobujára. Ő volt a mienk. Saját öltözőszekrénye volt, és még adományokat is tettünk felé: Manischewitz, gelt és gefilte hal… Egyszerre mindenhol ott van és sehol sincs. A fizikai helyzete lényegtelen, mivel magasabb metafizikai síkokon létezik. De mindig a közelben van.”[20][21][22][23]

Folytatások

A film sikerének hála két folytatást is gyártottak, habár egyik sem tudta megismételni az eredeti sikerét. A nagy csapat 2.-höz Wesley Snipest kivéve a szereplőgárda legtöbb tagja visszatért, és a cselekménye a következő szezonra és az előző szezon játékosokra gyakorolt hatására összpontosul. A nagy csapat 3.-ban Corbin Bernsen ismét szerepet kapott, azonban ez alkalommal a Minnesota Twins tulajdonosaként, amint megpróbálja fellendíteni a Twins Triple-A szintű csapatát, a Salt Lake Buzzt. 2010-ben arról számoltak be, hogy David S. Ward, az első két epizód írója és producere egy lehetséges harmadik folytatáson dolgozik, amely figyelmen kívül hagyná a harmadik részt. Charlie Sheen, Tom Berenger és Snipes visszatért volna a szerepébe, a cselekmény Rick Vaughn körül forgott volna, amint egy fiatal játékos pályafutását segítené.[24] 2015-ben a Morgan Creek Productions bejelentette, hogy a folytatás még mindig készül.[25]

Reboot

2017-ben, a The Exorcist televíziós sorozat sikere után a Morgan Creek bejelentette, hogy rebootolni fogja az 1980-as és az 1990-es években bemutatott klasszikus televíziós sorozatait és filmjeit. Ekkor már több filmsorozat is a tervezés korai szakaszában állt, köztük a Young Guns, A nagy csapat és az Ace Ventura is.[26]

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Major League (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések

  1. A magyar változatban a Major League kifejezést „NB1”-ként fordították
  2. A magyar változatban Toledói Tyúkok néven szerepel a csapat, holott a „mud hen” nem tyúkot, hanem gyűrűscsőrű szárcsát jelent

Források

  1. MAJOR LEAGUE (15). British Board of Film Classification, 1989. július 6. (Hozzáférés: 2015. augusztus 2.)
  2. boxofficemojo.com. Box Office Mojo: Major League. (Hozzáférés: 2006. május 27.)
  3. a b Cronin, Brian: The film Major League originally had a dramatic twist at the end involving the team's owner.. Los Angeles Times, 2010. július 20. (Hozzáférés: 2015. augusztus 10.)
  4. https://tucson.com/entertainment/movies/modern-movies-that-were-filmed-in-tucson/collection_b9eceffe-63c5-11e5-80d6-8312ff318885.html#1
  5. Major League - Wild Thing Edition”, DVD Talk (Hozzáférés: 2012. május 14.) 
  6. Marianne Garvey. „Charlie Sheen used steroids during 'Major League'”, msnbc.com, 2011. június 29. (Hozzáférés: 2011. június 29.) 
  7. Easton, Nina J.. „WEEKEND BOX OFFICE : 'Major League' Wins Season Opener”, Los Angeles Times, 1989. április 11. (Hozzáférés: 2012. május 15.) 
  8. Thomas, Kevin. „Movie Reviews : 'Major League' in a League by Itself”, Los Angeles Times, 1989. április 7. (Hozzáférés: 2012. május 14.) 
  9. James, Caryn. „Reviews/Film; Idiocies and Idiosyncrasies Of Bungling Ballplayers”, The New York Times, 1989. április 7. (Hozzáférés: 2012. május 14.) 
  10. Corliss, Richard. „Cinema: Don't Run: One Hit, One Error”, Time, 1989. április 24. (Hozzáférés: 2012. május 14.) 
  11. "Major League" Reviews. Rotten Tomatoes. Fandango Media. (Hozzáférés: 2018. augusztus 11.)
  12. AFI's 10 Top 10 Nominees (PDF). [2011. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 19.)
  13. Habár egy a The Dan Patrick Showban (2008. október 22.) adott interjúban Williams elmondta, hogy a számváltásnak semmi köze sincs a filmhez. Williams azt mondta, hogy az ugyanezt a számot viselő Mark Gastineau amerikai futballjátékos tiszteletére éveken keresztül át szeretett volna váltani a 99-es számra. Williams azt mondta, hogy azért nem cserélt számot 1993. előtt, mivel korábban erre nem volt lehetősége.
  14. "Ross recreates 'Major League'," MLB.com (April 2, 2014).
  15. "Major League 25th Anniversary Wax Pack," Topps official website. Accessed February 18, 2015.
  16. https://www.abc15.com/sports/sports-blogs-local/watch-arizona-wildcats-baseball-team-spoofs-major-league-movie
  17. Agnello, Anthony John: A Japanese studio turned Major League into an extraordinarily dull video game. The A.V. Club. The Onion, 2014. augusztus 7. (Hozzáférés: 2014. augusztus 7.)
  18. "Arizona Childhood Friends Recreate Major League's Jobu," AZ Central. Accessed April 16, 2015.
  19. "There's a Company Exclusively Selling Licensed Jobu Figurines from Major League," Cleveland Scene. Accessed April 16, 2015.
  20. "Israel's World Baseball Classic mascot: Mensch on a Bench," Yahoo.
  21. "Israel's Mensch on the Bench mascot at World Baseball Classic," Newsday.
  22. "Dutch Players Take Leave From Spring Training For World Baseball Classic," NPR.
  23. "Mensch on a Bench, mascot of Israel baseball team, a hoot ahead of WBC,", The Times of Israel.
  24. Sheen returning for third 'Major League'? - Movies News. Digital Spy, 2010. június 23. (Hozzáférés: 2012. július 8.)
  25. Jagernauth, Kevin. „Remakes Of Ace Ventura: Pet Detective, The Exorcist, and Major League In the Works”, Indiewire, 2015. szeptember 24. (Hozzáférés: 2016. május 15.) 
  26. Nellie Andreeva: Morgan Creek Prods. Rebrands Itself, Plans TV & Film Reboots Of ‘Young Guns’, ‘Ace Ventura,’ ‘Major League’ & More. Deadline, 2017. október 26. (Hozzáférés: 2017. november 3.)

További információk