„Sahara Force India” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎2018: Ez már az új szócikkbe, az angol nyelvű szócikk alapján, ami a Racing Point Force Indiát és az új Racing Point Formula-1 Team csapatot tárgyalja
1 005. sor: 1 005. sor:
{{Portál|Formula–1|-|}}
{{Portál|Formula–1|-|}}


[[Kategória:Aktív Formula–1-es csapatok]]
[[Kategória:India sportélete]]
[[Kategória:India sportélete]]

A lap 2018. december 2., 12:17-kori változata

Racing Point Force India
Fájl:ForceIndialogo-2018.png

Teljes névRacing Point Force India Formula One Team
SzékhelySilverstone, Egyesült Királyság
CsapatfőnökIND Vijay Mallya
Műszaki igazgatóUK Andrew Green
Weboldalwww.forceindiaf1.com
JogelődSpyker F1
Formula–1-es szereplése
KasztniVJM11
MotorMercedes
GumikPirelli
Színrózsaszín
Formula–1 szereplése
Első versenyAUS 2008-as ausztrál nagydíj
Utolsó versenyUAE 2018-as magyar nagydíj
Versenyek száma203
Konstruktőri vb-címek0
Versenyzői vb-címek0
Győzelmek0
Első rajtkockák1
Leggyorsabb körök5
Legutóbbi vb-helyezés7. (52 pont)

A Force India egy csapat volt a Formula–1-ben, amely a 2008-as szezonban vett részt először a sportágban, a Spyker csapat utódjaként.[1] (A Spyker csupán egy évadban, 2007-ben szerepelt a Formula–1-ben, jogelődjei a Midland és a Jordan csapatok voltak.) A Force India a 2008-as világbajnokságot utolsóként zárta, 0 ponttal.

2008-ban a Spykertől örökölt együttműködési szerződés alapján Ferrari motorokkal versenyeztek, amiket 2009-re Mercedesre cseréltek.[2] A Force India 2009-től széleskörűen együttműködik a McLarennel, így a motor mellett ugyanazzal a váltóblokkal és hidraulikai rendszerrel szereli fel autóit a két csapat.[3] Eddigi legjobb versenyeredményük a 2009-es belga nagydíjon Giancarlo Fisichella második helyezése. Legjobb világbajnoki helyezésüket 2016-ban és 2017-ben érték el, amikor a konstruktőrök között negyedik helyen végeztek. A 2018-as magyar nagydíjat követően a csapat csődeljárás alá került, majd új tulajdonosi körrel, Racing Point Force India néven folytatta a szezont.

Története

Előzmények

2007. augusztus 14-én jelentették be, hogy eladják a holland Spyker csapatot. Tulajdonosa az indiai vállalkozó, Vidzsáj Mallja lett. Első számú versenyzőjük 2008-ban az olasz Giancarlo Fisichella, társa a már 2007-ben is a Spyker színeiben versenyző német Adrian Sutil volt. Teszt-és tartalékpilótának szerződtették a sokáig az egyik versenyzői ülésért is versenyben lévő Vitantonio Liuzzit.

2008

Fisichella a maláj nagydíjon, 2008-ban

A szezonnyitó ausztrál nagydíjon mindkét versenyző kiesett, Sutil egy látványos baleset miatt, amelyben nem sérült meg. Malajziában Sutil ismét kiesett, míg Fisichella tizenkettedik lett. Ezt a teljesítményét megismételte a következő, bahreini nagydíjon, ahol – először az évben – Sutil is célba ért, a 19. helyen. Spanyolországban azonban nem tudta megismételni ezt az eredményét, már az első körben megpördült és kiesett, Sebastian Vettelt is magával rántva. Fisichella közel került a pontszerzéshez a versenyen, sokáig a büntetése miatt mögötte autózó Nick Heidfeldet is maga mögött tartotta, végül a 10. lett. Mint utóbb kiderült, ez volt önmaga és a csapat legjobb eredménye 2008-ban. A török nagydíjon már az első körben ütközött Nakadzsimával, és kiesett. Sutil a 16. helyen ért célba.

A monacói nagydíjon a 200. rajtját ünneplő Fisichella csak az utolsó, Sutil pedig a 18. helyről indulhatott, bár a szombat délelőtti, esős szabadedzésen már megmutatta, hogy vizes pályán jó eredményre képes. A versenyen esett, Sutil pedig hiba nélkül autózott. Hét körrel a vége előtt már a 4. helyen haladt, amikor a mögötte jövő Räikkönen nem tudott lefékezni a kikötői sikán előtt, és hátulról beleütközött. Még be tudott hajtani a boxba, de ott feladni kényszerült a versenyt, a csapat és saját maga óriási csalódására. A versenybírók szokványos versenybalesetnek minősítették az esetet, és nem büntették meg Räikkönent, aki elismerte a hibáját és elnézést kért Sutiltól.[4] Ugyanakkor őt is figyelmeztették a verseny után a bírók, mert még a 13. körben, sárga zászlónál előzött.[5] Fisichella váltóhiba miatt esett ki, így Force India pont nélkül távozott Monacóból.

A két Force India a 2008-as kanadai nagydíjon

A kanadai nagydíjon Sutil és Fisichella is technikai probléma miatt esett ki. Sutil égő autóját (a túlhevült fékek kigyulladtak) nem tudták kivontatni a pályáról, ezért be kellett küldeni a biztonsági autót. Franciaországban csak a rajtbüntetést kapott Rosberget és Barrichellót tudták megelőzni az időmérő edzésen. Ezúttal legalább mindketten befejezték a futamot, Fisichella 18., Sutil 19. lett.[6] A brit nagydíjon azonban mindketten kiestek. A Németországban Sutil a 15., Fisichella pedig a 16. helyet szerezte meg. A magyar nagydíjon ismét nem sikerült jó eredményt elérniük, Sutil kiesett, csapattársa 15. lett. Valenciában is hasonló volt a helyzet, Fisichella egy helyet tudott csak javítani. Az esős belga futamon mindkét versenyző célba ért, Sutil 2008-as legjobbjaként egy 13. helyet könyvelhetett el. Olaszországban Fisichella a mezőny egyetlen kiesője volt, Sutil 19. lett. Utóbbi számára ezután zsinórban három kiesés következett, Fisichella kétszer ért célba ez idő alatt.

A szezonzáró brazil nagydíjon a 16. és a 18. helyet szerezték meg a Force Indiák, így pont nélkül, a 10. helyen zárta a csapat a 2008-as évet. Adrian Sutil Monacóban, Giancarlo Fisichella Brazíliában járt közel a pontszerzéshez, utóbbi néhány körön keresztül a 3. helyen állt, de végül csak 18. lett. A Force India megelőzte ugyan a négy verseny után visszalépő Super Agurit, de gyakorlatilag a mezőny leggyengébb csapata volt az idényben.[7]

2008. november 10-én bejelentették, hogy a Force India felbontotta együttműködési szerződését a Ferrarival és hasonló tartalmú megállapodást kötött a Mercedesszel és a McLarennel. Eszerint 2009-ben Mercedes motorokkal és McLaren váltóblokkal, valamint hidraulikai rendszerrel és aerodinamikai elemekkel szerelik fel az autóikat.[8]

2009

2009, Barcelona

A 2009-es évnek a változatlan Giancarlo Fisichella, Adrian Sutil versenyzőpárossal vágott neki a csapat. A stábban azonban több személyi változás is történt: a csapatfőnöki teendőket Colin Kolles helyett maga a tulajdonos, Vidzsáj Mallja látja el, Mike Gascoyne technikai igazgatót James Key váltotta. A csapat 2009-es modelljét, a VJM02-est viszonylag későn, március 1-jén mutatták be, így csak keveset tesztelhették, de az elért eredmények a 2008-asnál jobb szereplést vetítettek előre.[3]

Az idénynyitó ausztrál nagydíjon a 9. és a 11. helyen végeztek a Force Indiák.[9]

A Belga nagydíj hétvégéjén mindkét pilóta remekelt. Az időmérő edzésen Fisichella megszerezte a Force India első pole-pozícióját. A verseny ötödik körében a finn Kimi Räikkönen megelőzte a KERS segítségével. Fisichella végig nagyon jól ment, majd a 2. helyen ért célba. Ez volt a Force India első dobogós helyezése. Fisichella eredménye nagy sikert aratott. A Ferrari leszerződtette a sérült Felipe Massa helyére. Az olasz a szezon utolsó öt versenyén vezetheti a Ferrari egyik autóját, majd a 2010-ben a tesztpilótai feladatokat láthatja el. Fisichella helyére, a szintén olasz Vitantonio Liuzzi-t ültették. A monzai futamon jól szerepelt a csapat. Sutil a megszerezte a második pozíciót az időmérőn, majd a futamon negyedik lett. Liuzzi autója tönkrement, de szereplése említésre méltó.

2010

A 2010-es szezonra nem cserélt pilótát a csapat, így továbbra is Adrian Sutil és Vitantonio Liuzzi vezették a két autót. A szezon végén 68 ponttal a konstruktőri pontversenyben a 7. helyet érték el és és csak 1 ponttal maradtak el a 6. helyezett Williams-től.

2011

2011-ben Adrian Sutil maradt a csapatnál, de csapattársa az újonc Paul di Resta lett. Hatodikak lettek a konstruktőri bajnokságban 69 ponttal.

2012

Force India VJM05

A 2012-es szezonra az addigi tesztpilóta Nico Hülkenberg lett Paul di Resta csapattársa. Az év elején di Resta folyamatosan legyőzte Hülkenberget, ami a szezon második felében megváltozott. Hülkenberg Belgiumban, di Resta pedig Szingapúrban lett 4., ami a csapat legjobb helyezését jelentette az évad során. Hülkenberg 63 ponttal az egyéniben 11., di Resta 46 ponttal a 14. helyen zárt az év végén. A csapat 109 ponttal a hetedik helyen zárt.

2013

Orrkiképzés változása 2012–2013

Ebben az idényben Paul di Resta csapattársa a tavalyi szezon végén a Sauber-hez átigazolt Nico Hülkenberg helyett a korábban már a csapatnál versenyző Adrian Sutil lett. Március 14-én a csapat hivatalosan is bejelenti új szponzorációs partnerét, az Adrian Sutilhoz kötődő német szórakoztatóelektronikai és telekommunikációs céget, a Medion Mobile-t.[10]

Az idény első futamának, az ausztrál nagydíjnak Paul di Resta a 9. helyről, míg csapattársa Adrian Sutil a 12. helyről vághatott neki.

2014

A 2014-es szezonra visszatért a csapathoz a német Nico Hülkenberg. Paul di Resta szerződését nem hosszabbították meg, így a skót távozott a Formula–1-ből és a DTM Mercedes csapatában folytatja tovább versenyzői karrierjét. A csapat másik pilótája Sergio Pérez lett, akinek távoznia kellett a McLaren-től. Adrian Sutil a Sauber-hez igazolt Nico Hülkenberg helyére.

2018

2018 július végén a Force India csődeljárás alá került.[11] A csapat felszereléseit a Lawrence Stroll kanadai üzletember által vezetett Racing Point UK Ltd. nevű befektető konzorcium vásárolta meg.[12] A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Force Indiát a 2018-as Magyar Nagydíj után kizárta a 2018-as világbajnokságról, addigi megszerzett pontjait elvesztette a csapat. A csapat a 2018-as belga nagydíjtól, új nevezőként Racing Point Force India F1 Team néven szerepel a Formula 1-ben.[13]

A 2018-as belga nagydíjat megelőzően a csapat nem tudta biztosan, hogy képes lesz-e versenyezni, mivel a Force India-t felvásároló konzorciumnak 13 hitelező bank beleegyezésére volt szüksége a sikeres adásvételhez. A teljes jóváhagyás a határidő után érkezett, így a konzorcium megvásárolta a régi csapat vagyonát, a nevezési jogot viszont nem. Így a csapat új névvel nevezett a Formula 1-ben. (Raing Point Force India).[14] Az FIA kizárta a "korábbi Force Indiát" a bajnokságból "annak köszönhetően, hogy nem tudta befejezni a szezont", és a csapat elvesztette az addig megszerzett pontjait, de a versenyzők (Sergio Pérez, Esteban Ocon) megtarthatták addig megszerzett pontjaikat. Az új indulási jog elvileg azt is jelentette volna, hogy a Racing Point Force India minden pénzdíjtól elesik. A riválisok azonban megkegyelmeztek a csapatnak: a kilenc ellenfél egyhangú döntése alapján a Racing Point Force India is részesülhet az úgynevezett első kalapos pénzdíjból. Ez a csapatok számára egyenlő mértékben járó összeg, de csak azok jogosultak rá, akik az elmúlt két évben a konstruktőri bajnokság első tíz helyezettje között zártak. Új indulóként ez kizárta volna a Racing Point Force Indiát a pénzosztásból, a riválisok azonban belementek abba, hogy felmentést kapjon az alakulat. A pontok és konstruktőri helyezés alapján járó pénzdíjból ellenben csak a Belga Nagydíjtól számított teljesítménye alapján részesülhet a nulláról induló új csapat.[15]

Formula–1-es eredmények

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Modell Motor Váltó Gumi Versenyzők (rajtszám) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pont Helyezés
2008 VJM01 Ferrari V8 2,4
(056)
Spyker
7 sebességes
hosszanti elektrohidraulikus
szekvenciális
B AUS AUS MAL MAL BHR BHR ESP ESP TUR TUR MON MON CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN EU EUR BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN CHN CHN BRA BRA 0 10.
német Adrian Sutil (20) Ki Ki 19 Ki 16 Ki Ki 19 Ki 15 Ki Ki 13 19 Ki Ki Ki 16
olasz Giancarlo Fisichella (21) Ki 12 12 10 Ki Ki Ki 18 Ki 16 15 14 17 Ki 14 Ki 17 18
2009 VJM02 Mercedes V8 2,4
(FO 108W)
McLaren
7 sebességes
félautomata elektronikus
B AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON TUR TUR GBR GBR GER GER HUN HUN EU EUR BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN BRA BRA UAE UAE 13 9.
német Adrian Sutil (20) 9 17 17 16 Ki 14 17 17 15 Ki 10 11 4 Ki 13 Ki 17
olasz Giancarlo Fisichella (21) 11 18 14 15 14 9 Ki 10 11 14 12 2
Olaszország Vitantonio Liuzzi (21) Ki 14 14 11 15
2010 VJM03 Mercedes V8 2,4
(FO 108X)
McLaren
7 sebességes
félautomata elektronikus
B BHR BHR AUS AUS MAL MAL CHN CHN ESP ESP MON MON TUR TUR CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR BRA BRA UAE UAE 68 7.
német Adrian Sutil (14) 12 Ki 5 11 7 8 9 10 6 8 17 Ki 5 16 9 Ki Ki 12 13
olasz Vitantonio Liuzzi (15) 9 7 Ki Ki 15 9 13 9 16 11 16 13 10 12 Ki Ki 6 Ki Ki
2011 VJM04 Mercedes V8 2,4
(FO 108Y)
McLaren
7 sebességes
félautomata elektronikus
P AUS AUS MAL MAL CHN CHN TUR TUR ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR IND IND UAE UAE BRA BRA 69 6.
német Adrian Sutil (14) 9 11 15 13 13 7 Ki 9 11 6 14 7 Ki 8 11 11 9 8 6
UK Paul di Resta (15) 10 10 11 Ki 12 12 18 14 15 13 7 11 8 6 12 10 13 9 8
2012 VJM05 Mercedes V8 2,4
(FO 108Z)
McLaren
7 sebességes félautomata
P AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR IND IND UAE UAE USA USA BRA BRA 109 7.
UK Paul di Resta (11) 10 7 13 6 14 7 11 7 Ki 11 12 10 8 4 12 12 12 9 15 Ki
német Nico Hülkenberg (12) Ki 9 15 12 10 8 12 5 12 9 11 4 21 14 7 6 8 Ki 8 5
2013 VJM06[16] Mercedes V8 2,4
(FO 108Z)
McLaren
7 sebességes félautomata
'e-shift'
P AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN KOR KOR JPN JPN IND IND UAE UAE USA USA BRA BRA 77 6.
UK Paul di Resta (14) 8 Ki 8 4 7 9 7 9 11 18† Ki Ki 20† Ki 11 8 6 15 11
német Adrian Sutil (15) 7 Ki Ki 13 13 5 10 7 13 Ki 9 16† 10 20† 14 9 10 Ki 13
2014 VJM07 Mercedes PU106A Hybrid 1.6 V6 t P AUS AUS MAL MAL BHR BHR CHN CHN ESP ESP MON MON CAN CAN AUT AUT GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN RUS RUS USA USA BRA BRA UAE UAE 155 6.
Mexikó Sergio Pérez (11) 10 Ni 3 9 9 Ki 11† 6 11 10 Ki 8 7 7 10 10 Ki 15 7
Németország Nico Hülkenberg (27) 6 5 5 6 10 5 5 9 8 7 Ki 10 12 9 8 12 Ki 8 6
2015 VJM08 Mercedes PU106B Hybrid 1.6 V6 t P AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN AUT AUT GBR GBR HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN RUS RUS USA USA MEX MEX BRA BRA UAE UAE 136 5.
Mexikó Sergio Pérez (11) 10 13 11 8 13 7 11 9 9 Ki 5 6 7 12 3 5 8 12 5
Németország Nico Hülkenberg (27) 7 14 Ki 13 15 11 8 6 7 Ki Ni 7 Ki 6 Ki Ki 7 6 7
2016 VJM09 Mercedes PU106C Hybrid 1.6 V6 t P AUS AUS BHR BHR CHN CHN RUS RUS ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR AUT AUT GBR GBR HUN HUN GER GER BEL BEL ITA ITA SIN SIN MAL MAL JPN JPN USA USA MEX MEX BRA BRA UAE UAE 173 4.
Mexikó Sergio Pérez (11) 13 16 11 9 7 3 10 3 17† 6 11 10 5 8 8 6 7 8 10 4 8
Németország Nico Hülkenberg (27) 7 15 15 Ki Ki 6 8 9 19 7 10 7 4 10 Ki 8 8 Ki 7 7 7
2017 VJM10 Mercedes F1 M08 EQ Power+ Hybrid V6 t P AUS AUS CHN CHN BHR BHR RUS RUS ESP ESP MON MON CAN CAN AZE AZE AUT AUT GBR GBR HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN MAL MAL JPN JPN USA USA MEX MEX BRA BRA UAE UAE 187 4.
Mexikó Sergio Pérez (11) 7 9 7 6 4 13 5 Ki 7 9 8 17† 9 5 6 7 8 7 9 7
Franciaország Esteban Ocon (31) 10 10 10 7 5 12 6 6 8 8 9 9 6 10 10 6 6 5 Ki 8
2018 VJM11 Mercedes F1 M09 EQ Power+ Hybrid V6 t P AUS AUS BHR BHR CHN CHN AZE AZE ESP ESP MON MON CAN CAN FRA FRA AUT AUT GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN RUS RUS JPN JPN USA USA MEX MEX BRA BRA UAE UAE 0 (49) KIZ
Mexikó Sergio Pérez (11) 11 16 11 3 9 12 14 Ki 7 10 7 14
Franciaország Esteban Ocon (31) 12 10 11 Ki Ki 6 9 Ki 6 7 8 13
* A szezon jelenleg is zajlik
†: Bár kiesett, de a verseny 90%-át teljesítette, így teljesítményét értékelték.
A 2014-es szezonzáró abu-dzabi nagydíjon dupla pontokat osztottak ki.[17]

Jegyzetek

  1. A Force India adatlapja a motorsport-total.com-on (német nyelven). motorsport-total.com, 2008. november 10.
  2. Formula–1: a Force India szakított a Ferrarival. nso.hu, 2008. november 8.
  3. a b Force India: a McLarennel folytatják az első pontok üldözését. nso.hu, 2009. március 23.
  4. Räikkönen elnézést kért Sutiltól”, Autosport.com, 2008. május 25. (angol nyelvű) 
  5. Sutilt figyelmeztették a versenybírók”, Autosport.com, 2008. május 25. (angol nyelvű) 
  6. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a francia nagydíjon (angol nyelven). Autosport.com, 2008. június 22.
  7. Pont nélkül, csalódottan: nem volt jó éve a Force Indiának. nso.hu, 2008. november 10.
  8. Straw, Edd: Force India confirm Mercedes deal (angol nyelven). Autosport.com, 2008. november 10.
  9. A 2009-es ausztrál nagydíj végeredménye (angol nyelven). Formula1.com, 2009. március 31.
  10. Sahara Force India welcomes Medion Mobile as an official team partner (angol nyelven). forceindiaf1.com, 2013. március 14. [2013. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 14.)
  11. Gergely, Koroknai. „Saját pilótája juttatta csődbe a Force Indiát”, 2018. július 29. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 19.) (magyar nyelvű) 
  12. Gergely, Koroknai. „A Williams-pilóta Stroll apja vette meg a Force Indiát”, 2018. augusztus 7. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 19.) (magyar nyelvű) 
  13. Racing Point Force India néven, „új csapatként” indul a Force India Belgiumban!” (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 19.) (magyar nyelvű) 
  14. Racing Point Force India néven, „új csapatként” indul a Force India Belgiumban!” (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 19.) (magyar nyelvű) 
  15. F1: Mégis megtarthatja pénzdíját a Force India”, Vezess, 2018. augusztus 24. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 19.) (hu-HU nyelvű) 
  16. Sahara Force India F1 Team - autó és technikai specifikációk (angol nyelven). forceindiaf1.com, 2013. március 1. [2013. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 10.)
  17. http://www.mcsatorna.hu/hirek/2014_03_3_veget-ert-a-vita-a-dupla-pontok-korul

Források

Commons:Category:Force India
A Wikimédia Commons tartalmaz Sahara Force India témájú médiaállományokat.