„Orvosi aloé” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
1. sor: 1. sor:
{{Taxoboxbvhgcuztfcigxftxrdg cufzxrdctfxfuxf
{{Taxobox
| name = Orvosi aloé
| name = Orvosi aloé
| image = Starr_011104-0040_Aloe_vera.jpg
| image = Starr_011104-0040_Aloe_vera.jpg

A lap 2019. március 4., 10:14-kori változata

Sablon:Taxoboxbvhgcuztfcigxftxrdg cufzxrdctfxfuxf

Az orvosi aloé vagy barbadosi aloé (Aloe vera) az aloé nemzetségbe tartozó növényfaj. Arábiából származik. Kivonatait széleskörűen használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban, megnyugtató, fiatalító, sőt sejtregeneráló és immunerősítő hatást tulajdonítva neki [1][2] a marketing-anyagokban.

Jellemzése

Az orvosi aloé pozsgás, virágai sárgák. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Évelő növény, levelei letörhetők, a letört rész helyett új nő.

Felhasználása

Kizárólag leveleit használják alternatív gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe verát leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet). A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba. (Utóbbi nem azonos az Aloe Barbadensis Miller nevű fajjal).[forrás?]

Az orvosi aloét ősidők óta használják gyógyításra. Évezredeken átívelő karrierjét annak köszönheti, hogy számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható. Napjainkban a világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabadföldben való nevelésére.

Felhasználási formái:

Aloe vera gél

Aloe vera kapszula

Aloe vera szájvíz, fogkrém

Aloe vera spray pl. hangszalaggyulladásra

Lóbalzsam (rándulásra) alkotórészeként is hasznos

Hatóanyagai

Mono- és poliszacharidok (pl. acemannon), aminosavak, enzimek.[3]

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv a gyógynövény-, illóolaj-, kivonat- és tinktúra cikkelyek között 2 drogféleségét tartalmazza: aloé száraz kivonat, standardizált (Aloes extractum siccum normatum),[4] és barbadosi aloé (Aloe barbadensis).[5]

Jegyzetek

További információk