„James Potter” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 85.67.79.165 (vita) szerkesztéséről XXLVenom999 szerkesztésére
Címkék: Visszaállítás Visszavonás
6. sor: 6. sor:
== Élete ==
== Élete ==
{{Cselekmény}}
{{Cselekmény}}
James Potter [[Harry Potter (szereplő)|Harry]] édesapja, aranyvérű varázsló volt. Szülei Fleamont és Euphemia Potter.<ref>{{CitWeb|aut=J. K. Rowling|tit=The Potter Family|url=https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/the-potter-family|accd=2016-09-11}}</ref> James szintén a [[Roxfort]] tanulója volt. A [[Griffendél]] házba tartozott, legjobb barátaival, [[Sirius Black]]kel ''(Tapmancs),'' [[Remus Lupin]]nal ''(Holdsáp)'' és [[Peter Pettigrew]]-val ''(Féregfark)'' együtt, akikkel [[Tekergők]] néven elkészítette a ''Tekergők Térképét''. A térképen rajta volt a Roxfort teljes alaprajza, azon belül a titkos átjárók Roxmortsba, valamint minden ember, aki a kastélyban tartózkodott.
James Potter [[Harry Potter (szereplő)|Harry]] édesapja, aranyvérű varázsló volt. Szülei Vittoria Avery és Charles Potter.<ref>{{CitWeb|aut=J. K. Rowling|tit=The Potter Family|url=https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/the-potter-family|accd=2016-09-11}}</ref> James szintén a [[Roxfort]] tanulója volt. A [[Griffendél]] házba tartozott, legjobb barátaival, [[Sirius Black]]kel ''(Tapmancs),'' [[Remus Lupin]]nal ''(Holdsáp)'' és [[Peter Pettigrew]]-val ''(Féregfark)'' együtt, akikkel [[Tekergők]] néven elkészítette a ''Tekergők Térképét''. A térképen rajta volt a Roxfort teljes alaprajza, azon belül a titkos átjárók Roxmortsba, valamint minden ember, aki a kastélyban tartózkodott.


James Potter egy animágus, szarvassá tudott változni, átváltozott formában társaival együtt beceneveken szólították egymást, az övé ''Ágas'' volt.
James Potter egy animágus, szarvassá tudott változni, átváltozott formában társaival együtt beceneveken szólították egymást, az övé ''Ágas'' volt.

A lap 2019. április 17., 22:48-kori változata

James Potter a Harry Potter és a Bölcsek köve filmváltozatában

James Potter (1960. március 27.1981. október 31.) varázsló, J. K. Rowling Harry Potter életéről szóló könyvsorozatának kitalált szereplője.

Élete

Alább a cselekmény részletei következnek!

James Potter Harry édesapja, aranyvérű varázsló volt. Szülei Vittoria Avery és Charles Potter.[1] James szintén a Roxfort tanulója volt. A Griffendél házba tartozott, legjobb barátaival, Sirius Blackkel (Tapmancs), Remus Lupinnal (Holdsáp) és Peter Pettigrew-val (Féregfark) együtt, akikkel Tekergők néven elkészítette a Tekergők Térképét. A térképen rajta volt a Roxfort teljes alaprajza, azon belül a titkos átjárók Roxmortsba, valamint minden ember, aki a kastélyban tartózkodott.

James Potter egy animágus, szarvassá tudott változni, átváltozott formában társaival együtt beceneveken szólították egymást, az övé Ágas volt.

Legendás hírű csibészek voltak, talán csak a Weasley ikrek vehették fel velük a versenyt. Amikor James elvette Lily Evanst feleségül, Sirius Black volt a tanúja, és később ő lett Harry keresztapja is. Harry apjától örökölte rendkívüli tehetségét a kviddicshez, mert James Potter is fogó volt. McGalagony szerint James, Sirius, Remus és Peter a Weasley ikrek előhírnökei voltak.

Iskolaelsővé nem választják, mivel előtte nem volt prefektus (az a négy barát közül Remus Lupin lett). Későbbi felesége Lily Evans viszont iskolaelső lett.

Öröksége révén nagy vagyona van.

Roxforti évei után, James aurornak állt, majd csatlakozott a Főnix Rendjéhez, melyet Albus Dumbledore vezetett, s Voldemort ellen küzdöttek.

Később Jamest és Lilyt, Peter Pettigrew elárulta Voldemort nagyúrnak, aki megölte őket, sőt fiukat, Harryt is meg akarta, de nem tudta, mert Lily az életét áldozta a fiáért és a Harry iránt érzett szeretete megvédte a kis csecsemőt.

James Potter és Perselus Piton szinte ősellenségként tárulnak fel az olvasók előtt.

A könyvekben

Első megjelenése a Harry Potter és a bölcsek kövében van, amikor Harry meglátja őt Lilyvel együtt Edevis tükrében. Második a Harry Potter és a Tűz Serlegeben, amikor eltéríti feleségével, Lily Potterrel „Tudodki” átkát.

Emellett, a temetőjelenetet követően (három évre rá) szerepel a Halál ereklyéiben is, ahol Harry a saját halálára készülődve kinyitja a Dumbledore-tól kapott cikeszt, és tartalmát, a Feltámadás Kövét segítségül hívva elbeszélget szeretteivel is – többek között Sirius Blackkel, Remus Lupinnal és saját anyjával ill. apjával, a Potter szülőkkel. Az ezt követő beszélgetés után rövidesen Voldemort halálos átkának kereszttüzébe kerül.

Forrás

  1. J. K. Rowling: The Potter Family. www.pottermore.com (Hozzáférés: 2016. szeptember 11.)