„Hamvazószerda” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 195.199.93.165 (vita) szerkesztéséről Crimea szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
mert
41. sor: 41. sor:


== Népszokások ==
== Népszokások ==
A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje.<ref>[http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=19630 Hamukeresztek jelzik a nagyböjt kezdetét], mult-kor.hu</ref>
A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a fasza.<ref>[http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=19630 Hamukeresztek jelzik a nagyböjt kezdetét], mult-kor.hu</ref>


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2019. március 7., 12:22-kori változata

Hamvazószerda
Hamvazkodás
Hamvazkodás

Alternatív neveszárazszerda, böjtfogószerda
Ünneplikelsősorban a katolikusok
Típusakeresztény
Tartalma, jelentésea húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete
Idejehúsvét előtti hetedik hét szerdája (húsvétvasárnap előtti 46. nap)
2018.február 14.
2019.március 6.
2020.február 26.
Rituáléhamvazkodás
Kapcsolódó ünnepnagyböjt
A Wikimédia Commons tartalmaz Hamvazószerda témájú médiaállományokat.
„Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel"
Hamvazkodás Strasbourgban

A hamvazószerda (latinul: feria quarta cinerum, régi népi elnevezései hamvas szerda[1], szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda) a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap.[1] Mozgó ünnep, legkorábbi lehetséges időpontja február 4. és a legkésőbbi március 10. Ez a farsangi időszak utáni első nap.

A húsvétot megelőző nagyböjt hossza Jézus 40 napos böjtjét követi. A nyugati egyházban (mivel vasárnap, az Úr napján nincsen böjt) a húsvét előtti negyven hétköznapra terjed ki, a szombatokat is beleértve; így – mivel az ebbe az időszakba eső hat vasárnap nem része a böjtnek – kezdőnapja, a hamvazószerda a húsvét előtti 46. napra esik. Ezzel szemben a bizánci rítus szerint szombaton sem böjtölnek, ezért a nagyböjt a hamvazószerda előtti második vasárnapon (húshagyóvasárnap) kezdődik.[1]

Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).

Történelem

Az ókereszténység idején a mezítlábas, zsákruhába öltözött nyilvános bűnösöket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük.

Hamvazkodás egy amerikai hadihajón

Hamvazószerdán – elsősorban a katolikus egyházban – szentelt hamuból (melyet az előző évi virágvasárnapi körmeneten használt barka elhamvasztásával állítanak elő) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”, illetve „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak!”[2] Ezt a napot ritkábban protestáns közösségekben is megünneplik.

II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt.

Liturgia

A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak (latinul: impositio cinerum), ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Népszokások

A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a fasza.[3]

Jegyzetek

Források

További információk

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a hamvazószerda címszót a Wikiszótárban!