„Terápia (fogalom)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Bader (vitalap | szerkesztései)
szén-dioxid kötőjellel, egyéb helyesbítések
6. sor: 6. sor:


'''Tüneti kezelés'''nek mondják, amikor a beteg számára kellemetlen tüneteket megszüntetik, anélkül, hogy a kiváltó okát is megszüntetnék.
'''Tüneti kezelés'''nek mondják, amikor a beteg számára kellemetlen tüneteket megszüntetik, anélkül, hogy a kiváltó okát is megszüntetnék.
Ilyen esetben a kiváltó ok megszüntetése helyett, a beteg számára rendkívül kellemetlen tüneteket, (láz, fájdalom, rossz közérzet, hányinger) igyekeznek megszüntetni. Néha a betegséget kiváltó ok nem szüntethető meg, például egy nyelőcső szűkület, (sav-, vagy lúgmérgezést követően), ilyenkor a hasfalon keresztül a gyomorba nyílást készítenek, és a beteget ezen keresztül táplálják. Tehát a betegség lényegét meg nem szüntető (palliatív) műtéttel segítik a beteg életműködéseit. A tünetek megszüntetésekor, a beteg közérzete javul.
Ilyen esetben a kiváltó ok megszüntetése helyett, a beteg számára rendkívül kellemetlen tüneteket, (láz, fájdalom, rossz közérzet, hányinger) igyekeznek megszüntetni. Néha a betegséget kiváltó ok nem szüntethető meg, például egy nyelőcső szűkület, ([[sav]]-, vagy [[lúg]]mérgezést követően), ilyenkor a hasfalon keresztül a gyomorba nyílást készítenek, és a beteget ezen keresztül táplálják. Tehát a betegség lényegét meg nem szüntető (palliatív) műtéttel segítik a beteg életműködéseit. A tünetek megszüntetésekor, a beteg közérzete javul.
A tüneti kezelés ilyenkor teljes kezelést is jelenthet.
A tüneti kezelés ilyenkor teljes kezelést is jelenthet.


18. sor: 18. sor:
*étrendi kezelés,(diéta)
*étrendi kezelés,(diéta)
*pszichoterápia
*pszichoterápia
*vagy más különböző gyógyeljárások, műtéti beavatkozások, besugárzások, (röntgen-, ultrahang-, rádió-, rövidhullám, és a fizikoterápiás kezelések, fürdők. masszázs, galván-farád kezelés)
*vagy más különböző gyógyeljárások, műtéti beavatkozások, besugárzások, (röntgen-, ultrahang-, rádió-, rövidhullám, és a fizikoterápiás kezelések, fürdők, masszázs, galván-farád kezelés)


==Fizikoterápia==
==Fizikoterápia==
26. sor: 26. sor:
=== Elektroterápia ===
=== Elektroterápia ===


* alacsony frekvenciás 0 - 1000 Hz
* alacsony frekvenciás 0 - 1 000 Hz
** stabil galván kezelés - fájdalomcsillapítás
** stabil galván kezelés - fájdalomcsillapítás
** iontoforézis - gyógyszer bejuttatás bőrön át elektromos úton
** iontoforézis - gyógyszer bejuttatás bőrön át elektromos úton
* közép frekvenciás 1000 - 100.000 Hz
* közép frekvenciás 1 000 - 100 000 Hz
* magas frekvenciás 100.000 - Hz felett
* nagyfrekvenciás 100 000 - Hz felett


===Rövidhullámú kezelés===
===Rövidhullámú kezelés===
54. sor: 54. sor:


===Hidroterápia===
===Hidroterápia===
Csak közönséges vízzel történő gyógyászati eljárások, melyek a víz fizikai jellemzőit használják ki - hőmérséklet, felhajtó erő, nyomás.
Csak közönséges vízzel történő gyógyászati eljárások, melyek a víz fizikai jellemzőit használják ki - [[hőmérséklet]], [[felhajtó erő]], [[nyomás]].


===Balneoterápia===
===Balneoterápia===
(balneum - lat. = fürdő) Magyarországon a 30 Celsius feletti, meghatározott ásványi anyag tartalmú víz tekintendő "gyógyvíznek" (Európa többi részén enyhébbek a feltételek!)
(balneum - lat. = fürdő) Magyarországon a 30 °C feletti, meghatározott ásványi anyag tartalmú víz tekintendő "gyógyvíznek". (Európa többi részén enyhébbek a feltételek!)
A balneoterápia tehát a víz fent említett fizikai hatásai mellett, a gyógyvíz vegyi ill. radiológiai hatásait is kiaknázza a kezelés során.
A balneoterápia tehát a víz fent említett fizikai hatásai mellett, a gyógyvíz vegyi, ill. radiológiai hatásait is kiaknázza a kezelés során.


:kémiai hatások
:kémiai hatások
68. sor: 68. sor:
:inhalálás
:inhalálás


Szélesebb értelemben ide sorolják a gázfürdőket is (mofetta - széndioxid, radon, hidrogénszulfid, etc.)
Szélesebb értelemben ide sorolják a gázfürdőket is ([[mofetta]] - [[szén-dioxid], [[radon]], [[hidrogén-szulfid]] stb.)


===Mechanoterápia===
===Mechanoterápia===

A lap 2007. szeptember 12., 20:39-kori változata

A terápia gyógykezelést, illetve a betegségek kezelésével foglalkozó tudományág. A terápia, a gyógyítás során alkalmazott kezelési eljárások összessége.

A terápia célja

A betegség összes okának a megszüntetése. Megkülönböztetnek még ún. oki terápiát, vagy tüneti terápiát, (oki, tüneti kezelés), amikor csak a beteg számára legkellementlenebb jelenségeket befolyásolják, a tünetet kiváltó okok gyógyítása nélkül. Pl.: láz-, vagy fájdalom csillapítása stb.

Tüneti kezelésnek mondják, amikor a beteg számára kellemetlen tüneteket megszüntetik, anélkül, hogy a kiváltó okát is megszüntetnék. Ilyen esetben a kiváltó ok megszüntetése helyett, a beteg számára rendkívül kellemetlen tüneteket, (láz, fájdalom, rossz közérzet, hányinger) igyekeznek megszüntetni. Néha a betegséget kiváltó ok nem szüntethető meg, például egy nyelőcső szűkület, (sav-, vagy lúgmérgezést követően), ilyenkor a hasfalon keresztül a gyomorba nyílást készítenek, és a beteget ezen keresztül táplálják. Tehát a betegség lényegét meg nem szüntető (palliatív) műtéttel segítik a beteg életműködéseit. A tünetek megszüntetésekor, a beteg közérzete javul. A tüneti kezelés ilyenkor teljes kezelést is jelenthet.

Az oki kezelés esetén a betegséget kiváltó tényező ellen küzdenek. Pl.: baktériumos fertőzések esetén, antibiotikumok adásával, vagy a féregnyúlvány (vakbél)-gyulladásnál, műtéti beavatkozással eltávolítják a gyulladt részt.

A beteg gyógyulását az összehangolt kezelési eljárások együttes alkalmazásával biztosítják, (fizikoterápia, fizioterápia).

Ilyenek lehetnek:

  • az ágynyugalom
  • a gyógyszerek szedése
  • étrendi kezelés,(diéta)
  • pszichoterápia
  • vagy más különböző gyógyeljárások, műtéti beavatkozások, besugárzások, (röntgen-, ultrahang-, rádió-, rövidhullám, és a fizikoterápiás kezelések, fürdők, masszázs, galván-farád kezelés)

Fizikoterápia

Elektroterápia

  • alacsony frekvenciás 0 - 1 000 Hz
    • stabil galván kezelés - fájdalomcsillapítás
    • iontoforézis - gyógyszer bejuttatás bőrön át elektromos úton
  • közép frekvenciás 1 000 - 100 000 Hz
  • nagyfrekvenciás 100 000 - Hz felett

Rövidhullámú kezelés

Ultrahang kezelés

Fototerápia

infravörös sugarak
napfürdő

Aromaterápia

Apiterápia

Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. A méhészeti termékek koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Farmakodinamikai hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonlóak. Táplálkozás élettani szempontból jellemzőjük az, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszer erősödését.

Apiterápiás termékek

méz
virágpor
méhviasz
propolis
méhméreg)

Hidroterápia

Csak közönséges vízzel történő gyógyászati eljárások, melyek a víz fizikai jellemzőit használják ki - hőmérséklet, felhajtó erő, nyomás.

Balneoterápia

(balneum - lat. = fürdő) Magyarországon a 30 °C feletti, meghatározott ásványi anyag tartalmú víz tekintendő "gyógyvíznek". (Európa többi részén enyhébbek a feltételek!) A balneoterápia tehát a víz fent említett fizikai hatásai mellett, a gyógyvíz vegyi, ill. radiológiai hatásait is kiaknázza a kezelés során.

kémiai hatások
Ivókúra
száj, v. inyfürdő
Iszapkezelés
borogatás
göngyölés
inhalálás

Szélesebb értelemben ide sorolják a gázfürdőket is (mofetta - [[szén-dioxid], radon, hidrogén-szulfid stb.)

Mechanoterápia

aktív - gyógytorna

passzív - masszázs

  • simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rázás
  • vízalatti torna
  • röntgen kezelés
  • rádium kezelés

Klíma terápia

Komplex kezelésről

Kneipp-kezelés

Fájl:DrKneipp2.png

Fizioterápia

Lásd még