„Szvitocs (vállalat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Ukrán cégek kategória hozzáadva (a HotCattel)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Cég infobox}}
A '''Szvitocs''' (ukránul: ''Світоч)'' az ukrajnai Lvivben működő édesipari vállalat. A cég 1962-ban jött létre, 1998-tól a svájci Nestlé tulajdonában van.
A '''Szvitocs''' (ukránul: ''Світоч)'' az ukrajnai Lvivben működő édesipari vállalat. A cég 1962-ban jött létre, 1998-tól a svájci Nestlé tulajdonában van.



A lap 2018. november 1., 23:01-kori változata

Szvitocs
Típus
Alapítva1962
SzékhelyLviv
Iparágélelmiszeripar
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
AnyavállalataNestlé
A Szvitocs weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szvitocs témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szvitocs (ukránul: Світоч) az ukrajnai Lvivben működő édesipari vállalat. A cég 1962-ban jött létre, 1998-tól a svájci Nestlé tulajdonában van.

A vállalatot 1962. május 10-én hozták létre Lvivben több környékbeli édesipari üzem összevonásával Cservona Trojanda néven. Az új vállalatba integrálták a Csortkivi Édességgyárat, Bolsevik édességgyárat, valamint a Kirov édesipari vállalatot. 1962. augusztus 3-án a céget átnevezték, az új elnevezése Szvitocs lett. Az első években a technológia megújítására és a termékválaszték bővítésére került sor. Az 1960-as évek második felében egy új ötemeletes gyárépületet építettek. Az 1980-as évek elején a cég már több mint harmincféle terméket állított elő, és a Szovjetunióban a legjobb édességgyárak közé tartozott. Lviv központjában, a Sevcsenko sugárúton saját márkaboltot is nyitottak.

1998-ban a svájci Nestlé vásárolta meg az időközben részvénytársasággá alakult Szvitocs részvényeinek többségét. 2007-ben a céget átszervezték és a cégformát a zártkörűen működő részvénytársasági formáról korlátolt felelősségű társasággá módosították.

A Nestlé jelentős tőkebefektetéseket hajtott végre és modernizálták a gyártástechnológiát. 2009-től Nescafe kávétermékeket is gyártanak. A Nestlé 2013-ban 4,4, millió dollárt költött a Szvitocs modernizálására. A cég több régi szovjet csokimárka gyártását újította fel modern technológiával. ilyen pl. az Artek nápolyi.

A Szvitocs, illetve a Nestlé Ukrajina elsősorban az ukrán piacra szállít, ezen kívül csak Moldovába szállít termékeket.