„Babakocsi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kiegészítettem a babakocsi történetével a lapot.
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát Vargazoltan1982 (vita) szerkesztéséről Vépi szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
6. sor: 6. sor:


== Története ==
== Története ==
{{csonk-szakasz}}
William Kent 1733-ban fejlesztette ki a babakocsi korai elődjét. Ezidőtájt Devonshire hercege ugyanis felkérte Kentet, hogy építsen egy olyan közlekedési eszközt, amelyben a gyermekeit tolhatja. Kent pedig kifejlesztett egy héj alakú kosarat, mely kerekeken gurult, s amelybe a gyerekek be tudtak ülni. A külseje gazdagon díszített volt s egy kecske vagy egy kis póni is képes volt elhúzni.

Valójában az 1830-as években Benjamin Potter Crandall nevéhez fűződnek az Egyesült Államokban gyártott első babakocsik. Egyesek szerint viszont F. AWhitney babakocsi cége volt az úttörő, kinek fia, Jesse Armor Crandall számos szabadalmat adott ki a babakocsi modellek fejlesztése és kiegészítése céljából. Ezek közé tartozott a fékkel ellátott babakocsi, amely összehajtható volt és napernyő és esernyőtartó is tartozott hozzá.
1840-re a babakocsi rendkívül népszerűvé vált. Victoria királynő három kocsit is vásárolt a Hitchings Baby Store-ból.

Az akkori babakocsik fából vagy fonott vesszőből készültek és drága sárgaréz elemek tartották egyben a vázat. Ezek esetenként gazdagon díszített „műalkotások” voltak. A modellek a királyi család hercegnőinek és a hercegjeinek nevét viselték, mint a Balmoral és a Windsor.

Aztán 1889 júniusában William H. Richardson szabadalmaztatta az első reverzibilis, azaz megfordítható babakocsi ötletét. A mózeskosarát úgy tervezték, hogy a baba menetirány szerint is ülhessen vagy a szülő felé nézve. Szerkezeti változtatásokat is eszközölt a babakocsin, hiszen mindeddig a tengely nem tette lehetővé, hogy minden kerék külön mozogjon, ám Richardson tervezése lehetővé tette ezt, amivel növelte a kocsik mozgathatósági tartományát.
Az 1920-as évek elejére a babakocsik már minden család számára elérhetők voltak, biztonságosabbá is váltak, hiszen nagyobb kerekekkel, fékekkel, mélyebb és alacsonyabb fekvőfelülettel és tartósabb keretekkel rendelkeztek.

1965-ben Owen Maclaren repülő-gépészmérnök lánya Angliából Amerikába utazott, s panaszkodott a babakocsi nehéz karosszériájára, így Maclaren a repülőgépek ismeretének felhasználásával egy alumínium kerettel rendelkező babakocsit tervezett és megalkotta az első igazi esernyőre csukható babakocsit. Aztán folytatta a fejlesztéseit és el is adta új konstrukciót. A design útjára indult és lehetővé tette a könnyebb szállítást és használatot szerte a világban.

Az 1970-es években azonban ez a trendegyre inkább egy egyszerűbb verzió felé irányult, amely nem teljesen rugalmas; ez a lecsatolható test végül "mózeskosár" néven vált ismerté. Most összehasonlítva az összecsukható „buggy”-kal, a babakocsik ritkábban használatosak, hiszen nagyok és drágák lettek.

Az Egyesült Királyság egyik leghosszabb élettartamú és legismertebb márkája a „Silver Cross” azaz ezüst kereszt, melyet először 1877-ben Hunsletben, Leedsben, majd később 1936-tól 2002-ig Guiseleyben gyártottak, amikor is a gyár bezárt. Ezután a Silver Cross-t a David Halsall és Sons játékgyár vásárolta meg, aki áthelyezte a központi irodát Skiptonba, és új, modern bébi termékek széles skálájával bővült, beleértve a sport babakocsit és a különböző utazást könnyítő babakocsi rendszereket. Továbbra is értékesítették azonban a hagyományos Silver Cross babakocsikat, amelyeket egy gyárban gyártanak a Yinghire-ben található Bingley-ben.

Az 1980-as évektől kezdve aztán a babakocsiipar új sajátosságokkal, biztonságosabb konstrukcióval és egyre több kiegészítővel fejlődött tovább.<ref>{{Cite web |url=https://pepita.hu/a-babakocsi-tortenelme |title=A babakocsi története {{!}} Pepita.hu baba-gyerek webáruház |accessdate=2018-12-06 |work=pepita.hu |language=hu}}</ref>


==Típusai==
==Típusai==

A lap 2018. december 6., 12:23-kori változata

Modern babakocsi
Háromfunkciós babakocsi

A babakocsi csecsemők és kisgyermekek szállítására alkalmas eszköz. Két leggyakoribb fajtája az egyfunkciós sport babakocsi a már ülni tudó gyermekek részére, illetve a többfunkciós babakocsi mely újszülöttkortól akár óvodás korig használható. Mindkettő létezik ikergyermekek számára készült kivitelben is.

Története

Típusai

Egyfunkciós sport babakocsik a már ülni képes gyermekek részére használatosak. Jellemzően könnyebbek mint az újszülöttek számára is alkalmas változatok, mai modellek mindegyike összecsukható kivitelben készül. Legkisebbre csukható fajták az esernyőkocsik, melyek csak nevüket kapták a kinyitott méretük töredékére hajtható használati tárgyról.[1] A csak mózeskosár résszel rendelkező mély babakocsik, melyekben a csecsemő fekvő helyzetben utazik, gyártása mára szinte teljesen megszűnt.

Többfunkciós babakocsik mind az újszülöttek számára alkalmas fekvő mind pedig ülőrésszel is rendelkeznek. A csecsemők részére vízszintes fekvést egyes modelleknél egyszerűen a háttámla döntésével, másoknál mózeskosárrá alakításával vagy az ülés mózeskosárral történö cseréjével oldható meg. A travel system babakocsi kifejezés azokra a babakocsikra vonatkozik, melyekre autóba köthetö csecsemőülés, bébi hordozó is csatlakoztatható.[2]

Valódi sport babakocsik a kifelyezetten futáshoz kialakított babakocsik. Gyakoribb elnevezés a futó babakocsi, a sport jelző széleskörben elterjedt helytelen használata miatt. Ezek 3 kerekűek, minimum 16 colos biciklire emlékeztető kerékmérettel és kézi fékkel felszereltek. Terep és aszfalton való futásra, nem mindennapi hétköznapi használatra lettek kifejlesztve. Átmenti típust képeznek a jogger babakocsik, melyek ugyancsak 3 kerekű változatok, nagyobb kerékmérettel mint városi társaik, de kisebbel mint a futó babakocsiké. Megtartották többfunkciós előnyüket a futó kocsikkal szemben, így nemcsak aszfalton való kocogásra, de mindennapi használatra is alkalmasak.

Közlekedés

A gyermek kényelme szempontjából is igen fontos, hogy milyen a babakocsi kereke és felfüggesztése. Léteznek három és négykerekű típusok, illetve felfújható, vagy szilárd kerekes kocsik is. A nagy, felfújható kerék, főleg rossz útviszonyok esetén, például macskaköves utcában nagyon hasznos, ugyanakkor a nagyobb kerekek valamivel nehezebbé teszik a kocsit.

A modern babakocsikat a gyártók sokféle lengéscsillapító rendszerrel látják el, például a vázon is találhatók rugók. Fontos, hogy a babakocsi kerekei oldalirányban is forgathatók legyenek, illetve a biztonság szempontjából az is, hogy a kerekeket fékezni, illetve álló helyzetben rögzíteni lehessen, akár külön-külön is.

Közlekedés szempontjából fontos tényező a babakocsi tömege, hiszen sokat kell emelgetni őket. Egy átlagos babakocsi súlya 10 kg körül mozog, de egy többfunkciós babakocsi 15 kg-ot is nyomhat. A gyártók ezt egyre könnyebb anyagok használatával próbálják csökkenteni.

Kiegészítő funkciók

Több babakocsinak dönthető a háttámlája, akár 5-6 állítható pozícióval is rendelkeznek.

A fékezésen kívül a másik hasznos biztonsági eszköz az öv. Ez annál jobb, minél több ponton rögzíti a babát, az ötpontos a legbiztonságosabb.

A legtöbb sportbabakocsi összecsukható. Megkülönböztetünk lapra és esernyő alakúra csukódó típusokat. Vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy a babakocsi biztosan beférjen a kocsi csomagtartójába.

Praktikus kiegészítő a babakocsi aljában található kosár, bevásárló háló, vagy pelenkázó táska, napernyő vagy lehajtható árnyékoló és a babakocsira szerelhető játékok. A sportbabakocsikon sokszor italtartós tálcát is találunk. A tisztításban sokat segít a cserélhető huzat.

Jegyzetek

  1. The ultimate umbrella stroller guide | Parent Guide (amerikai angol nyelven). parent.guide. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
  2. http://www.parents.com/baby/gear/strollers/stroller-buying-guide

További információk

Commons:Category:Baby carriers
A Wikimédia Commons tartalmaz Babakocsi témájú médiaállományokat.