„Nyugat-Új-Guinea” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Doncsecz (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
36. sor: 36. sor:
}}
}}
'''Nyugat-Új-Guinea''', vagy helyi nevénː '''Pápua''', [[Új-Guinea]] szigetének [[indonézia|indonéz]] része. Mivel a szigetet is Pápuának nevezik, a régiót néha '''Nyugat-Pápua''' néven hívják. [[Pápua Új-Guinea]] független államától nyugatra fekszik, ez az egyetlen indonéz terület, amely [[Óceánia|Óceániá]]ban található.
'''Nyugat-Új-Guinea''', vagy helyi nevénː '''Pápua''', [[Új-Guinea]] szigetének [[indonézia|indonéz]] része. Mivel a szigetet is Pápuának nevezik, a régiót néha '''Nyugat-Pápua''' néven hívják. [[Pápua Új-Guinea]] független államától nyugatra fekszik, ez az egyetlen indonéz terület, amely [[Óceánia|Óceániá]]ban található.

A térség napjainkig vita tárgyát képezi, ugyanis helyi függetlenségi csoportok el akarnak szakadni Indonéziától. [[1961]]-ben kikiáltották a [[Nyugat–Pápua Köztársaság]]ot. Legutóbb [[2017]]-ben történtek véres összetűzések.


== Neve ==
== Neve ==

A lap 2019. május 13., 17:42-kori változata

Nyugat-Új-Guinea
Pápua
(Irian Barat / Irian Jaya / Nyugat-Pápua)
Közigazgatás
Ország(ok) Indonézia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület420 540 km²
Elhelyezkedése
d. sz. 5°, k. h. 136°
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugat-Új-Guinea
Pápua
témájú médiaállományokat.

Nyugat-Új-Guinea, vagy helyi nevénː Pápua, Új-Guinea szigetének indonéz része. Mivel a szigetet is Pápuának nevezik, a régiót néha Nyugat-Pápua néven hívják. Pápua Új-Guinea független államától nyugatra fekszik, ez az egyetlen indonéz terület, amely Óceániában található.

A térség napjainkig vita tárgyát képezi, ugyanis helyi függetlenségi csoportok el akarnak szakadni Indonéziától. 1961-ben kikiáltották a Nyugat–Pápua Köztársaságot. Legutóbb 2017-ben történtek véres összetűzések.

Neve

A hivatalos neve többször változottː Holland Új-Guinea (1895–1962), Nyugat-Új-Guinea (1962–63), Nyugat-Irian (vagy Irian Barat) (1963–73), Irian Jaya (1973–2002), és Pápua (2002–napjainkig).[1]

Földrajz

Domborzati térképe

Természetföldrajz

A Németországnál nagyobb Nyugat-Új-Guinea partvidéke sok helyen mocsaras, belseje magas hegyvidék, 5000 m-et megközelítő csúcsokkal. A legmagasabb pontja kb. 4884 m (Puncak Jaya). A 2010-es években a régió jelentős része még trópusi esőerdőkkel fedett.

A fő gazdasági ágazatok a mezőgazdaság, halászat, kőolajkitermelés, bányászat. Réz-, nikkel-, arany-, ezüstérceket bányásznak itt.[2]

A leghosszabb folyókː Mamberamo (870 km), Digul (800 km) és Waipoga (570 km).

Az éghajlata trópusi, illetve magas hegyvidéki. Az éves csapadékmennyiség 2000 és 4000 mm között alakul.

Egy keresztény templom Wundi-ban

Társadalom

A lakosság száma 4,4 millió fő volt 2014-ben, a népsűrűség 10 fő/km². A lakosok zöme eredetileg melanéziai volt, de az áttelepítések miatt ma már az indonéz eredetűek kerültek túlsúlyba. Vallásilag keresztények és muszlimok.

Több száz törzsi nyelvet beszélnek a régióban, ezek közül a legfontosabbak a dani, jali (jalè), ekari és a biak.

A legnagyobb város Jayapura az északi parton. További nagyobb településekː Biak, Sorong, Manokwari, Fakfak, Merauke, Timika, Kuala Kencana, Tembagapura, Wamena.

Adminisztráció

  Pápua
  Nyugat-Pápua

Nyugat-Új-Guinea két tartományra és ezeken belül kormányzóságokra (kabupaten) és 1-1 városra (kota) van felosztva. Ezekː

  • Pápua

Asmat; Biak-Numfor; Boven Digoel; Deiyai; Dogiyai; Intan Jaya; Jayapura; Jayawijaya; Keerom; Közép-Mamberamo; Lanny Jaya; Mamberamo Raya; Mappi; Merauke; Mimika; Nabire; Nduga; Paniai; Pegunungan Bintang; Puncak; Puncak Jaya; Sarmi; Supiori; Tolikara; Waropen; Yahukimo; Yalimo és Yapen-szigetek. A városː Jayapura, a legnagyobb település Nyugat-Új-Guineában.

  • Nyugat-Pápua (régebbi nevén Nyugat-Irian Jaya)

Arfak-hegység; Fakfak; Kaimana; Manokwari; Maybrat; Raja Ampat; Sorong; Dél-Manokwari; Dél-Sorong; Tambrauw; Teluk Bintuni és Teluk Wondama. A város Sorong, amely a kormányzóságokkal egyenlő rangot visel, a legnagyobb város a tartományban, de a tartomány székhelye jelenleg Manokwari. A kormányzóságokat további kerületekre (kecamatan) osztották fel.

Turizmus

Utcakép, Timika

Külföldiek között népszerűek a búvármerülések, a madármegfigyelés, a sertésfesztiválok az őshonos törzseknél, a dzsungel-túrák és a hegymászás.

A beutazás szigorúan szabályozott. A turistáknak rendőri engedélyt kell kérniük (Surat Jalan) a belföldi célállomások meglátogatásához. Az út minden helyét pontosan be kell írni.

A malária kockázata magas.

Hivatkozások

  1. Rees, Stuart. Passion for Peace: Exercising Power Creatively. UNSW Press, 150. o. (2003) 
  2. Reader's Digestː Világjárók lexikona, 1995

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Western New Guinea című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Westneuguinea című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.