„Erszényes ördög” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DenesFeri (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
DenesFeri (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
15. sor: 15. sor:
| tribus = ''[[Dasyurini]]''
| tribus = ''[[Dasyurini]]''
| genus = ''[[Sarcophilus]]''
| genus = ''[[Sarcophilus]]''
| genus_authority = ([[Georges Cuvier|Cuvier]], 1837)
| genus_authority = ([[Frédéric Cuvier|F. Cuvier]], 1837)
| species = '''''S. harrisii'''''
| species = '''''S. harrisii'''''
| binomial = Sarcophilus harrisii
| binomial = Sarcophilus harrisii

A lap 2019. január 19., 13:13-kori változata

Erszényes ördög
Evolúciós időszak: Késő holocén
Fogait mutató példány
Fogait mutató példány
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Erszényesek (Marsupialia)
Rend: Erszényes ragadozók (Dasyuromorphia)
Család: Erszényesnyestfélék (Dasyuridae)
Alcsalád: Erszényesnyestformák (Dasyurinae)
Nemzetség: Dasyurini
Nem: Sarcophilus
(F. Cuvier, 1837)
Faj: S. harrisii
Tudományos név
Sarcophilus harrisii
(Boitard, 1841)
Szinonimák
  • Didelphis ursina Harris, 1808
  • Ursinus harrisii Boitard, 1841
Elterjedés
A mai elterjedési területe
A mai elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erszényes ördög témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erszényes ördög témájú médiaállományokat és Erszényes ördög témájú kategóriát.

Az erszényes ördög vagy más néven tasman ördög vagy tasmaniai ördög (Sarcophilus harrisii) emlősök (Mammalia) osztályának erszényes ragadozók (Dasyuromorphia) rendjébe, ezen belül az erszényesnyestfélék (Dasyuridae) családjába tartozó faj.

A Sarcophilus erszényesnem egyetlen élő faja. Az erszényesnem egy másik tagja, a Sarcophilus laniarius a pleisztocén korban élt Ausztráliában. Ez a faj mintegy 25%-kal nőtt nagyobbra, mint a ma élő erszényes ördög. Feltehetően az Ausztráliába érkező első emberek megtelepedését követően halt ki.

Előfordulása

Az erszényes ördög régen Ausztráliában majdnem mindenhol elterjedt volt. Ma már kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén él.

Tasmaniában az erszényes ördögnek kevés ellensége van. Élőhelyének szűkülése és a vegyszeres kártevőirtás azonban veszélyezteti az állományt.

Alfajai

  • Sarcophilus harrisii dixonae
  • Sarcophilus harrisii harrisii

Megjelenése

A tasmaniai ördög hossza 52-80 centiméter, farokhossza 23-30 centiméter és testtömege 4-12 kilogramm. Teste erős és zömök, akár egy kis medvéé. Feje széles és tömör, végtagjai rövidek, farkát változó hosszúságú szőrzet borítja. A hím nagyobb, mint a nőstény. Bundája vastag és fekete; nyakát feltűnő fehér gyűrű, vállát, törzsét és farkát fehér foltok díszítik. Füle rózsaszín és csupasz. Mivel húsevő, erős állkapcsa van. A legnagyobb erszényes ragadozó, amely mérete egy kisebb kutyáé, de tömzsi és izomzata fejlett. Jellegzetes a fekete szőre, átható bűze, ha izgatott, hangos sikolya és vad étkezési szokásai. Vadászik és dögevő állat, emellett közösségi étkezésekben is részt vesz.

Életmódja

Az állat magányos, de nem territoriális, és éjjel aktív. Ha megtámadják, vagy ha a fajtársait akarja elkergetni a dög mellől, hangos, rekedt morgással és fogcsikorgatással próbálkozik megfélemlíteni az ellenfelét. Ezen tulajdonságai és külső megjelenése miatt nevezték el ördögnek.

Tápláléka növények és kisebb emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, rovarok és dögök. A tasmaniai ördög 5-8 évig él.

Szaporodása

Az ivarérettséget 2 éves korban éri el. A párzási időszak április-május között van. A vemhesség 21 napig tart, ennek végén 20-30 alulfejlett kölyök születik, de csak 2-4 utód jut be az erszénybe. A nőstény 7-8 hónapig szoptatja kicsinyeit. Amikor a kölykök kinőtték az erszényt, néha az anyjuk hátán vitetik magukat.

Veszélyeztetettsége

Az 1990-es évek vége óta egy fertőzés útján terjedő arctumor-betegség mintegy 70%-kal csökkentette a populációt, és veszélybe került a faj fennmaradása. Az erszényes ördögök általában harapással adják át egymásnak a kórt, amely torz daganatokat okoz pofájukon. A daganat akadályozza őket az evésben, így gyakorlatilag éhen pusztulnak. A tumor emellett roncsolhatja belső szerveiket is.

A Sydneyi Egyetem és a Tasmániai Egyetem kutatói 2010 elején a sziget északnyugati részén olyan állományt fedeztek fel, amely immunisnak tűnik a fertőzés útján terjedő pofarákkal szemben. A vizsgált 400 példány 20 százaléka genetikai különbségeket mutatott a keleti ördögöktől, és egyikük sem volt fertőzött. Ez a felfedezés időt adhat a kutatók számára a betegség kezelésére és egy vakcina kifejlesztésére, végső soron a faj fennmaradásának biztosítására.

Egyéb

A tasman ördög körülbelül 400 évvel az 1788-as európai megtelepedés előtt kipusztult az ausztrál kontinensről.

Tasmania lakói kártékony állatnak tekintették, mivel csökkentette a marhaállományt, és egészen 1941-ig vadászták, amikor az állatot hivatalosan védetté nyilvánították.

A Warner Brothers rajzfilmfiguráját, a Tazmánia rajzfilmsorozat hősét, Tazt és családját az erszényes ördögről mintázták, habár nem sokban hasonlít az igazi állatra, azonkívül a sorozat létrejötte előtt már létezett a figura, amely a Bolondos dallamok különféle epizódjaiban jelent meg olykor-olykor, de sosem nevezték meg a rajzfilmekben, hogy melyik állatot takarja. Mivel az erszényes ördögnek angol neve a Tasmanian devil, s a Warner Bros figura néhány külső jegye is ördögre emlékeztet, ezért azonosították az erszényes ördöggel. Sajátossága, hogy mindig forgószélként közlekedik, ami szintén nem jellemzője az igazi állatnak.

Képgaléria

Források

További információk