„Orbital (együttes)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Csigabi átnevezte a(z) Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Orbital lapot Orbital lapra átirányítás nélkül
GhostDestroyer100 (vitalap | szerkesztései)
Új album hozzáadva
1. sor: 1. sor:
{{Együttes infobox}}
{{Együttes infobox}}
Az '''Orbital''' brit elektromos zenei/techno/House duó, amelyet két testvér alkot: [[Phil Hartnoll]] és [[Paul Hartnoll]]. 1989-ben alakultak meg [[Sevenoaks]]-ban. Lemezkiadóik: [[FFRR Records]], [[Internal Records]]. Néha politikai jellegű szövegeket is belecsempésznek zenéjükbe, amely a műfajra egyáltalán nem jellemző. Nevüket a Nagy-Britanniában található M25-ös autópályáról kapták, amely "[[London Orbital Motorway]] néven is ismert. Karrierjük alatt kultikus státuszt értek el. Érdekességként megemlítendő, hogy improvizálni is szoktak a koncertjeiken, amely szintén nem jellemző az elektromos zene műfajára. Korai albumaikat a régi elektromos zene és a punk-rock műfaja ihlette, később azonban kifejlesztették saját, önálló hangzásvilágukat.
Az '''Orbital''' brit elektromos zenei/techno/House duó, amelyet két testvér alkot: [[Phil Hartnoll]] és [[Paul Hartnoll]]. 1989-ben alakultak meg [[Sevenoaks]]-ban. Lemezkiadóik: [[FFRR Records]], [[Internal Records]]. Néha politikai jellegű szövegeket is belecsempésznek zenéjükbe, amely a műfajra egyáltalán nem jellemző. Nevüket a Nagy-Britanniában található M25-ös autópályáról kapták, amely "[[London Orbital Motorway]]" néven is ismert. Karrierjük alatt kultikus státuszt értek el. Érdekességként megemlítendő, hogy improvizálni is szoktak a koncertjeiken, amely szintén nem jellemző az elektromos zene műfajára. Korai albumaikat a régi elektromos zene és a punk-rock műfaja ihlette, később azonban kifejlesztették saját, önálló hangzásvilágukat.


==Története==
==Története==
16. sor: 16. sor:
*[[Blue Album]] (2004)
*[[Blue Album]] (2004)
*[[Wonky]] (2012)
*[[Wonky]] (2012)
*[[Monsters Exist]] (2018)

==Források==
==Források==



A lap 2018. november 20., 17:44-kori változata

Orbital
Információk
Alapítva1989
Műfaj
KiadóFFRR
Tagok
  • Paul Hartnoll
  • Phil Hartnoll
Az Orbital weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Orbital témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Orbital brit elektromos zenei/techno/House duó, amelyet két testvér alkot: Phil Hartnoll és Paul Hartnoll. 1989-ben alakultak meg Sevenoaks-ban. Lemezkiadóik: FFRR Records, Internal Records. Néha politikai jellegű szövegeket is belecsempésznek zenéjükbe, amely a műfajra egyáltalán nem jellemző. Nevüket a Nagy-Britanniában található M25-ös autópályáról kapták, amely "London Orbital Motorway" néven is ismert. Karrierjük alatt kultikus státuszt értek el. Érdekességként megemlítendő, hogy improvizálni is szoktak a koncertjeiken, amely szintén nem jellemző az elektromos zene műfajára. Korai albumaikat a régi elektromos zene és a punk-rock műfaja ihlette, később azonban kifejlesztették saját, önálló hangzásvilágukat.

Története

1989-ben megjelentették legelső dalukat, „Chime” címmel, amelyet az Oh Zone Records kiadó dobott piacra, majd pár hónappal később az FFRR Records újból kiadta. A dal először a Sevenoaks-ban található „Grasshopper on a Boxing Day” nevű klubban volt hallható, majd első koncertjükön a zenekar már Orbital néven működött. Először csak dalokat és EP-ket jelentettek meg, legelső nagylemezük 1991-ben került a boltok polcaira. Második, 1993-as stúdióalbumukkal kezdett el nőni a népszerűségük. 1994-ben már a harmadik albumuk is megjelent. A lemez a zenekar karrierjének egyik legelismertebb alkotásának számított, illetve éppúgy, mint az előző nagylemeznél, itt is szerepeltek politikai illetve szociológiai problémákról szóló szövegek a dalaikban. Ebben a korszakban kezdett el filmekhez is zenét szerezni az Orbital. 1999-ben negyedik stúdióalbumuk is megjelent, 2001-ben is piacra dobtak egy nagylemezt. 2004-ben még egy albumot megjelentettek, utána ugyanebben az évben feloszlottak. A feloszlás után Phil Hartnoll szóló karrierbe kezdett, illetve saját neve alatt is piacra dobott egy nagylemezt, amely 2007-ben került a boltok polcaira. Paul Hartnoll új elektronikus zenei társulatot alakított, Long Range néven, melynek legelső stúdióalbuma szintén 2007-ben jelent meg. A Long Range-ben Paul mellett Nick Smith játszik. 2009-ben azonban egy új koncerttel visszatért az Orbital. Legutolsó stúdióalbumuk 2012-ben került piacra. 2014-ben újból feloszlottak, a tagok ismét szóló karrierbe kezdtek, végül 2017 óta megint működik a zenekar.

Diszkográfia

Források