„Vizy Márton” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
44. sor: 44. sor:
*[http://orvendjmagyarorszag.hu/orvendj_magyarorszag.html] ''Örvendj Magyarország információs weboldal''
*[http://orvendjmagyarorszag.hu/orvendj_magyarorszag.html] ''Örvendj Magyarország információs weboldal''
*[https://www.youtube.com/watch?v=vAjon9FPZGs] ''Örvendj Magyarország c. dal a youtube-on''
*[https://www.youtube.com/watch?v=vAjon9FPZGs] ''Örvendj Magyarország c. dal a youtube-on''
*[https://www.origo.hu/itthon/20141011-orban-egyutt-enekelt-fodor-gaborral.html]
*[https://www.origo.hu/itthon/20141011-orban-egyutt-enekelt-fodor-gaborral.html] ''origo.hu cikk a Fidesz kampánydalairól''
*[http://www.zeneszoveg.hu/vizy-marton/36331/nox/151/dalszovegek.html] ''Vizy Márton Nox zenekarnak írt szerzeményei''
*[http://www.zeneszoveg.hu/vizy-marton/36331/nox/151/dalszovegek.html] ''Vizy Márton Nox zenekarnak írt szerzeményei''
*[https://zene.hu/cikkek/cikk.php?id=2095] ''zene.hu cikk Vizy Márton Tűz töredéke c. lemezéről''
*[https://zene.hu/cikkek/cikk.php?id=2095] ''zene.hu cikk Vizy Márton Tűz töredéke c. lemezéről''

A lap 2019. április 11., 19:35-kori változata

Vizy Márton
Született1977. december 2. (46 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Vizy Márton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vizy Márton György (1977. december 2.) zeneszerző, dalszerző, producer, kreatív szakember, a Madách SzínházÉn, József Attila című, nagy sikerű musical darabjának zeneszerzője.

Családja

Apai ágon a család a Felvidékről származik, dédapja Trencsén vármegye főszolgabírója volt. Anyai ágon szépapja leveldi Kozma Sándor, a magyar királyi ügyészség megteremtője, az ország első államügyésze. Ükapja leveldi Kozma Andor költő, műfordító, Ady Endre és Móricz Zsigmond mentora, akik nagy elismeréssel írtak róla. Dédapja tasnádi Kovács Aladár altábornagy volt, aki 1944-ben a bevonuló szovjet hadsereg elől menekülve családjával amerikai emigrációba kényszerült. Vizy Márton Budapesten nőtt fel egy kilencgyermekes család második gyermekeként. Nős, felesége Mocsai Júlia, a legsikeresebb magyar kézilabdaedző, Mocsai Lajos legkisebb lánya. Gyermekük: Margaréta (2016).

Pályafutása

Kapcsolata a zenével 7 éves korában kezdődött, autodidakta módon tanult meg zongorázni, közben zeneiskolában 6 évig tanult csellózni, játszik gitáron is. Középiskolai tanulmányait a Piarista Gimnáziumban kezdte, majd a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban érettségizett. Ez idő alatt vallásos könnyűzenét játszott az egyik legnépszerűbb budai vasárnap esti misén a zsúfolásig megtelt Margit körúti ferences templomban. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Karán szerzett diplomát. 2017 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának levelező szakos hallgatója.

A hivatásos zenélés oxfordi tanulmányútját követően kezdődött el, ahonnan hazatérve 2002-ben megírta Örvendj Magyarország című dalát, amely először 2002. április 13-án a Kossuth téren milliós tömeg előtt hangzott el, és napokon belül spontán módon terjedt el az egész országban, majd a Fidesz emblematikus kampánydalává vált, amelyből Káel Csaba rendezett kampányvideót a Millenárison ismert énekesek, színészek, valamint a szerző részvételével. Orbán Viktor felkérésére csatlakozott ugyanebben az évben a párt kampányturnéjához, ahol a miniszterelnök beszédét követően Márton vezetésével énekelte a dalt a tömeg. Kiadó és szakmai menedzsment nélkül, a fellépések utáni árusítás révén kelt el több tízezer példányban a dalból készült CD, amely hivatalos minősítés nélkül lett többszörös arany-, illetve platinalemez, a Magyar Nemzet honlapján pedig évekig minden idők legnépszerűbb cikke volt a kapcsolódó letöltéssel.

2003-2005 között írt rádióknak, televíziós filmeknek zenét, valamint egy dalt az akkor sikerei csúcsán lévő Nox zenekarnak (Tűztánc), amely album 60 000 ezer példányban kelt el.

2005-ben saját kiadót alapított Mirrorstage Productions néven, amelynek első kiadványa József Attila születésének 100 éves évfordulójára készült. A lemez címe „Tűz töredéke” lett, amelyen 14 ismert József Attila-vers megzenésítése kapott helyet, amelyhez a jogokat a költő unokahúga, Makai Zsuzsa személyesen adta meg Vizy Mártonnak. A dalok zenei producere Szakos Krisztián volt.

2006-2009 között Tóth Dávid Ágoston szövegíró ötlete nyomán kezdett kialakulni a terve és koncepciója annak a József Attila-musicalnek, amelynek alapötletét a 2005-ben megjelent nagy sikerű verslemez adta. Ez idő alatt született a darab számos új dala is.

2012. február 12-13-án tartották az Én, József Attila című musical premierjét a Madách Színház nagyszínpadán, dupla szereposztásban Nagy Sándor, Posta Victor, Muri Enikő, Balla Eszter, Polyák Lilla és Krassy Renáta főszereplésével. Rendezője Szirtes Tamás, a musical műfajának magyarországi megteremtője, társrendezője Szente Vajk. A darabot a bemutató óta nagy sikerrel játssza a körúti színház, szinte alig van előadás, ahol ne lenne állótaps. József Attila 1937-ben bekövetkezett halála óta nem jutott el ilyen rövid idő alatt ekkora tömegekhez a költőóriás életműve. A premiert követő hónapokban a könyvesboltok polcairól eltűntek a József Attila kötetek. A musical 2015-ben az érettségi tételek közé is bekerült (József Attila sorsa és motívumai az Én, József Attila c. musical értelmezésében).

2012-2018 között Vizy Márton két új musicaltémát kezdett el kutatni és írni, mindkét mű alkotói folyamat alatt áll.

Karitatív és társadalmi tevékenységek

2006: a Mária Rádió egyik magyarországi alapítója Dr. Szederkényi Károly gazdagréti plébános felkérésére

2009 óta Szőcs Géza államtitkár majd miniszterelnöki főtanácsadó munkatársa (kulturális stratégia, kulturális innovációk)

2010: Angyalok Erdeje – az ország legnagyobb jótékonysági és társadalmi felelősségvállalást előmozdító rendezvényének ötletgazdája és megvalósítója. 500 karácsonyfa a Felvonulási téren 500 támogatásra szoruló üggyel és 500 támogató céggel kapcsolódott össze. Az egy hónapos Angyalok Erdeje legnagyobb támogatottja a ferences Autista Segítő Központ lett és a rendezvény számos civil együttműködést indított el. Az eseményt Placido Domingo világhírű operaénekes személyesen nyitotta meg.

2017 óta minden évben közel 100 fő részére gyógyító lelkigyakorlatot szervez feleségével Margaritha Valappila indiai származású, Németországban élő szerzetesnő részvételével Felsőmocsoládon.

Jegyzetek

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. május 29.)
  • [1] port.hu a musical a port.hu internetes adatbázisban
  • [2] vivalamusical" a musical a vivalamusical oldalán
  • [3] musicalinfo.hu
  • Madách Színház, "Én, József Attila" MUSICAL, February 10, 2012 The Musical on Madach Theatre website.
  • Port, "Én, József Attila", March 12, 2012 The musical on Port.hu internet database.
  • Tűz töredéke Tűz töredéke a zene.hu internetes adatbázisban
  • Angyalok erdeje Budapest közepén (Blikk.hu)
  • Angyalok erdeje (NLCafé)
  • [4]egykori prohászkás diák bemutatója a Madách Színházban
  • [5] Gyümölcséről ismerni meg a fát - Heti Válasz interjú Vizy Mártonnal
  • [6] Örvendj Magyarország információs weboldal
  • [7] Örvendj Magyarország c. dal a youtube-on
  • [8] origo.hu cikk a Fidesz kampánydalairól
  • [9] Vizy Márton Nox zenekarnak írt szerzeményei
  • [10] zene.hu cikk Vizy Márton Tűz töredéke c. lemezéről
  • [11] port.hu adatlap Az ügynökök a paradicsomba mennek c. filmről, zeneszerző Vizy Márton
  • [12] Új Ember katolikus hetilap interjúja Vizy Mártonnal a pályafutásáról
  • [13] Magyar Kurír internetes oldal cikke a felsőmocsoládi lelkigyakorlatokról]
  • [14] szinhazkritikak.blog.hu cikek az Én, József Attila musical darabról