„Bombardier Talent 2” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
CsurlaBot (vitalap | szerkesztései)
a egyértelműsítés - Lipcse
Nincs szerkesztési összefoglaló
37. sor: 37. sor:
==Üzemeltetők==
==Üzemeltetők==
{{vasútjövő}}
{{vasútjövő}}
A Bombardier Transportation két részletben összesen 61 új Bombardier Talent 2 motorvonatra szóló megrendelést kapott a [[DB Regio]] AG-tól a 2007 februárban aláírt 321 darab Talent 2 motorvonat szállítására vonatkozó 1,2 milliárd euró értékű keretmegállapodás részeként. A járművek közül 42 a [[Nürnbergi S-Bahn|Nürnberg]] könyéki elővárosi vonalakon, 13 a [[Moselbahn vonal]]án [[Koblenz]] és [[Trier]]/[[Perl (programozási nyelv)|Perl]] között, 6 pedig [[Cottbus]] és [[Lipcse (Németország)|Lipcse]] között közlekedik majd. [[2008]]-ban a [[Deutsche Bahn]] további 15 motorvonatot rendelt meg A Rajna-Sieg hálózatra. Azonban a motorvonatok még [[2011]]-ben sem álltak forgalomba, mert a ''Szövetségi Vasúti Hivatal'' (Eisenbahn Bundesamt, EBA) nem adta meg az engedélyt, hogy közforgalomban közlekedjenek. Számos hiba, hiányosság derült ki a próbamenetek során, amit a gyártó és a jövőbeli üzemeltetők igyekeznek kijavítani. Miután a motorvonatok gyártása megkezdődött, a már elkészült szerelvények különböző gyárudvarokon, rendezőpályaudvarok vágányain várakoztak az engedély megérkezéséig.
A Bombardier Transportation két részletben összesen 61 új Bombardier Talent 2 motorvonatra szóló megrendelést kapott a [[DB Regio]] AG-tól a 2007 februárban aláírt 321 darab Talent 2 motorvonat szállítására vonatkozó 1,2 milliárd euró értékű keretmegállapodás részeként. A járművek közül 42 a [[Nürnbergi S-Bahn|Nürnberg]] környéki elővárosi vonalakon, 13 a [[Moselbahn vonal]]án [[Koblenz]] és [[Trier]]/[[Perl (programozási nyelv)|Perl]] között, 6 pedig [[Cottbus]] és [[Lipcse (Németország)|Lipcse]] között közlekedik majd. [[2008]]-ban a [[Deutsche Bahn]] további 15 motorvonatot rendelt meg A Rajna-Sieg hálózatra. Azonban a motorvonatok még [[2011]]-ben sem álltak forgalomba, mert a ''Szövetségi Vasúti Hivatal'' (Eisenbahn Bundesamt, EBA) nem adta meg az engedélyt, hogy közforgalomban közlekedjenek. Számos hiba, hiányosság derült ki a próbamenetek során, amit a gyártó és a jövőbeli üzemeltetők igyekeznek kijavítani. Miután a motorvonatok gyártása megkezdődött, a már elkészült szerelvények különböző gyárudvarokon, rendezőpályaudvarok vágányain várakoztak az engedély megérkezéséig.


===Nürnberg===
===Nürnberg===
43. sor: 43. sor:


===Moselbahn===
===Moselbahn===
Az utasok a Moselbahn modell esetében is élvezhetik a korszerű járművel történő utazás előnyeit, 119 vagy 250 (2 illetve 4 részes motorvonat esetén) kényelmes ülésssel, első- és másodosztályú utasterekkel, valamint igényes légkondicionált belső térrel. A Moselbahn kocsikon az ülések elrendezése lehetővé teszi rendezvények tartását is.
Az utasok a Moselbahn modell esetében is élvezhetik a korszerű járművel történő utazás előnyeit, 119 vagy 250 (2 illetve 4 részes motorvonat esetén) kényelmes üléssel, első- és másodosztályú utasterekkel, valamint igényes légkondicionált belső térrel. A Moselbahn kocsikon az ülések elrendezése lehetővé teszi rendezvények tartását is.


===Cottbus és Lipcse===
===Cottbus és Lipcse===
55. sor: 55. sor:


==Források==
==Források==
* {{cite web | url = http://www.vasutgepeszet.hu/ | title = A Bombardier újgenerációs Talent 2 motorvonat megrendeléseket nyert el Németországban | accessdate = 2008-09-27 | author = Újhelyi János | year = 2008 | language = magyar }}
* {{cite web | url = http://www.vasutgepeszet.hu/ | title = A Bombardier újgenerációs Talent 2 motorvonat megrendeléseket nyert el Németországban | accessdate = 2008-09-27 | author = Újhelyi János | year = 2008 | language = magyar}}
* [http://vasutgepeszet.hu/2009/08/hirek/ Hírek a vasút világából] - A DB Regio Cottbus-Lipcse között új Talent-vonatokkal közlekedik
* [http://vasutgepeszet.hu/2009/08/hirek/ Hírek a vasút világából] - A DB Regio Cottbus-Lipcse között új Talent-vonatokkal közlekedik



A lap 2018. október 27., 11:08-kori változata

DB 442 sorozat
DB 442 sorozat
Általános adatok
GyártóBombardier Transportation
Gyártásban2008-
Darabszám295 (megrendelt) db
Műszaki adatok
TengelyelrendezésBo’2’Bo’ (kétrészes)
Bo’2’2’Bo’ (háromrészes)
Bo’2’Bo’2’Bo’ (négyrészes)
Bo’2’Bo’2’2’Bo’ (ötrészes)
Nyomtávolság1 435 mm
Gyorsítás1,1 m/s²
Fékezés0,9 m/s²
Engedélyezett legnagyobb sebesség160 km/h km/h
Hossz40 100 mm (kétrészes)
56 200 mm (háromrészes)
72 300 mm (négyrészes)
88 400 mm (ötrészes)
104 500 mm (hétrészes)
Hajtásvillamos
Kapcsolókészülék típusaScharfenbergkupplung
Fékek
TípusaKBGM C-pn-P-A-E Mg (D)
Rögzítőfékrugósfék
Vonatbefolyásoló rendszerPZB 90
Villamos vontatás
Áramnem15 kV, 16,7 Hz AC
Áramellátásfelsővezeték
Teljesítmény
Rövid idejű2 020 kW (kettő-/háromrészes)
3 030 kW (négy-/ötrészes
4 040 kW (hétrészes)
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek számaNürnberg:
225 fő (4 részes)
Moselbahn:
119 (2 részes)
250 (4 részes)
Cottbus és Lipcse:
111 (2 részes)
225 (4 részes) db
A Wikimédia Commons tartalmaz DB 442 sorozat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Talent 2 a berlini InnoTranson
A Talent 2-esek várakoznak az engedélyre Wustermark pályaudvarán
A motorvonat utastere

A DB 442 sorozat, vagy más néven a Bombardier Talent 2, a Bombardier Transportation villamosmotorvonat-sorozata.

Műszaki jellemzése

A 2008-ban az InnoTrans-on bemutatott Talent 2 villamos motorvonat család fontos jellemzője a moduláris koncepció, amely magas szintű szabványosítást kínál. Ez az üzemeltetők számára szinte korlátlan rugalmasságot tesz lehetővé a konfiguráció tekintetében, valamint biztosítja a költséghatékonyságot és a költségek átláthatóságát. Az innovatív, kit típuselv alkalmazásának eredményeként egy adott járműtípusnak akár 250 variánsa lehetséges, azaz a 2-6 részes motorvonatok számos különböző modullal szerelhetők fel, attól függően, hogy elővárosi, helyközi vagy távolsági forgalomban közlekednek.

A Talent 2 vonatok biztosítják a kényelmes utazást a mozgásukban, látásukban vagy hallásukban korlátozott utasok számára is, a speciális igényeiknek megfelelően kialakított mosdóhelyiséggel, beszállási lehetőséggel, hangos és vizuális utastájékoztató rendszerrel, valamint Braille-írásos feliratokkal. Általában a Talent 2 korszerű külső és belső kialakítása, valamint az átjárhatósága lehetővé teszi a jármű jobb áttekinthetőségét, és ezáltal növeli az utasok biztonságérzetét.

A Bombardier Mitrac hajtás- és vezérlési rendszer által lehetővé tett változtatható vontatási teljesítmény különösen hatékonnyá teszi a jármű energiafelhasználását. Ez azt jelenti, hogy motorvonatok alkalmazkodnak a gyakori gyorsítást és fékezést igénylő elővárosi forgalomhoz, és 160 km/órás sebességével a regionális vasúti hálózat igényeihez is. A biztonságot tekintve is előremutató, mivel máris megfelel a jövő európai törési előírásainak.

Üzemeltetők

A Bombardier Transportation két részletben összesen 61 új Bombardier Talent 2 motorvonatra szóló megrendelést kapott a DB Regio AG-tól a 2007 februárban aláírt 321 darab Talent 2 motorvonat szállítására vonatkozó 1,2 milliárd euró értékű keretmegállapodás részeként. A járművek közül 42 a Nürnberg környéki elővárosi vonalakon, 13 a Moselbahn vonalán Koblenz és Trier/Perl között, 6 pedig Cottbus és Lipcse között közlekedik majd. 2008-ban a Deutsche Bahn további 15 motorvonatot rendelt meg A Rajna-Sieg hálózatra. Azonban a motorvonatok még 2011-ben sem álltak forgalomba, mert a Szövetségi Vasúti Hivatal (Eisenbahn Bundesamt, EBA) nem adta meg az engedélyt, hogy közforgalomban közlekedjenek. Számos hiba, hiányosság derült ki a próbamenetek során, amit a gyártó és a jövőbeli üzemeltetők igyekeznek kijavítani. Miután a motorvonatok gyártása megkezdődött, a már elkészült szerelvények különböző gyárudvarokon, rendezőpályaudvarok vágányain várakoztak az engedély megérkezéséig.

Nürnberg

A nürnbergi négyrészes motorvonatok 225 kényelmes másodosztályú üléssel rendelkeznek az elegánsan kialakított légkondicionált utasterekben.

Moselbahn

Az utasok a Moselbahn modell esetében is élvezhetik a korszerű járművel történő utazás előnyeit, 119 vagy 250 (2 illetve 4 részes motorvonat esetén) kényelmes üléssel, első- és másodosztályú utasterekkel, valamint igényes légkondicionált belső térrel. A Moselbahn kocsikon az ülések elrendezése lehetővé teszi rendezvények tartását is.

Cottbus és Lipcse

A Cottbus és Lipcse között utazóknak 111 vagy 225 (2 illetve 4 részes motorvonat esetén) ülőhely áll rendelkezésére. A négyrészes motorvonatok mindegyikében lesz ital- és ételautomata, és egy kellemes kialakítású bisztrórész. A vonatok klimatizáltak, beszállási magasságuk pedig 550mm. Az utasokat képernyőkön tájékoztatják a csatlakozásokról. Az 1. osztály az összes motorkocsikon bőrözött ülésekkel rendelkezik.

Aachen-Siegen

A vonatok az Aachen-Köln-Siegen útvonalon közlekednek majd Rhein-Sieg-Express (RSX) néven. Ezáltal 76-ra nőtt a DB által a 2007. februárban aláírt maximum 321 motorvonat szállítására vonatkozó keret-megállapodás részeként megrendelt motorvonatok száma.

Lásd még

Források

További információk

Commons:Category:DBAG Class 442
A Wikimédia Commons tartalmaz Bombardier Talent 2 témájú médiaállományokat.