„SV Werder Bremen” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Mezek javítása. Már új garnitúra van.
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
Elnök változott. Marco Böde a jelenlegi elnök.
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
14. sor: 14. sor:
|megszűnt =
|megszűnt =
|stadion = [[Weserstadion]]
|stadion = [[Weserstadion]]
|elnök = Klaus-Dieter Fischer
|elnök = Marco Bode
|edző =
|edző =
|bajnokság = [[Német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|Bundesliga]]
|bajnokság = [[Német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|Bundesliga]]

A lap 2019. február 26., 10:03-kori változata

Werder Bremen
Csapatadatok
Teljes csapatnévSportverein Werder Bremen
von 1899 e. V.
BecenévBrémai Muzsikusok, Die Grün-Weißen (A Zöld-Fehérek)
SzékhelyBréma, Németország
Alapítva1899. február 4.
Klubszínekzöld, fehér
StadionWeserstadion
ElnökMarco Bode
BajnokságBundesliga
Nemzeti sikerek
német Bajnok4 alkalommal
német Kupagyőztes6 alkalommal
német Szuperkupa-győztes4 alkalommal
Nemzetközi sikerek
KEK1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Hivatalos honlap
Werder Bremen honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Werder Bremen témájú médiaállományokat.

A Werder Bremen egy német labdarúgó klub Brémából, az északnyugaton lévő hasonló nevű német tartományból. A klubot 1899-ben FV Werder néven tizenhat középiskolás diák alapította, akik sportfelszereléseket nyertek díjazásként. A nevet a ritkán használt helyi német szóból, a "folyami sziget"-ből vették, ami jól jellemezte azt, hogy a folyóparti pályán játszottak először.

Története

A klub elért néhány kezdeti sikert, részt vett néhány helyi bajnokságban, amiket meg is nyert. Az első klub volt, amely díjat szedett a nézőitől, és bekerítette a pályáját. Szilárdan fejlődött az első világháborút követően, új sportágakkal bővült az egyesület, és 1920-ban megváltoztatták a nevüket a jelenleg is használt SV Werder Bremen-re. A labdarúgás megmaradt a vezető szakosztálynak, olyannyira, hogy 1922-ben az első német klub lett, amely hivatásos vezetőedzőt fogadott fel. A Werder az Oberligen és Gauligen bajnokságban indult a '30-as és '40-es években, amely a legmagasabb szintnek számított, ahol játszottak az idő tájt.

A második világháború után a Németországban lévő hasonló szervezetekhez hasonlóan a klubot felszámolták a szövetséges erők. 1945-ben szervezték újra magukat Torna és Sport Club Werder 1945 néven, amelyet gyorsan Sport Club Zöld Fehér 1899-re változtattak. 1946 elején visszakapták az SV Werder nevet. Abban az időben a hivatásos formát nem engedélyezték Németországban, így normális volt az labdarúgóknál, hogy volt más állásuk is, amelyet gyakran a klubnál töltöttek be. A Werder-nél számos játékos a közeli Brinkmann dohánygyárban dolgozott, és így a Texas 11 becenevet kapták a cég nagyon népszerű cigaretta márkája után.

A háború utáni és a Bundesliga 1963-as megalakulása között a klub jól működött, az északi országrész második számú csapata lett a Hamburger SV mögött. 1961-ben nyerték meg az első Német Kupájukat. Elég jó volt a teljesítményük ahhoz, hogy bekerüljenek a Bundesliga alapító tagjai közé, és a bajnokság második idényében megnyerjék azt. 1967-68-ban másodikak lettek, de ezt követően visszacsúsztak a táblázat második felébe. Megpróbálták feljavítani a teljesítményüket azzal, hogy nagy ígéretnek tűnő tehetségeket igazoltak, ezért gúnyosan Milliomosok-nak csúfolták őket, majd kiderült, hogy ez egy drága sikertelen próbálkozás volt. A klub először esett ki a Bundesligából (eddig ez az egyetlen alkalom), miután a 17. helyen végeztek, így a Bundesliga 2 Nord-ban kellett tölteniük az 1980-81-es szezont.

A Werder Bremen teljesítménye

A Werder talpra állt az újonnan kinevezett vezetőedzővel, Otto Rehhagellel, aki a sikerek sorozatára vezette őket: a Bundesliga ezüstérmese lettek 1983-ban, 1985-ben és 1986-ban, bajnokságot nyertek 1988-ban; Német Kupa-döntőt játszottak 1989-ben és 1990-ben, 1991-ben pedig megnyerték; amit a Kupagyőztesek Európa Kupája-győzelem követett 1992-ben. 1993-ban a klub harmadszorra hódította el a Bundesliga bajnoki címét, az azt követő évben pedig a harmadik Német Kupájukat nyerték. Rehhagel 1995 júniusában elhagyta a klubot a nagyszerű sikersorozatát követően, és rövid ideig a Bayern München vezetőedzői állását töltötte be.

Rehhagel távozását azonnal megérezték, és az edzőutódok (Aad de Mos, Dixie Dörner, Wolfgang Sidka és Felix Magath) kritikus állapotban hagyták el a klubot. 1999 májusában a korábbi hátvéd és amatőr edző, Thomas Schaaf vette át a csapat irányítását, és megállította a kiesés felé való visszacsúszást, majd mindössze egy héttel később megnyerte a csapattal a Német Kupát.

A következő szezonokban a csapat teljesítménye stabilizálódott, állandó jelleggel a tabella első felében végeztek. 2004-ben megnyerték a Bundesligát és a Német Kupát is – ezzel annak a négy klubnak lettek az egyike, amelyek duplázni tudtak. Ezáltal kvalifikálták magukat a 2004-05-ös Bajnokok Ligája sorozatba, és bejutottak a legjobb 16 közé, ahol 2:10-es összesítéssel kiestek a francia Olympique Lyonnais ellen.

2005-ben a Werder ismét bejutott a Bajnokok Ligájába, ez alkalommal a Bundesliga bronzérmesei voltak egy nehéz, sérülésekkel teli idényben. Ezúttal is bejutottak a legjobb 16 csapat közé, most az olasz Juventus ellen estek ki 4:4-es összesítéssel, idegenben lőtt kevesebb góllal.

A 2006-os Német Kupában a klub vitatható, 3:1-es vereséget szenvedett el az FC St. Pauli-tól, de később begyűjtötte az első Ligapokal trófeáját, miután 2:0-ra nyert a Bayern München ellen az augusztus 5-i lipcsei döntőben.

2006/2007-es szezon

A 2006/2007-es idényben a Werder Bremen begyűjtötte az 'őszi bajnoki címet', így az első helyről várta a Bundesliga rajtot a téli szünet után. A Bremen három alkalommal szerzett hat gólt egy mérkőzésen (a VfL Bochum, az 1. FSV Mainz 05 és az Eintracht Frankfurt ellen). A Bréma összekerült két kemény bajnokság csapatával a Bajnokok Ligája sorsolásakor, az előző év címvédőjével, az FC Barcelonával és az angol Chelsea FC-vel. A Werder Bremen meglepte a nézőit, 1-1-et játszott a Barcelonával és elverte a Chelseat 1-0-ra a Weserstadionban a csoportkör során. A csoportmérkőzések visszavágóin a Nou Campban a Bremen 2-0-ra veszített, ezért a harmadik helyen végzett a csoportban, és az UEFA Kupában folytathatta, ahol az Ajax Amsterdammal kerültek össze. Az első mérkőzést 3-0-ra nyerték meg a Weserstadionban. Ennek ellenére 3-1-re alulmaradtak Amszterdamban, de a Werder Bremen továbbment 4-3-as összesítéssel, majd a Celta Vigoval párosították össze őket a következő körben. A hazai kupájukban rövid ideig jutottak el, mivel meglepő módon kiestek a FK Pirmasens ellen büntetőrúgásokat követően.

A klub az új évet kifejezetten jól kezdte, elverte idegenben a Bayer Leverkusent 2-0-ra. Ezt az eredményt 3 egymást követő Bundesliga vereség követte, a Schalke 04, a VfB Stuttgart és a Hamburger SV ellen. Az Ajax Amsterdammel szembeni összesített győzelem átmeneti nyugalmat hozott, az idegenbeli döntetlennel a Mönchengaldbach ellen és a hazai Bochummal szembeni győzelemmel felzárkóztak a Schalke 04 mögé, akik 2 vereséget szenvedtek ez idő alatt. Ismét továbbmentek az UEFA-kupában a Celta de Vigo legyőzésével, 1-0-ra nyertek az első mérkőzésen, majd ezt követően a visszavágón is diadalmaskodtak 2-0-ra a Weserstadionban. A negyeddöntőben az AZ Alkmaar ellen 0-0-s döntetlent hozott ez első találkozó, a második mérkőzés 4-1-es győzelemmel végződött a holland csapat ellen, és ugyanezzel az összesítéssel jutottak tovább. Az RCD Espanyolal kerültek szembe az elődöntőben. (Az elődöntő három csapata a spanyol La Liga csapata volt, amíg a Werder Bremen volt az egyetlen nem-spanyol együttese.) Az RCD Espanyol 3-0-ra győzött Barcelonában, és megnyerte a második mérkőzést is, noha a Bremen szerezte az első találatot. Miroslav Kloset a visszavágó 19. percében kiállították, amivel szertefoszlott az összes remény. Az Espanyol 2-1-re nyert (összesítésben 5-1-re).

Miroslav Kloset, a Werder Bremen sztártámadóját eladták a Bundesliga rivális Bayern Münchennek a 2007-es szezon végén 12.5 millió -ért.

Mezszponzorok

A Werder Bremen sportszergyártói és mezszponzorai 1971-től napjainkig

Évek Sportszergyártó Mezszponzor
1971–1974 nincs adat Land Bremen (Bréma tartomány)
1976–1978 Norda
1978–1981 Pentax
1981–1984 Puma Olympia
1984–1986 Trigema
1986–1992 Portas
1992–1997 dbv-Winterthur
1997–2000 o.tel.o
2000–2001 Kappa QSC
2001–2002 nincs
2002–2004 Reno
2004–2006 KiK
2006–2007 bwin
2007–2008 Citibank /
Targobank
2009–2012 Nike
2012–2014 Wiesenhof

Klubkultúra

A szurkolók a csapat 12. játékosai

A Werder Bremen hosszú ideje jó viszonyban van a Rot-Weiss Essennel és az 1. FC Kaiserslauternnel, a jelenleg Bundesliga 2-ben szereplő klubokkal. Régóta ellenséges a viszonyuk a Bayern Münchennel, és újabban heves viszály alakult ki a FC Schalke 04-rel, akik címszerzések érdekében elcsábították az exvezetőedzőjüket, Rudi Assauert, aki számos Werder játékost vitt magával (beleértve Ailtont, Mladen Krstajićot, Frank Rostot, Oliver Recket és Fabian Ernstet).

A Bundesliga kikötővárosainak egyike a Weser-parti gárda, valamint büszkesége – jelenleg a többi a Hamburger SV és a Hansa Rostock: egy hajókürt fütyülésével szokták ünnepelni a Werder valamennyi gólját.

Mivel Bréma Németország északi részéhez tartozik, így sok skandináv játékost foglalkoztat.

A Werder Bremen a nyugodt természetéről ismert. Ez ellentétes a legtöbb várossal, ahol a helyi csapat gyakran alanya a heves médiafigyelemnek, a játékosok és trénerek általában nyugodtak maradnak.

Eredményei

Fájl:Deutsche Meisterschale.JPG
A Salátástál
Fájl:DFB Pokal.jpg
DFB-Pokal

Játékosok

Jelenlegi keret

2018. augusztus 31-i állapot szerint

[1][2]

# Poszt Név
1 CZE K Jiří Pavlenka
2 SWE V Felix Beijmo
4 PER CS Claudio Pizarro
5 SWE V Ludwig Augustinsson
6 GER KP Kevin Möhwald
7 AUT KP Florian Kainz
8 JPN CS Ószako Júja
9 AUT CS Martin Harnik
10 GER CS Max Kruse (Csapatkapitány)
11 KOS KP Milot Rashica
13 SRB V Miloš Veljković
14 GER KP Ole Käuper
15 GER V Sebastian Langkamp
16 GER K Michael Zetterer
17 TUR KP Nuri Şahin
18 FIN V Niklas Moisander
# Poszt Név
19 USA CS Josh Sargent
20 USA CS Aron Jóhannsson
22 GER KP Fin Bartels
23 CZE V Theodor Gebre Selassie
24 GER CS Johannes Eggestein
27 GRE K Sztéfanosz Kapíno
30 NED KP Davy Klaassen
32 AUT V Marco Friedl (kölcsönben a Bayern München csapatától)
33 CZE K Jaroslav Drobný
34 GER KP Jean-Manuel Mbom
35 GER KP Maximilian Eggestein
36 GER V Thore Jacobsen
39 GER V Jan-Niklas Beste
40 GER K Luca Plogmann
44 GER KP Philipp Bargfrede

Játékosok kölcsönben

# Poszt Név
–– GER V Robert Bauer (kölcsönben az 1. FC Nürnberg csapatánál 2019. júniusig)

Híres játékosok

Híres vezetőedzők

Tények

  • A csapat elődje, az FV Werder 1899. szeptember 10-én játszotta az első mérkőzését az ASC 1898 Bremen ellen, amely 1:0-s győzelmet hozott számukra.
  • Az FV Bremen az alapítója volt a DFB-nek (Deutscher Fussball Bund vagy Német Labdarúgó-szövetség) 1900-ban Lipcsében.
  • A Werder kapta a Bundesliga első gólját, amit a Borussia Dortmund játékosa, Timo Konietzka szerzett. Azonban megnyerték azt a mérkőzést 3-2-re.
  • 2006. augusztus 21-én a Werder Bremen kapta a Bundesliga 3000-ik gólját, mégpedig a Bayern Münchentől. A gólszerző Roy Makaay volt.

Legutóbbi helyezések és nézőszámok

Szezon Helyezés Átlagnézőszám[3]
1999/00 9/18 29,834
2000/01 7/18 30,341
2001/02 6/18 30,094
2002/03 6/18 32,869
2003/04 1/18 37,666
2004/05 3/18 39,579
2005/06 2/18 36,928
2006/07 3/18 39,715
2007/08 2/18 40.099
2008/09 10/18 40,375
2009/10 3/18 35,990
2010/11 13/18 37,176
2011/12 9/18 40.749
2012/13 14/18 40,704
2013/14 12/18 40,657

Jegyzetek

  1. Spieler (german nyelven). SV Werder Bremen. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
  2. Squad. Bundesliga. (Hozzáférés: 2018. január 31.)
  3. weltfussball.de. [2007. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 22.)

További információk

Commons:Category:Werder Bremen
A Wikimédia Commons tartalmaz SV Werder Bremen témájú médiaállományokat.