„Bátor Tábor” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Peadar (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
19. sor: 19. sor:
* [http://www.hazipatika.com/services/news?nid=34082 Tízéves a Bátor Tábor.] www.hazipatika.com
* [http://www.hazipatika.com/services/news?nid=34082 Tízéves a Bátor Tábor.] www.hazipatika.com
* [http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/a-bator-tabor-alapitvany-10-eve-106988.html A Bátor Tábor Alapítvány tíz éve.] www.egeszsegkalauz.hu
* [http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/a-bator-tabor-alapitvany-10-eve-106988.html A Bátor Tábor Alapítvány tíz éve.] www.egeszsegkalauz.hu
* [http://www.metropol.hu/itthon/cikk/717060 Tízéves a beteg gyerekeket gondozó Bátor tábor.] www.metropol.hu
* [https://web.archive.org/web/20110418003206/http://www.metropol.hu/itthon/cikk/717060 Tízéves a beteg gyerekeket gondozó Bátor tábor.] www.metropol.hu


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2018. november 24., 05:08-kori változata

A Bátor Tábor Hatvan városa mellett található az egykori alkotótábor területén, kizárólag magánadományokból felépített épületegyüttes, amely súlyos beteg gyermekek táboroztatására szolgál. A Bátor Tábor minden programja ingyenes a részt vevő gyerekek és a családjaik számára. A Bátor Tábor Alapítvány közhasznú szervezetként működik. A programot a Bátor Tábor Alapítvány kizárólag jótékonysági felajánlásokból tartja fent. A táborban 7 darab egyenként tízfős gyermekapartman, korszerű orvosi épület, 150 fős étterem, Közép-Európa legmodernebb magas-kötélpályája, egy műfüves focipálya, íjászpálya, médiastúdió, lovarda, csónakázótó, sportcsarnok és zeneterápiás terem várja a táborozókat.

Célja

A Bátor Tábor Alapítványt gyermekorvosok, gyermekpszichológusok és mentálhigiénés szakemberek hozták létre 2001-ben Magyarországon. Az alapítvány ingyenes táborozási lehetőséget nyújt Közép-Európa súlyos beteg gyermekei számára. A Bátor Táborban a táborozók állandó szakorvosi felügyelet mellett vehetnek részt olyan programokon, amiknek a kipróbálására egészségi állapotuk miatt máshol nemigen volna lehetőségük: lovagolnak, eveznek, íjászkodnak, próbára teszik magukat a magas-kötélpályáján, fotóznak és tánc-, zene- és drámaterápiás programokon vesznek részt. A vidám, felszabadító élmények hatására erősödik a gyermekek önbizalma és a gyógyulásba vetett hite, bátrabban néznek szembe a hétköznapok nehézségeivel, és a betegséggel.

Terápiás hatás

A daganatos, hemofíliás, cukorbeteg és krónikus ízületi gyulladással kezelt gyerekek számára szerveződő táborok minden foglalkozása a terápiás rekreáció módszertanára épül. A Bátor Táborban eltöltött napoknak a beteg gyerekek állapotára gyakorolt pozitív hatását tudományos kutatások is igazolják – az élményterápia hatékony és fontos eleme a betegséggel való megküzdésnek, kiegészíti a gyógyszeres kezelések hatását. A nyári táborozási időszakon túl szerveződő családi táborok és testvértáborok a beteg gyerekek hozzátartozóinak is komoly segítséget nyújtanak a feltöltődésben, a betegség által generált stressz- és krízishelyzetek feldolgozásához.

Önkéntes tevékenység

A Bátor Tábor turnusok lebonyolításában évente több mint 400 önkéntes (tábori nevén „cimbora”) vesz részt. Az ő feladatuk a tematikus foglalkozások lebonyolítása és egy vidám, elfogadó, megerősítő légkör megteremtése a táborozók számára. A Bátor Tábor saját önkéntes-menedzsment rendszert fejlesztett ki a segítők munkájának megkönnyítésére – a speciális kiválasztási, képzési és értékelési rendszer magas színvonalát 2009-ben az Önkéntes Központ Alapítvány az Év Önkéntesprogramja díjjal ismerte el.

A cimboráknak ("cimbiknek") két alapvető csoportja van: a házi cimborák ugyanazzal a gyereksereggel vannak reggeltől estig, és így kísérik végig a táborozók életét a tábor folyamán; a játszó cimborák pedig szervezik a foglalkozásokat, játékokat, programokat.

Nemzetközi kapcsolatok

A Bátor Tábor Alapítvány 2007 óta tagja az Oscar-díjas színész, Paul Newman által létrehozott Hole in the Wall táborszövetségnek, amely a világ legnagyobb, beteg gyerekekkel foglalkozó táborait tömöríti. A szervezetnek a magyaron kívül 5 Egyesült Államokbeli, valamint 1-1 ír, angol, francia, olasz és izraeli tagja van. A Bátor Tábor 2008 óta nemcsak magyar, hanem cseh, lengyel és szlovák gyerekeket is fogad, nemzetközi turnusokat szervez a számukra, ahol a gyerekek tolmácsok segítségével vesznek részt a magyar nyelvű programokon.

Források

Külső hivatkozások