„Dance” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Szalaymester (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Szalaymester (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''dance''' (az [[angol nyelv|angol]] ''dance'' „tánc” szóból) a modern, többnyire elektronikus eszközökkel – szintetizátorokkal vagy számítógéppel – előállított tánczenei műfajok gyűjtőneve. Jellemzői az elektronikus, gépies hangzás, a legkülönfélébb mesterséges, futurisztikus hangeffektusok, gyors – 145 BPM körüli – ritmus, illetve az alapütemet adó, jellegzetes elektronikus dobgép. A műfaj eredete az [[1970-es évek|1970]]–[[1980-as évek]] diszkózenéje, ennek modern változata, amelyet kifejezetten a zenés szórakozóhelyekre, klubokra fejlesztettek ki. Több alfaja ismeretes, ilyenek a [[house]], [[rave]], [[techno]], [[trance]], [[eurodance]] stb. Ezen kívül természetesen léteznek az egyéb [[pop]]zenei stílusokkal kevert fajták is, az akusztikus és [[elektronikus zene]] ötvözetei.
A '''dance''' (az [[angol nyelv|angol]] ''dance'' „tánc” szóból) a modern, többnyire elektronikus eszközökkel – szintetizátorokkal vagy számítógéppel – előállított tánczenei műfajok gyűjtőneve. Jellemzői az elektronikus, gépies hangzás, a legkülönfélébb mesterséges, futurisztikus hangeffektusok, gyors – 145 [[BPM]] körüli – ritmus, illetve az alapütemet adó, jellegzetes elektronikus dobgép. A műfaj eredete az [[1970-es évek|1970]]–[[1980-as évek]] diszkózenéje, ennek modern változata, amelyet kifejezetten a zenés szórakozóhelyekre, klubokra fejlesztettek ki. Több alfaja ismeretes, ilyenek a [[house]], [[rave]], [[techno]], [[trance]], [[eurodance]] stb. Ezen kívül természetesen léteznek az egyéb [[pop]]zenei stílusokkal kevert fajták is, az akusztikus és [[elektronikus zene]] ötvözetei.


[[Kategória:Zenei stílusok]]
[[Kategória:Zenei stílusok]]

A lap 2007. szeptember 9., 20:51-kori változata

A dance (az angol dance „tánc” szóból) a modern, többnyire elektronikus eszközökkel – szintetizátorokkal vagy számítógéppel – előállított tánczenei műfajok gyűjtőneve. Jellemzői az elektronikus, gépies hangzás, a legkülönfélébb mesterséges, futurisztikus hangeffektusok, gyors – 145 BPM körüli – ritmus, illetve az alapütemet adó, jellegzetes elektronikus dobgép. A műfaj eredete az 19701980-as évek diszkózenéje, ennek modern változata, amelyet kifejezetten a zenés szórakozóhelyekre, klubokra fejlesztettek ki. Több alfaja ismeretes, ilyenek a house, rave, techno, trance, eurodance stb. Ezen kívül természetesen léteznek az egyéb popzenei stílusokkal kevert fajták is, az akusztikus és elektronikus zene ötvözetei.