„Szerelem (érzelem)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 94.21.47.167 (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
Tartalom javítása
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
1. sor: 1. sor:
{{egyért2|az emberi érzésről|Szerelem (egyértelműsítő lap)}}
{{horror}}
{{korr}}
[[Fájl:1873 Pierre Auguste Cot - Spring.jpg|thumb|right|<center>[[Pierre Auguste Cot]]: ''Szerelmespár'']]
{{Érzelmek}}
A '''szerelem''' mély és erős társas kiértékelő érzelem, amely által szorosan kötődik az ember a valakihez. A szerelem fogalmát a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozzák meg.

Eredeti jelentése szerint a szerelem az, amikor egy idősebb férfi tanítja a fiatalabbat mind kulturális, filozófiai és szexuális szempontból. A szó jelentése tehát napjainkra jelentősen megváltozott, nem csak a beteljesült, hanem a nem viszonzott szerelmet is jelenti, de használják a be nem teljesedett szerelemre is, függetlenül a viszonzás meglététől vagy hiányától két ember között, kölcsönös döntésen alapuló helyzetben.

A szexuális kapcsolat nem összekeverendő a szerelemmel. Az ember a személyiségén keresztül hozhatja magát szerelem befogadó kész, vagy a szerelem lehetőségét kizáró állapotba.

A költészetben a szerelem egyfajta sosem-múló társ, szenvedések okozója. Egy mondás szerint: a boldog szerelmeknek nincs történetük.

Szerelmet érezhet az ember több vagy egy ember iránt is, a létezés iránt is (ez a hála legintenzívebb fokozata.) Egyfajta képesség a boldogságra.

A kutatók nincsenek egyöntetű állásponton a szerelem témakörének kérdésében. Egyes nézőpontok szerint csak biológiai és kémiai okai vannak a szerelem élmény megtapasztalásának, amelyek a fajfenntartással állnak kapcsolatban.

Más kutatók szerint a szerelem igen magasra értékelendő dolog, egy kulcs a lelki fejlődésben való továbblépéshez.

== Biológiai, kémiai nézőpont ==
== Biológiai, kémiai nézőpont ==
A szerelem érzésének kialakulásában bizonyos, jól körülírható biológiai és kémiai folyamatok fontos szerepet játszanak.
A szerelem érzésének kialakulásában bizonyos, jól körülírható biológiai és kémiai folyamatok fontos szerepet játszanak.

A lap 2019. január 5., 23:22-kori változata

Biológiai, kémiai nézőpont

A szerelem érzésének kialakulásában bizonyos, jól körülírható biológiai és kémiai folyamatok fontos szerepet játszanak.

Különösen nagy jelentőséget kapnak ezekben a folyamatokban a jutalmazó rendszer kérgi és kéreg alatti területei, amelyek – a jutalmazó, örömszerző tevékenységekért felelős – dopaminrendszerhez kapcsolódnak. A dopamin elősegíti a párkapcsolatok kialakulását és a szexuális együttlétek jutalmazó aspektusát.

A dopamin mellett szerotonin is nagy mennyiségben szabadul fel, amely a romantikus szerelem kezdeti fázisaiban játszik különösen fontos szerepet. Hatására a logikus gondolkodás és az individualitás átélésének igénye háttérbe szorul.

Az oxitocin hormon növeli a bizalom kialakulását az emberekben, így szintén szerepet játszik a tartós párkapcsolatok kiépülésében. Perifériális formája a testben fejti ki hatását, többek között orgazmus, szülés és szoptatás során szabadul fel nagy mennyiségben. Centrális formája az agyban hat, csökkenti a félelmet, a szorongást, a fájdalmat, valamint növeli a társas támogatást és a szexuális befogadókészséget. A vazopresszinnel együtt a kötődés kialakítását segítik elő. Mindkét hormon megemelkedett szintje figyelhető meg intenzív szerelem és párválasztás idején nők és férfiak esetében is.

A szerelem számos agyi terület deaktivációjával is együttjár. Az amygdala csökkent aktivitása figyelhető meg azon emberek esetében, akik szerelmük fényképét látják, ennek magyarázata, hogy az amygdala aktivitása a félelmi helyzetekhez kapcsolódik. A frontális kérgi területek aktivitása szintén lecsökken, amikor szerelmesek vagyunk. Ez az agyterület nagyban hozzájárul a másokkal kapcsolatos ítéleteink meghozatalához, ezzel érthetővé válik, hogy a párkapcsolat kezdetén a szerelmesek miért nem képesek partnerüket reálisan látni. Továbbá fontos még megemlíteni, hogy a halántéklebeny bizonyos – negatív érzésekért felelős – területei szintén deaktiválódnak, amikor szerelmesek vagyunk.

Mindezek fontos szerepet játszanak abban, hogy ki tudjon alakulni a kötődés, a bizalom és a szerelem egységének átélése, amelyek elengedhetetlenek a hosszútávú szerelmi kapcsolatok kialakulásában.

Evolúciós nézőpont

Az evolúciós pszichológia a fajfenntartás és az utódok gondozásának szemszögéből közelíti meg a szerelem kérdéskörét. Az emberi utód felnevelése- más emlősökhöz képest- időben sokkal kiterjedtebb, emiatt sokkal nagyobb energiabefektetést igényel. Ezen kívül az utód gyámoltalanabb is, mint az állatok esetében, így különösen nagy jelentőségűvé válik, hogy a szülők összetartsanak és együtt maradjanak. Ezt az együttmaradást segíti elő a szerelem.

Az utód sikeres felnevelése mellett a szerelem biztosítja azt is, hogy a felek hűségesek maradjanak egymáshoz. Ez azért fontos, mert a szexuális úton terjedő betegségek átmeneti terméketlenséget eredményezhetnek, károsíthatják a magzatot, valamint komplikációkat is okozhatnak. Mindez vonzóbbá teszi a monogámiát.

Keleti felfogás a szerelemről

Osho indiai misztikus szerint a szerelem egy csodás dolog, és egészen addig az, amíg kapcsolódásban tart, s nem függővé tesz a kapcsolattól.

A kapcsolatot úgy tekinti, mint a személyiségbe rögzült emléket, ami a múltra épít, s ami már nem az élő és friss energia szabad áramlása.

A kapcsolódást preferálja és a szerelem megélését, melyhez azonban bátorságra van szükség, hiszen nem biztosan csak azzal tapasztaljuk meg, akivel egy ideje kapcsolatban vagyunk.

Antonio Canova: Amor és Psyche

Vátszjájana indiai filozófus Kámaszútra című művében leírja, hogy a szerelemérzés négyféle módon alakul ki az emberek között.

  • Megszokásból kialakuló szerelem, ami egy cselekvés állandó és folytonos gyakorlásából eredő ragaszkodás, a nemi közösülés megszokásából keletkező szerelem,
  • Képzeletből támadt szerelem, ami kizárólag a gondolatokból ered. Ilyen például a szenvedély, amit némely férfi, nő és a kasztráltak éreznek a szájközösülés iránt.
  • Hitből keletkezett szerelem, ami két szerelmes kölcsönös ragaszkodása, mivel mindkét fél a másikban látja kiegészítő felét.
  • Külső dolgok érzékeléséből létrejött szerelem, amikor az érzékelés által okozott élvezet felülmúlja azt az élvezetet, amelyet a szenvedély többi fajtája kelt, és csak a külső érzékelésen keresztül jöhet létre

Szerelem a művészetekben

A szerelem jelentőségéről sok-sok műalkotás szól. A szerelem akkor teljes, ha az általunk kiválasztott személy is hasonló érzelmeket táplál irántunk, vagyis a szerelem kölcsönös.

Itt és most
A gyepet nézem, talán a gyepet.
Mozdul a fű. Szél vagy zápor talán,
vagy egyszerűen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.
Pilinszky János
Szerelem: Ahogy a szél meglebbenti a függönyt.
Nem a szél, nem a függöny - a lebbenés.
Fodor Ákos
Petőfi Sándor: Minek nevezzelek...


Minek nevezzelek, Ha a merengés alkonyában Szép szemeidnek esti-csillagát Bámulva nézik szemeim, Mikéntha most látnálak először… E csillagot, Amelynek mindenik sugára A szerelemnek egy patakja, Mely lelkem tengerébe foly – Minek nevezzelek?
Minek nevezzelek, Ha rám röpíted Tekintetedet, Azt a szelíd galambot, Amelynek minden tolla A békesség egy olajága, S amelynek érintése oly jó! Mert lágyabb a selyemnél S a bölcső vánkosánál – Minek nevezzelek?
Minek nevezzelek, Ha megzendülnek hangjaid, E hangok, melyeket ha hallanának, A száraz téli fák, Zöld lombokat bocsátanának Azt gondolván, Hogy itt a tavasz, Az ő régen várt megváltójok, Mert énekel a csalogány – Minek nevezzelek?
Minek nevezzelek, Ha ajkaimhoz ér Ajkaidnak lángoló rubintköve, S a csók tüzében összeolvad lelkünk, Mint hajnaltól a nappal és az éj, S eltűn előlem a világ, Eltűn előlem az idő, S minden rejtélyes üdvességeit Árasztja rám az örökkévalóság – Minek nevezzelek?
Minek nevezzelek? Boldogságom édesanyja, Egy égberontott képzelet Tündérleánya, Legvakmerőbb reményimet Megszégyenítő ragyogó valóság, Lelkemnek egyedüli De egy világnál többet érő kincse, Édes szép ifjú hitvesem, Minek nevezzelek?

– Pest,

Lásd még

Jegyzetek

Irodalom

További információk

Commons:Category:Love
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerelem (érzelem) témájú médiaállományokat.