„Londoni egyezmény (1915)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Belső hivatkozás
0 forrás archiválása és 1 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
49. sor: 49. sor:
== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.lib.byu.edu/~rdh/wwi/1915/londontreaty.html A londoni szerződés angol nyelvű szövege]
* [http://www.lib.byu.edu/~rdh/wwi/1915/londontreaty.html A londoni szerződés angol nyelvű szövege]
* [http://terkeptar.transindex.ro/legbelso.php3?nev=174 A délszláv népek megosztása a londoni egyezmény alapján az I. világháború után]
* [http://terkeptar.transindex.ro/legbelso.php3?nev=174 A délszláv népek megosztása a londoni egyezmény alapján az I. világháború után]{{Halott link|url=http://terkeptar.transindex.ro/legbelso.php3?nev=174 |date=2018-11 }}


{{Portál|Első világháború| |Olaszország|-}}
{{Portál|Első világháború| |Olaszország|-}}

A lap 2018. november 17., 14:57-kori változata

A londoni egyezmény (olaszul: Patto di Londra) egy titkos szerződés volt az Olasz Királyság és az antant hatalmak, Egyesült Királyság, Franciaország és az Orosz Birodalom között, amelyet Londonban írtak alá 1915. április 26-án.

Ausztria területéből Olaszországnak ígért területek (Tirol déli része és Trentino tartomány
Piros vonal: A londoni egyezményben Olaszországnak ígért dalmáciai szigetek és adriai partvidékek

Tartalma

A megegyezés alapján az Olasz Királyság kötelezte magát, hogy kilép a hármas szövetségből, csatlakozik az antanthoz, valamint egy hónapon belül belép az első világháborúba. Olaszországnak hadat kell üzennie az Osztrák–Magyar Monarchiának és a Német Birodalomnak. Ez meg is történt 1915. május 23-án. A hadüzenet és a háborúba lépés fejében a háromhatalmi antant garantálja Olaszország számára a következő területi igények teljesülését:

A Szerb Királyságnak ígérték:

Montenegrónak ígérték:

Szerbiának ígérte a szerződés továbbá:

Olaszország az afrikai német gyarmatok Egyesült Királyság és Franciaország közötti felosztásakor rekompenzációkban részesül. Olaszország 50 millió fontnyi kölcsönt kapott az Egyesült Királyságtól a szerződés alapján.

A titkosság következményei

Olaszország és a fent említett antant-hatalmak közti szerződés titkos volt, arról nem értesítették az antant oldalán harcoló más nemzeteket, így Szerbiát sem. Mivel a szerb területi követelések és az Olaszországnak tett területi engedményekben átfedések voltak, várható volt, hogy a háború után ebből komoly probléma fog származni. Olaszország hadba lépése után az antant hatalmak újból megerősítették a szerb területi igényeket, melyek a londoni szerződéssel szemben álltak, így például teljes Dalmácia Szerbiának juttatása, Zára, Görz (Gorizia) egy leendő délszláv államba integrálása.

A londoni szerződés utóélete

A háború során a szerződés mindvégig titkos maradt, egészen az 1917-es októberi orosz forradalomig, amikor az Izvesztyija c. orosz lap közreadta a londoni szerződés tartalmát. A versailles-i békeszerződés megsemmisítette a londoni szerződést, mivel Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök ragaszkodott a délszláv területi igények elismeréséhez, így Észak-Dalmácia Szerbiának juttatásához. Az egymással szembeni kölcsönös területi követeléseket az Olasz Királyság és a délszláv állam az 1920-as kétoldalú rapallói egyezményben rendezte. Az 1920-as felosztás 1947-ig, a második világháború utáni újrarendezésig állt fenn.

Lásd még

Külső hivatkozások