„Moldoveanu-csúcs” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Visszavontam 89.123.67.210 (vita) szerkesztését (oldid: 20906643) téves adat
Címke: Visszavonás
38. sor: 38. sor:
== Megközelítése ==
== Megközelítése ==


A Moldoveanura feljutni a 2544 méter magas [[Nagy-Vist]] csúcs felől lehet. A Nagy-Vistre a gerincúton mindkét irányból meredek emelkedőn lehet feljutni. Itt le kell térni a gerincútról és az oldalgerincen haladva 10-15 perc alatt elérhető a Moldoveanu. A nehéz táskákat érdemes a Nagy-Vist csúcson hagyni, mivel a két csúcsot elválasztó hasadék fala egy rövid szakaszon elég meredek.
A Moldoveanura feljutni a 2527 méter magas [[Nagy-Vist]] csúcs felől lehet. A Nagy-Vistre a gerincúton mindkét irányból meredek emelkedőn lehet feljutni. Itt le kell térni a gerincútról és az oldalgerincen haladva 10-15 perc alatt elérhető a Moldoveanu. A nehéz táskákat érdemes a Nagy-Vist csúcson hagyni, mivel a két csúcsot elválasztó hasadék fala egy rövid szakaszon elég meredek.


Az északi oldalról 3 népszerűbb útvonalon lehet feljutni.
Az északi oldalról 3 népszerűbb útvonalon lehet feljutni.

A lap 2019. január 24., 11:49-kori változata

Moldoveanu-csúcs

Magasság2544 m
Hely Románia, Argeș megye
HegységFogarasi-havasok, Kárpátok
Relatív magasság2046 m
Elhelyezkedése
Moldoveanu-csúcs (Románia)
Moldoveanu-csúcs
Moldoveanu-csúcs
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 35′ 59″, k. h. 24° 44′ 10″Koordináták: é. sz. 45° 35′ 59″, k. h. 24° 44′ 10″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Moldoveanu-csúcs témájú médiaállományokat.

A Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcs (régen használatos magyar elnevezéssel Moldován-csúcs) Románia legmagasabb hegye. A csúcs a főgerinctől kissé délebbre, egy oldalgerincen van, így a Fogarasi-medencéből nem látszik, csak a főgerincről.

Megközelítése

A Moldoveanura feljutni a 2527 méter magas Nagy-Vist csúcs felől lehet. A Nagy-Vistre a gerincúton mindkét irányból meredek emelkedőn lehet feljutni. Itt le kell térni a gerincútról és az oldalgerincen haladva 10-15 perc alatt elérhető a Moldoveanu. A nehéz táskákat érdemes a Nagy-Vist csúcson hagyni, mivel a két csúcsot elválasztó hasadék fala egy rövid szakaszon elég meredek.

Az északi oldalról 3 népszerűbb útvonalon lehet feljutni.

1. Vist völgy - Viktória város felől. A Vist völgyön végig a piros háromszög jelzést kell követni, egészen a Vist kapujáig, ahol is kiérkezünk a főgerincre. Innen a piros sáv jelzést kell követni a Nagy Vist csúcsáig. A Nagy Vistről a piros kör jelzést követve jutunk el a Moldoveanu 2544 méter magas csúcsára. Ugyanitt található a Vist hegyi menedék. A Vist kapujába kiérvén, keletre (balra) jutunk el a hegyi menedékhez, kb 100 méternyire. Nyugatra (jobbra) haladunk a Nagy Vist csúcsára. Ez az útvonal időben 6-7 órát vesz igénybe a völgytől a csúcsig.

2. Szombatfalvi völgy - Felsőszombatfalva - Felsőszombatfalvi üdülőtelep. A szombatfalvi völgyön végig a piros háromszög jelzést kell követni. Az erdei úton fel lehet autózni egy kis gátig, ami az út végét is jelenti. Innen gyalogosan kell folytatni. Elérkezünk a Szombatfalvi menedékházhoz. Innen folytatjuk tovább az utat egészen a gerincig, a Nagyablak-nak nevezett nyeregig. A Fogarasi-havasok egyik leglátványosabb pontjáig. Kiérvén a főgerincre, nyugatra (jobbra) tartunk. Innen a piros sáv jelzést kell követni a Nagy Vist csúcsáig. A Nagy Vistről a piros kör jelzést követve jutunk el a Moldoveanu 2544 méter magas csúcsára. Ez az útvonal nagyon hosszú, csak megfelelő edzettséggel rendelkezőknek ajánlott. Az útvonal hosszúsága miatt ajánlott a Szombatfalvi menedékházban éjszakázni, innen indulni hajnalban. Ugyanide ajánlott visszaérkezni és ismét eltölteni egy éjszakát vagy be lehet vállalni, hogy még aznap elhagyják a hegyet. Ideálisabb azonban harmadnap visszaereszkedni a völgyben hagyott autóhoz.

3. Podragu menedékháztól.

A csúcsra a déli oldalról is fel lehet jutni a Vidraru-tó felől (piros kereszt jelzés), azonban ez az út rosszabbul jelzett.

Képek

Jegyzetek

További információk

Commons:Category:Moldoveanu
A Wikimédia Commons tartalmaz Moldoveanu-csúcs témájú médiaállományokat.