„Nemzetközi Mobil MADI Múzeum” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta9)
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10ehf1)
84. sor: 84. sor:


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.mobilemadimuseum.org/ A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum honlapja]
* [https://web.archive.org/web/20140518101642/http://www.mobilemadimuseum.org/ A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum honlapja]
* [http://www.saxon-szasz.hu/ Saxon-Szász János honlapja]
* [http://www.saxon-szasz.hu/ Saxon-Szász János honlapja]
* [http://www.c3.hu/~perneczky/index.html Perneczky Géza honlapja]
* [http://www.c3.hu/~perneczky/index.html Perneczky Géza honlapja]

A lap 2019. február 22., 13:36-kori változata

A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Közép-Európa legnagyobb MADI gyűjteménye. A múzeumot Dárdai Zsuzsa és Saxon-Szász János 1995-ben hozta létre, s az azóta eltelt évek során csaknem 200 műalkotás került a birtokába. Tizennégy ország nyolcvanhét kortárs művészének egy vagy több alkotása található itt.

A múzeum nem rendelkezik saját tulajdonú állandó kiállítási hellyel. A kollekció egyes darabjai – Magyarországon és külföldön – 1995-től több, mint száz kiállításon voltak láthatók.

2005-től a Magyar Tudományos Akadémia győri Regionális Kutatások Központja ad helyet rendszeres Mobil MADI kiállításoknak. A galéria védnöke Rechnitzer János.

A múzeum több külföldi intézménnyel is szoros kapcsolatot tart fenn, így a párizsi ORION centre d'arttal, a milánói Arte Strukturával és a pozsonyi Galeia "Z"-vel.

MADI art periodical, 1998

A MADI egyik legjelentősebb hazai és nemzetközi fóruma a múzeum által kiadott MADI art periodical. A lapban kiállítási hírek, interjúk, tanulmányok jelennek meg magyar, angol, francia, német, szlovák, orosz stb. nyelven, alkalmanként mintegy 40-50 kortárs műalkotás bemutatásával együtt. Egyes lapszámok tematikusak, ilyen volt a Kassák Lajos évfordulón kiadott lapszám, a Nemzetközi Szimmetria Fesztivállal kapcsolatos szám, és a moszkvai supreMADIsm rendezvénysorozatot bemutató szám.

EURO-MADI Fesztivál, 1998

Győr mint „Európa-díjas” város, 1998 szeptemberében a Phare Európa Integrációs Program keretében Európa Nap megrendezésére kapott lehetőséget. A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum ehhez kapcsolódva 1998. szeptember 11-12. között kiállítást és művészeti fesztivált rendezett.

Kiállítás: félszáz magyar és külföldi alkotó műveit állították ki, a kiállítást dr. Beke László művészettörténész nyitotta meg.

Előadások: Carmelo Arden Quin (Párizs) és Dárdai Zsuzsa (Budapest) „A MADI művészeti mozgalom és a nemzetközi MADI Múzeum bemutatása” címmel tartott előadást, Rosta S. Csaba építész (Győr) a pinnyédi Rábca Hídra elképzelt Nemzetközi MADI Múzeum épületének a terveit mutatta be.

Árverés: a Múzeum felépítésének javára Arden Quin, Bolivar, Joël Froment, Fajó János, Konok Tamás, Nicolas Schöffer és Victor Vasarely műveiből árverést rendeztek. Vezette Tőkés Júlia (Ráday Galéria)

MADI-balett: bemutatták a Művészeti Szakközépiskola növendékei, koreográfus Demcsák Ottó (Győri Balett) volt.

Mappa: a MADI magyarországi csoportja az alkalomra szitamappát jelentetett meg.

MADI Múzeumhíd Projekt, 2000

1998-ban Győr a múzeumnak ajándékozta a város szélén álló százéves, ipari műemléknek nyilvánított Pinnyédi-hidat. 2000-ben tervek készültek, hogy a hídon múzeumi épület létesüljön, ez anyagi források hiánya miatt nem valósult meg.

Nemzetközi Szimmetria Fesztivál, 2003

A Múzeum a Nemzetközi Szimmetria Egyesület és a Symmetrion, a Szimmetrológia Alapítvány intézete együttműködőjeként 2003 óta részt vesz a háromévenként Magyarországon megrendezett Nemzetközi Szimmetria Fesztivál művészeti programjainak szervezésében és lebonyolításában. Az együttműködés célja, hogy a szimmetriával foglalkozó tudományágak képviselői, képzőművészek és zenészek, illetve a közönség minél közelebb kerüljenek.

supreMADIsm Projekt, 2006

A múzeum 2006. május 10. és június 22. között supreMADIsm – Tisztelet az orosz konstruktivizmus mestereinek címmel nemzetközi művészeti fesztivált, és ehhez kapcsolódva kiállításokat szervezett Moszkvában. A geometrikus művészet története a XX. század elejétől, a szuprematizmustól, a ma is élő, kortárs geometrikus művészeti mozgalomig, a MADI-ig ível. A Fesztivál visszavezette a már csaknem klasszicizálódott geometrikus irányzatokat (szuprematizmus, neoplaszticizmus, orosz konstruktivizmus, konkrét művészet, kinetizmus, MADI) a geometrikus művészet bölcsőjéig.

Nyitott formák a zárt térben, 2007

A múzeum 2007. december 17–19-én a Budapesti Fegyház és Börtön közreműködésével Nyitott formák a zárt térben címmel képzőművészeti napokat rendezett a Budapesti Fegyház és Börtön tereiben. A program képzőművészeti kiállítást és gyakorlati foglalkozást tartalmazott.

Célok, gondolatok

MADI Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció – a MADI szabad geometrikus művészeti irányzat – a MADI lebontja a kereteket a festészetben – a MADI kinyitja a formákat a szobrászatban – a MADI műalkotás a környezet része, a környezet a műalkotás része – a MADI kiszabadítja a határok közé szorított művészi gondolatot – a MADI olyan művészeti találmány, mely oldja a különböző országokat, embercsoportokat egymástól elválasztó határokat – a MADI most befelé, a zárt térbe indul – a MADI a zárt téren belül igyekszik megszólítani és a geometrikus művészet eszközeivel élményben részesíteni azokat a „befogadókat”, akik életük bizonyos szakaszában el vannak zárva a külső világtól

Kiállítás

A kiállítást Frank Tibor bv. dandártábornok, az Intézet parancsnoka, Verbai Lajos Kőbánya polgármestere és Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, kurátor nyitotta meg. Az elítéltek mintegy félszáz kortárs művet tekinthettek meg.

A kiállítási meghívót Bolivar Gaudin (F) tervezte.

Foglalkozások

A gyakorlati foglalkozások keretében, melyeket Saxon-Szász János képzőművész vezetett, az elítéltek szabad formájú geometrikus kompozíciókat készítettek. A foglalkozásokat a munkákból készült kiállítás és közös értékelés zárta.

A foglalkozások alatt a Magyar Rádió munkatársa interjúkat készített.

Jelentősebb alkotások és művészek a MADI Múzeumban

  • Argentína: Martin Blaszko
  • Brazília: Galváo, Guedes, Marinho
  • Belgium: Decock, Faucon, François, Horvath, Lambelé, Rohr, Száraz, Timer
  • Franciaország: Baudry, Bézie, Binet, Bourgignon, Bourmaud, Branchet, Caral, Charasse, Decq, Froment, Lapeyrère, Nem's, Prade, Neyrat, Pasquer, Stempfel, Saint Cricq, Stephant, Vacher, Viot
  • Hollandia: Orlando, Kranenbarg, Lier
  • Japán: Mori, Szatoru, Poirot-Matsuda, Kimura
  • Lengyelország: Borzobohaty, Iwicki, Radke
  • Németország: Glass, Lux, Rohlfs, Somfai
  • Olaszország: Bernardini, Bertolio, Cecere, Cornolo, Cortese, Fia-Fozzer, Forlivesi, Frangi, Lombardi, Fulchignoni, Luggi, Mascia, Milo, Minoretti, Morello, Nicolato, Caporicci, Perrottelli, Piemonti, Pilone, Pinna, Presta, Rosa, Sernaglia, Zangara
  • Oroszország: Pankin, Koleychuk
  • Svédország: Fagerlund, Holmstrand, Magnus, Ridell
  • Szlovákia: Antal, Belohradský, Drugda, Hulík, Dobes
  • Uruguay: Carmelo Arden Quin, Bolivar, Roitman
  • USA: Johnson, D'Amico, Gold, John A. Hiigli, Usner
  • Venezuela: Barbosa, Mille, Herrera, Silva, Ugarte

A gyűjteményben a MADI néhány fontos magyar előzménye is megtalálható, például Moholy-Nagy László, Kassák Lajos és Victor Vasarely alkotásai.

Kortárs magyar művészek: Bányász Éva, Dai, Erdély Dániel, Ézsiás István, Fajó János, Haász István, Harasztÿ István, Herczegh László, Kovács Tamás László, Matzon Ákos, Trombitás Tamás, Saxon-Szász János és egy-egy művel mások is.

Lásd még

Külső hivatkozások