„GYATA–64” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
gyújtó
0 forrás archiválása és 1 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
3. sor: 3. sor:
A '''GYATA–64''' magyar gyártású ''gya''logsági ''ta''posó[[Akna (katonai)|akna]].
A '''GYATA–64''' magyar gyártású ''gya''logsági ''ta''posó[[Akna (katonai)|akna]].


Külsőre nagyon hasonlít a szovjet gyártmányú PMN ''(ПМН)'' aknához - fejlesztése annak alapján folyt a Haditechnikai Intézetben Kovács István mérnök<ref>http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/nem_lehetett_kiterni_a_sors_elol/nyomtat?start</ref> vezetésével a hivatalosan átadott szovjet dokumentáció alapján - , de robbanótöltete még annál is nagyobb: 300 gramm. Ennek következményeként a legnagyobb pusztító erejű gyalogsági aknaként tartják nyilván, a vele való „találkozás” rendszerint halálos. Összehasonlításként: A legtöbb gyalogsági akna sokkal kevesebb robbanóanyagot tartalmaz, a VS-50 típusú például alig 50 grammot. Elnevezése ellenére nem kifejezetten gyalogság elleni alkalmazásra tervezték, szempont volt, hogy alkalmas legyen gépjárművek, és gumikerekes harcjárművek elleni alkalmazásra is.
Külsőre nagyon hasonlít a szovjet gyártmányú PMN ''(ПМН)'' aknához - fejlesztése annak alapján folyt a Haditechnikai Intézetben Kovács István mérnök<ref>http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/nem_lehetett_kiterni_a_sors_elol/nyomtat?start{{Halott link|url=http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/nem_lehetett_kiterni_a_sors_elol/nyomtat?start |date=2018-11 }}</ref> vezetésével a hivatalosan átadott szovjet dokumentáció alapján - , de robbanótöltete még annál is nagyobb: 300 gramm. Ennek következményeként a legnagyobb pusztító erejű gyalogsági aknaként tartják nyilván, a vele való „találkozás” rendszerint halálos. Összehasonlításként: A legtöbb gyalogsági akna sokkal kevesebb robbanóanyagot tartalmaz, a VS-50 típusú például alig 50 grammot. Elnevezése ellenére nem kifejezetten gyalogság elleni alkalmazásra tervezték, szempont volt, hogy alkalmas legyen gépjárművek, és gumikerekes harcjárművek elleni alkalmazásra is.


==Jellemzői==
==Jellemzői==

A lap 2018. november 15., 10:13-kori változata

GyATA-64 metszeti képe

A GYATA–64 magyar gyártású gyalogsági taposóakna.

Külsőre nagyon hasonlít a szovjet gyártmányú PMN (ПМН) aknához - fejlesztése annak alapján folyt a Haditechnikai Intézetben Kovács István mérnök[1] vezetésével a hivatalosan átadott szovjet dokumentáció alapján - , de robbanótöltete még annál is nagyobb: 300 gramm. Ennek következményeként a legnagyobb pusztító erejű gyalogsági aknaként tartják nyilván, a vele való „találkozás” rendszerint halálos. Összehasonlításként: A legtöbb gyalogsági akna sokkal kevesebb robbanóanyagot tartalmaz, a VS-50 típusú például alig 50 grammot. Elnevezése ellenére nem kifejezetten gyalogság elleni alkalmazásra tervezték, szempont volt, hogy alkalmas legyen gépjárművek, és gumikerekes harcjárművek elleni alkalmazásra is.

Jellemzői

  • Magasság: 61 mm
  • Átmérő: 106 mm
  • Tömege: 520 g
  • Robbanótöltet: 300 g TNT

Kialakítása

A hengeres világosbarna bakelit házon felül helyezkedik el a rugalmas szoknyával rögzített merevített gumi nyomólap. Az akna egyik oldalán a gyújtószerkezet, a másikon a detonátor kinyúlik. A detonátor kicsavarható, helyére más gyújtó (például MUV) is illeszthető.

Magyarország a gyalogsági aknák gyártását 1995-ig megszüntette, a hadrendből kivonásra került, 1998-ban a teljes magyar készletet: 149 686 db-ot megsemmisítették. Kiképzési, és kutatási céllal körülbelül 1500 darabot tartottak meg. Néhány országban léteznek még megmaradt raktárkészletek, Mozambik, Angola és Libanon tárol még GyATA–64-et. A telepített, és még fel nem számolt aknamezőkben is jelentős számban vannak.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben a GYATA-64 mine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.