„Valószínűségi mező” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Miegymás (vitalap | szerkesztései)
a elírás javítása + kiegészítő megjegyzés
Miegymás (vitalap | szerkesztései)
a + betűköz
19. sor: 19. sor:
Az <math>\Omega</math> halmaz [[eseménytér]].
Az <math>\Omega</math> halmaz [[eseménytér]].


Az <math>\omega \in \Omega</math> elemeket kimeneteleknek, néha [[elemi esemény]]eknek nevezzük; bár elemi eseménynek inkább az ezeket egyetlen elemként tartalmazó halmazokat célszerű nevezni, hiszen <math>P</math>halmazokon értelmezett.
Az <math>\omega \in \Omega</math> elemeket kimeneteleknek, néha [[elemi esemény]]eknek nevezzük; bár elemi eseménynek inkább az ezeket egyetlen elemként tartalmazó halmazokat célszerű nevezni, hiszen <math>P</math> halmazokon értelmezett.


Az <math>\mathcal A \subseteq \mathcal P (\Omega)</math> <math>\scriptstyle \sigma</math>-algebra [[σ-algebra|eseményalgebra]].
Az <math>\mathcal A \subseteq \mathcal P (\Omega)</math> <math>\scriptstyle \sigma</math>-algebra [[σ-algebra|eseményalgebra]].

A lap 2019. március 11., 22:34-kori változata

A valószínűségi mező a valószínűségszámítás egyik legfontosabb fogalma. Olyan folyamatokat (vagy "kísérleteket") modellez, amelyeknek köze van a véletlenhez.

Definíció

A rövid definíció szerint a valószínűségi mező egy olyan mértéktér, ahol a teljes tér mértéke egy.

Legyen tetszőleges halmaz, σ-algebra és mérték, azaz

  • ,
  • minden halmaz esetén ,
  • minden halmazsorozat esetén ,
  • , és
  • minden páronként diszjunkt halmazokból álló halmazsorozat esetén ,

ha , akkor az mértékteret valószínűségi mezőnek nevezzük.

Szerencsekerék modellezése valószínűségi mezővel: az összes lehetséges kimenetel itt . Az alaphalmaz részhalmazainak valószínűségét szektorának szögének a teljesszöghöz viszonyított nagysága adja meg

Ez a definíció azt is jelenti, hogy a valószínűség tisztán axiomatikus alapokon mérhető, és nemcsak empirikusan, ahogy azt von Mises leírta. Alapvető az alapgondolat, hogy a véletlen kísérlet összes kimenetét egymást kizáró eseményekként adják meg. Például egy szerencsekerék csak egy pozícióban állhat meg, ami egy adott null pozícióhoz képest mérhető. A mellékelt kép által mutatott példában csak az 1, 2, 3 számokhoz tartozó tartományokban állhat meg; egy mechanizmus akadályozza meg, hogy pont két szám határára essen (aminek egyébként is nulla a valószínűsége). Emiatt nem következhet be két elemi esemény, ezek diszjunktak. Ez alapozza meg az összeadási tétel kiterjesztését: Véges sok, egymást kölcsönösen kizáró esemény együttes valószínűsége az egyes események valószínűségeinek összege.

Elnevezések

Az halmaz eseménytér.

Az elemeket kimeneteleknek, néha elemi eseményeknek nevezzük; bár elemi eseménynek inkább az ezeket egyetlen elemként tartalmazó halmazokat célszerű nevezni, hiszen halmazokon értelmezett.

Az -algebra eseményalgebra.

Az halmazok események.

Az esemény az esemény komplementere.

Az esemény biztos esemény, mert .

Az esemény lehetetlen esemény, mert .

A mérték valószínűség.

Példák

Példák diszkrét valószínűségi mezőre

Általánosabban, diszkrét valószínűségi mezőről van szó, ha az eseménytér véges vagy megszámlálhatóan végtelen, és eseményalgebrája a hatványhalmaz, vagyis . Ebben az esetben nincsen szükség a σ-algebra fogalmának bevezetésére, diszkrét valószínűségi mezőről beszélhetünk.[1]

Klasszikus valószínűségi mező

Legyen véges halmaz, és minden halmaz esetén . Ekkor az valószínűségi mezőt klasszikus valószínűségi mezőnek nevezzük.

Akkor is beszélnek diszkrét valószínűségi mezőről, ha az eseménytér tetszőleges, de a valószínűségek mindig egy véges vagy megszámlálhatóan végtelen halmaz elemeit veszik fel, azaz ennek a halmaznak 1 a valószínűsége.[2]

Bernoulli mező

Ha az alaphalmaz, a valószínűségek pedig , akkor Bernoulli-mezőrtől van szó.[3]

Poisson-eloszlásból származtatott

A természetes számok halmaza, mint eseménytér, azaz , minden természetes szám lehetséges kimenetel.

Az események ennek véges vagy megszámlálható végtelen részhalmazai.

Valószínűségi mérték lehet a Poisson-eloszlás. A szám valószínűsége , ahol pozitív paraméter.

Ezzel diszkrét valószínűségi tér.

Példák nem diszkrét valószínűségi mezőre

Geometriai valószínűségi mező

Legyen olyan Lebesgue mérhető halmaz, amelynek Lebesgue-mértéke véges, az halmaz Lebesgue mérhető részhalmazainak -algebrája és minden esemény esetén . Ekkor az valószínűségi mezőt geometriai valószínűségi mezőnek nevezzük.

Exponenciális eloszlásból származtatott

Az eseménytér a nemnegatív számok halmaza.

Az események az Borel-részhalmazai, azaz . Ezzel minden nyílt, zárt, félig nyílt intervallum, ezek egyesítése, metszete és komplementere esemény.

Valószínűségi mérték lehet az exponenciális eloszlás, ami minden Borel-halmazhoz a

valószínűséget rendeli, ahol paraméter.

Ezzel valószínűségi mező.

További példák

  • Indukált valószínűségi mező, ami egy valószínűségi változó képtere, ellátva a valószínűségi változó eloszlásával mint valószínűséggel.
  • Teljes valószínűségi mező, teljes mértéktér a valószínűséggel mint mértékkel.
  • Szorzattér
  • Szűrt valószínűségi mező, valószínűségi mező szűrővel.

Kapcsolódó szócikkek

Jegyzetek

  1. Ulrich Krengel. Einführung in die Wahrscheinlichkeitstheorie und Statistik. Für Studium, Berufspraxis und Lehramt, 8., Wiesbaden: Vieweg (2005). ISBN 3-8348-0063-5 
  2. David Meintrup, Stefan Schäffler. Stochastik. Theorie und Anwendungen. Berlin Heidelberg New York: Springer-Verlag (2005). ISBN 978-3-540-21676-6 
  3. Ehrhard Behrends. Elementare Stochastik. Ein Lernbuch – von Studierenden mitentwickelt. Wiesbaden: Springer Spektrum (2013). ISBN 978-3-8348-1939-0 

Források

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wahrscheinlichkeitsraum című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.