„Széttörve” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Az igekötőt csak a saját igéjével írjuk egybe, a közbeékelt segédigével nem! A mondat tagadása segít dönteni. Lásd még: WP:ELÍR#Igekötők egybe- és különírása (kézi botszerkesztés)
aNincs szerkesztési összefoglaló
60. sor: 60. sor:
== Cselekmény ==
== Cselekmény ==
{{cselekmény}}
{{cselekmény}}
Casey Cooke ([[Anya Taylor-Joy]]), egy érzelmileg visszahúzódó tinédzser, akit gyerekkorában folyton bántalmazta az ő John nevű nagybátyja, majd az apja halála után, ő lett a hivatalos gyámja. Míg az osztálytársaival, Claire-rel és Marciával együtt szórakozik, mindhármójukat elrabolja a [[Disszociatív személyiség|disszociatív identitászavarban szenvedő]] férfi, Kevin Wendell Crumb ([[James McAvoy]]). Dr. Karen Fletcher pszichológus diagnosztizálja Kevin állapotát és rájön, hogy többszörös személyiség alakult ki benne, a saját anyja kezei által elszenvedett visszaélései miatt. Miközben Kevin megjelenése stabilnak tűnik, Dr. Fletcher 23 különálló személyiséget azonosít benne; az elméjében ezek a személyiségek egy szobában ülnek egy széken, és várják a "fényt" (kevin testét), az uralkodó személyisége, "Barry" irányítása alatt. A nő azt is megállapította, hogy Kevin fizikai felépítése megváltozik, mikor új személyiség jön a fénybe. A közelmúltban, "Barry" nem volt hajlandó engedelmeskedni "Dennis" vagy "Patrícia" tendenciájának, részben Dennis hajlamai miatt, amelyek a kiskorú lányokat és Patrícia nemkívánatos vonásait gátolják, valamint mert mindketten imádják, a még nem látott 24. személyiséget, a "Szörnyeteget". Függetlenül attól, hogy melyik személyiség irányítja Kevint, Dr. Fletcher felhívja telefonon a teljes nevének elmondása miatt.
Casey Cooke ([[Anya Taylor-Joy]]), egy érzelmileg visszahúzódó tinédzser, akit gyerekkorában folyton bántalmazta az ő John nevű nagybátyja, majd az apja halála után, ő lett a hivatalos gyámja. Míg az osztálytársaival, Claire-rel és Marciával együtt szórakozik, mindhármójukat elrabolja a [[Disszociatív személyiség|disszociatív identitászavarban szenvedő]] férfi, Kevin Wendell Crumb ([[James McAvoy]]). Dr. Karen Fletcher pszichológus diagnosztizálja Kevin állapotát és rájön, hogy többszörös személyiség alakult ki benne, a saját anyja kezei által elszenvedett visszaélései miatt. Miközben Kevin megjelenése stabilnak tűnik, Dr. Fletcher 23 különálló személyiséget azonosít benne; az elméjében ezek a személyiségek egy szobában ülnek egy széken, és várják a „fényt” (Kevin testét), az uralkodó személyisége, „Barry” irányítása alatt. A nő azt is megállapította, hogy Kevin fizikai felépítése megváltozik, mikor új személyiség jön a fénybe. A közelmúltban, „Barry” nem volt hajlandó engedelmeskedni „Dennis” vagy „Patrícia” tendenciájának, részben Dennis hajlamai miatt, amelyek a kiskorú lányokat és Patrícia nemkívánatos vonásait gátolják, valamint mert mindketten imádják, a még nem látott 24. személyiséget, a „Szörnyeteget”. Függetlenül attól, hogy melyik személyiség irányítja Kevint, Dr. Fletcher felhívja telefonon a teljes nevének elmondása miatt.


Kevin a lányokat bezárja egy rejtett szobába az otthonában. A tinédzserek hamar rájönnek disszociatív rendellenességére, ezért Claire megpróbálja kihasználni ezt a férfival szemben, hogy el tudhassanak menekülni, de "Dennis" elkapja és elkülöníti a többiektől. Több napig Kevin bezárva tartja őket, amíg munkát vállal és Dr. Fletcherrel találkozgat. Az egyik találkozó során, Dr. Fletcher ismerteti, hogy "Dennis" látszólag átvette "Barry" domináns személyiségét, bár Barry-vel szeretne kapcsolatba lépni. Emlékezteti egy nem rég történt incidensre, amelyet Barry mondott neki egy hónappal ezelőtt; két tizenéves lány odament hozzá, és a kezeit a melleikre helyezték, amelyet végül "Dennis"-nek váltotta ki érzelmileg. Dr. Fletcher kezdi gyanítja, hogy Kevin, mint "Dennis", felelős a három eltűnt tinédzserért.
Kevin a lányokat bezárja egy rejtett szobába az otthonában. A tinédzserek hamar rájönnek disszociatív rendellenességére, ezért Claire megpróbálja kihasználni ezt a férfival szemben, hogy el tudhassanak menekülni, de „Dennis” elkapja és elkülöníti a többiektől. Több napig Kevin bezárva tartja őket, amíg munkát vállal és Dr. Fletcherrel találkozgat. Az egyik találkozó során, Dr. Fletcher ismerteti, hogy „Dennis” látszólag átvette „Barry” domináns személyiségét, bár Barryvel szeretne kapcsolatba lépni. Emlékezteti egy nem rég történt incidensre, amelyet Barry mondott neki egy hónappal ezelőtt; két tizenéves lány odament hozzá, és a kezeit a melleikre helyezték, amelyet végül „Dennis”-nek váltotta ki érzelmileg. Dr. Fletcher kezdi gyanítja, hogy Kevin, mint „Dennis”, felelős a három eltűnt tinédzserért.


Ez idő alatt, Marcia megpróbál megszökni, de "Patrícia" elkapja és elkülöníti őt. Casey barátkozni kezd "Hedwig"-el, Kevin egy fiatal kilenc éves gyermekszemélyiségével; Később kiderül, hogy "Hedwig" a fény teljes ellenőrzése alatt áll, amelyet "Dennis" és "Patrícia" irányítása biztosít. "Hedwig" elvezeti Casey-t a hálószobájába, hogy megmutassa neki a létező menekülési útvonalat az ablakán keresztül, de kiderül, hogy csak a falára van rajzolva az ablak. A lány titokban elveszi "Hedwig" Voki-tokiját és segítséget hív róla, de a Voki másik végén lévő személy nem hisz neki, azt gondolva, hogy valaki csak viccet játszik. Mielőtt meggyőzné a személyt az igaza állításáról, "Patricia" átveszi Kevin testét, és elkapja Casey-t.
Ez idő alatt, Marcia megpróbál megszökni, de „Patrícia” elkapja és elkülöníti őt. Casey barátkozni kezd „Hedwig”-gel, Kevin egy fiatal kilenc éves gyermekszemélyiségével; Később kiderül, hogy „Hedwig” a fény teljes ellenőrzése alatt áll, amelyet „Dennis” és „Patrícia” irányítása biztosít. „Hedwig” elvezeti Casey-t a hálószobájába, hogy megmutassa neki a létező menekülési útvonalat az ablakán keresztül, de kiderül, hogy csak a falára van rajzolva az ablak. A lány titokban elveszi „Hedwig” walkie-talkie-ját és segítséget hív róla, de a walkie másik végén lévő személy nem hisz neki, azt gondolva, hogy valaki csak viccet játszik. Mielőtt meggyőzné a személyt az igaza állításáról, „Patrícia” átveszi Kevin testét, és elkapja Casey-t.


Dr. Fletcher felbukkan Kevin otthonába, és kideríti, hogy a "Szörnyeteg" valóságos, akivel már találkozott. Gyanakszik "Dennis"-el kapcsolatosan, ezért Dr. Fletcher elkéretszkedik a fürdőszobába, hogy titokban körülnézhessen az otthonába, ahol Claire szobájára rátalál, de mielőtt bármit is tenne, "Dennis" elkapja és [[Aeroszol]]lal elkábítja, külön szobába elzárja. Míg a "Szörnyeteg" személyiség átveszi első ízben Kevin szuper-humán képességeit, Claire és Marcia próbálnak kiszabadulni szobáikból. Dr. Fletcher visszanyeri tudatát elég időre ahhoz, hogy Kevin teljes nevét leírja egy papírra, de a "Szörnyeteg" visszatér és megöli őt. Casey kiszabadul a szobájából, hogy megkeresse az öreg hölgyet, de a "Szörnyeteg" közben megtámadja Marciát és megeszi, amit rémülten végig néz Claire, majd végül ő vele is ugyanezt teszi.
Dr. Fletcher felbukkan Kevin otthonába, és kideríti, hogy a „Szörnyeteg” valóságos, akivel már találkozott. Gyanakszik „Dennis”-szel kapcsolatosan, ezért Dr. Fletcher elkéretszkedik a fürdőszobába, hogy titokban körülnézhessen az otthonába, ahol Claire szobájára rátalál, de mielőtt bármit is tenne, „Dennis” elkapja és [[Aeroszol]]lal elkábítja, külön szobába elzárja. Míg a „Szörnyeteg” személyiség átveszi első ízben Kevin szuper-humán képességeit, Claire és Marcia próbálnak kiszabadulni szobáikból. Dr. Fletcher visszanyeri tudatát elég időre ahhoz, hogy Kevin teljes nevét leírja egy papírra, de a „Szörnyeteg” visszatér és megöli őt. Casey kiszabadul a szobájából, hogy megkeresse az öreg hölgyet, de a „Szörnyeteg” közben megtámadja Marciát és megeszi, amit rémülten végig néz Claire, majd végül ő vele is ugyanezt teszi.


Casey rátalál Dr. Fletcher testére és a jegyzetpapírra. "A Szörnyeteg" közeledik hozzá, de megemlíti Kevin teljes nevét, és előhozza őt. A helyzet tanulsága és felismerése alapján, két éve nem irányította a testét, ezért Kevint arra utasítja Casey-t, hogy ölje meg egy puskával. E megállapodás következtében mind a 24 személy elkezd harcolni a "fény"ért, de röviddel ezután a "Szörnyeteg" személyisége újra előjön. Casey elmenekül a kabinból egy földalatti alagútba, és kétszer rá lő, de a töltényeknek nincs hatásuk rá. "A Szörnyeteg" elkezdi szétfeszíteni a cella rácsait, amelybe Casey bezárta magát tőle, ám a vállára és az alsó törzsére tekintve, számos régi, elhalványult sebet észlel, amik közül sok vágás önmegcsonkításnak bizonyul. Ezután elkezd örülni, hogy ő "tiszta". Végül azt a következtetést vonták le, hogy a problémás emberek kivételesek, így A szörnyeteg megkíméli Casey életét és eltávozik. Kevin egyik munkatársa megmenti őt, és megtudja, hogy a Philadelphiai Állatkert alatt tartózkodik, ahol Kevin dolgozott és élt. Az egyik rendőrtiszt megkérdezi Caseyt, hogy készen áll-e hazatérni a nagybátyához. Elbizonytalanodva válaszol. "Dennis", "Patricia" és "Hedwig" egy másik búvóhelyén, kollektív irányítást gyakorolnak Kevin testére, és megcsodálják a "Szörnyeteg" hihetetlen nagy erejét, valamint a világ megváltoztatására irányuló terveiket.
Casey rátalál Dr. Fletcher testére és a jegyzetpapírra. „A Szörnyeteg” közeledik hozzá, de megemlíti Kevin teljes nevét, és előhozza őt. A helyzet tanulsága és felismerése alapján, két éve nem irányította a testét, ezért Kevint arra utasítja Casey-t, hogy ölje meg egy puskával. E megállapodás következtében mind a 24 személy elkezd harcolni a „fényért”, de röviddel ezután a „Szörnyeteg” személyisége újra előjön. Casey elmenekül a kabinból egy földalatti alagútba, és kétszer rá lő, de a töltényeknek nincs hatásuk rá. „A Szörnyeteg” elkezdi szétfeszíteni a cella rácsait, amelybe Casey bezárta magát tőle, ám a vállára és az alsó törzsére tekintve, számos régi, elhalványult sebet észlel, amik közül sok vágás önmegcsonkításnak bizonyul. Ezután elkezd örülni, hogy ő „tiszta”. Végül azt a következtetést vonták le, hogy a problémás emberek kivételesek, így „A szörnyeteg” megkíméli Casey életét és eltávozik. Kevin egyik munkatársa megmenti őt, és megtudja, hogy a Philadelphiai Állatkert alatt tartózkodik, ahol Kevin dolgozott és élt. Az egyik rendőrtiszt megkérdezi Casey-t, hogy készen áll-e hazatérni a nagybátyához. Elbizonytalanodva válaszol. „Dennis”, „Patricia” és „Hedwig” egy másik búvóhelyén, kollektív irányítást gyakorolnak Kevin testére, és megcsodálják a „Szörnyeteg” hihetetlen nagy erejét, valamint a világ megváltoztatására irányuló terveiket.


A film zárójelenetében, az étkezde látható, ahol a patrónusok hallgatják Kevin bűneinek médiatájékoztatását, ami az úgynevezett "Horda" elnevezést kapta. Az egyik patrónus megjegyzi, hogy Kevin hasonlít arra a veszélyes terrorista emberre, akit 15 évvel korábban tartóztattak le és mostanra már kerekesszékhez van kötve. A mellette ülő férfiról kiderül, hogy David Dunn ([[Bruce Willis]]), aki emlékezteti a védőt, hogy a terrorista neve: "Mr. Üveg".
A film zárójelenetében, az étkezde látható, ahol a patrónusok hallgatják Kevin bűneinek médiatájékoztatását, ami az úgynevezett „Horda” elnevezést kapta. Az egyik patrónus megjegyzi, hogy Kevin hasonlít arra a veszélyes terrorista emberre, akit 15 évvel korábban tartóztattak le és mostanra már kerekesszékhez van kötve. A mellette ülő férfiról kiderül, hogy David Dunn ([[Bruce Willis]]), aki emlékezteti a védőt, hogy a terrorista neve: „Mr. Üveg”.
{{cselekmény vége}}
{{cselekmény vége}}


78. sor: 78. sor:
! Szerep !! Színész !!Magyar hang<ref>{{cite web|url=http://iszdb.hu/?szinkron=21430|title=ISzDb – $zéttöRv3|publisher=Internetes Szinkron Adatbázis|language=magyar|accessdate=2017-08-23}}</ref>
! Szerep !! Színész !!Magyar hang<ref>{{cite web|url=http://iszdb.hu/?szinkron=21430|title=ISzDb – $zéttöRv3|publisher=Internetes Szinkron Adatbázis|language=magyar|accessdate=2017-08-23}}</ref>
|-
|-
|'''Kevin Wendell Crumb''': Egy disszociatív identitási rendellenességben szenvedő férfi, aki 23 különböző személyiséggel<br> rendelkezik, mindegyiknek valami különös vagy veszélyes ő rá tekintve. Kevin testkémiája változik, minden egyes<br> személyiségével, így a 24. és egyben a végső személyisége, "A Szörnyeteg".<br> A személyiségei az úgynevezett "Horda" elnevezést kapta. ||[[James McAvoy]]||[[Hevér Gábor]]
|'''Kevin Wendell Crumb''': Egy disszociatív identitási rendellenességben szenvedő férfi, aki 23 különböző személyiséggel<br> rendelkezik, mindegyiknek valami különös vagy veszélyes ő rá tekintve. Kevin testkémiája változik, minden egyes<br> személyiségével, így a 24. és egyben a végső személyisége, „A Szörnyeteg”.<br> A személyiségei az úgynevezett „Horda” elnevezést kapta. ||[[James McAvoy]]||[[Hevér Gábor]]
|-
|-
|'''Casey Cooke''': Egy traumás múlttal és egy önmegkárosító történettel rendelkező fiatal lány, akit Kevin egyik személyisége,<br> "Dennis" elrabolt, hogy feláldozza őt a Szörnyetegnek. Izzie Coffey, a fiatal 5 éves Casey-t játssza a filmben.||[[Anya Taylor-Joy]]||[[Csuha Borbála]]
|'''Casey Cooke''': Egy traumás múlttal és egy önmegkárosító történettel rendelkező fiatal lány, akit Kevin egyik személyisége,<br> „Dennis” elrabolt, hogy feláldozza őt a Szörnyetegnek. Izzie Coffey, a fiatal 5 éves Casey-t játssza a filmben.||[[Anya Taylor-Joy]]||[[Csuha Borbála]]
|-
|-
|'''Dr. Karen Fletcher''': Egy pszichológus, aki megpróbál segíteni Kevinnek, az ő személyiségváltozásán,<br> és úgy véli, hogy a változása szélsőséges esetekben komoly élettani változásokat idézhet elő. ||[[Betty Buckley]]||[[Szabó Éva (színművész)|Szabó Éva]]
|'''Dr. Karen Fletcher''': Egy pszichológus, aki megpróbál segíteni Kevinnek, az ő személyiségváltozásán,<br> és úgy véli, hogy a változása szélsőséges esetekben komoly élettani változásokat idézhet elő. ||[[Betty Buckley]]||[[Szabó Éva (színművész)|Szabó Éva]]
|-
|-
|'''Marcia''': Casey osztálytársa és Claire barátnője, akit "Dennis" elrabolt, hogy szintén feláldozza a Szörnyetegnek. ||[[Jessica Sula]]||[[Lamboni Anna]]
|'''Marcia''': Casey osztálytársa és Claire barátnője, akit „Dennis” elrabolt, hogy szintén feláldozza a Szörnyetegnek. ||[[Jessica Sula]]||[[Lamboni Anna]]
|-
|-
|'''Claire Benoit''': Casey osztálytársa és Marcia barátnője, akit "Dennis" elrabolt, hogy feláldozza őt is a Szörnyetegnek. ||[[Haley Lu Richardson]]||[[Czető Zsanett]]
|'''Claire Benoit''': Casey osztálytársa és Marcia barátnője, akit „Dennis” elrabolt, hogy feláldozza őt is a Szörnyetegnek. ||[[Haley Lu Richardson]]||[[Czető Zsanett]]
|-
|-
|'''John''': Casey nagybátyja. ||[[Brad William Henke]]||[[Schneider Zoltán]]
|'''John''': Casey nagybátyja. ||[[Brad William Henke]]||[[Schneider Zoltán]]

A lap 2018. október 3., 03:26-kori változata

Széttörve
(Split)
2016-os amerikai film
RendezőM. Night Shyamalan
Producer
  • M. Night Shyamalan
  • Marc Bienstock
  • Jason Blum
Műfajthriller, horror
ForgatókönyvíróM. Night Shyamalan
Főszerepben
ZeneWest Dylan Thordson
OperatőrMike Gioulakis
VágóLuke Franco Ciarrocchi
Gyártás
GyártóBlumhouse Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő118 perc
Költségvetés9 millió USD (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG-13 (mozi)
  • Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel278,5 millió USD[2]
Kronológia
ElőzőA sebezhetetlen
KövetkezőÜveg
További információk
SablonWikidataSegítség

A Széttörve (eredeti cím: Split) 2016-os amerikai film, amelyet M. Night Shyamalan írt és rendezett. A főszereplők James McAvoy, Anya Taylor-Joy és Betty Buckley. A mozifilm készítője a Blumhouse Productions, a forgalmazója az Universal Pictures. Műfaját tekintve pszichothriller és pszichohorror. A filmet az Egyesült Államokban 2017. január 20-án mutatták be a mozikban, Magyarországon egy nappal korábban szinkronizálva, január 19-én az UIP-Dunafilm jóvoltából. Elkészítették a film folytatását, melynek címe: Üveg.

A film forgatása 2015. november 11-én kezdődött Pennsylvania, Philadelphiában. A film 2016. szeptember 26-án debütált a Fantastic Fesztiválon, majd az Egyesült Államokban megjelent 2017. január 20-án az universal Pictures által. A film kritikai szempontból pozitív visszajelzéseket kapott az értékelőktől, valamint néhány kritikus jelölte Shyamalan barátságos visszatérését, bár egyesek kritizálták a filmbéli mentális betegségek észlelését. A Metacritic oldalán a film értékelése 62% a 100-ból, ami 47 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Széttörve 74%-os minősítést kapott, 227 értékelés alapján.[4]. A film bevételi szempontból is jól teljesített, ugyanis a 9 millió dolláros költségvetését túl tudta szárnyalni, és több mint 276,9 millió dollárral zárt.

Kevinnek 23 személyisége van. A 24. most fog elszabadulni.
– Mottó

A film végig követ egy olyan férfit, aki elrabol három fiatal lányt, 23 különböző személyisége miatt, és a 24. kezd létrejönni.

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

Casey Cooke (Anya Taylor-Joy), egy érzelmileg visszahúzódó tinédzser, akit gyerekkorában folyton bántalmazta az ő John nevű nagybátyja, majd az apja halála után, ő lett a hivatalos gyámja. Míg az osztálytársaival, Claire-rel és Marciával együtt szórakozik, mindhármójukat elrabolja a disszociatív identitászavarban szenvedő férfi, Kevin Wendell Crumb (James McAvoy). Dr. Karen Fletcher pszichológus diagnosztizálja Kevin állapotát és rájön, hogy többszörös személyiség alakult ki benne, a saját anyja kezei által elszenvedett visszaélései miatt. Miközben Kevin megjelenése stabilnak tűnik, Dr. Fletcher 23 különálló személyiséget azonosít benne; az elméjében ezek a személyiségek egy szobában ülnek egy széken, és várják a „fényt” (Kevin testét), az uralkodó személyisége, „Barry” irányítása alatt. A nő azt is megállapította, hogy Kevin fizikai felépítése megváltozik, mikor új személyiség jön a fénybe. A közelmúltban, „Barry” nem volt hajlandó engedelmeskedni „Dennis” vagy „Patrícia” tendenciájának, részben Dennis hajlamai miatt, amelyek a kiskorú lányokat és Patrícia nemkívánatos vonásait gátolják, valamint mert mindketten imádják, a még nem látott 24. személyiséget, a „Szörnyeteget”. Függetlenül attól, hogy melyik személyiség irányítja Kevint, Dr. Fletcher felhívja telefonon a teljes nevének elmondása miatt.

Kevin a lányokat bezárja egy rejtett szobába az otthonában. A tinédzserek hamar rájönnek disszociatív rendellenességére, ezért Claire megpróbálja kihasználni ezt a férfival szemben, hogy el tudhassanak menekülni, de „Dennis” elkapja és elkülöníti a többiektől. Több napig Kevin bezárva tartja őket, amíg munkát vállal és Dr. Fletcherrel találkozgat. Az egyik találkozó során, Dr. Fletcher ismerteti, hogy „Dennis” látszólag átvette „Barry” domináns személyiségét, bár Barryvel szeretne kapcsolatba lépni. Emlékezteti egy nem rég történt incidensre, amelyet Barry mondott neki egy hónappal ezelőtt; két tizenéves lány odament hozzá, és a kezeit a melleikre helyezték, amelyet végül „Dennis”-nek váltotta ki érzelmileg. Dr. Fletcher kezdi gyanítja, hogy Kevin, mint „Dennis”, felelős a három eltűnt tinédzserért.

Ez idő alatt, Marcia megpróbál megszökni, de „Patrícia” elkapja és elkülöníti őt. Casey barátkozni kezd „Hedwig”-gel, Kevin egy fiatal kilenc éves gyermekszemélyiségével; Később kiderül, hogy „Hedwig” a fény teljes ellenőrzése alatt áll, amelyet „Dennis” és „Patrícia” irányítása biztosít. „Hedwig” elvezeti Casey-t a hálószobájába, hogy megmutassa neki a létező menekülési útvonalat az ablakán keresztül, de kiderül, hogy csak a falára van rajzolva az ablak. A lány titokban elveszi „Hedwig” walkie-talkie-ját és segítséget hív róla, de a walkie másik végén lévő személy nem hisz neki, azt gondolva, hogy valaki csak viccet játszik. Mielőtt meggyőzné a személyt az igaza állításáról, „Patrícia” átveszi Kevin testét, és elkapja Casey-t.

Dr. Fletcher felbukkan Kevin otthonába, és kideríti, hogy a „Szörnyeteg” valóságos, akivel már találkozott. Gyanakszik „Dennis”-szel kapcsolatosan, ezért Dr. Fletcher elkéretszkedik a fürdőszobába, hogy titokban körülnézhessen az otthonába, ahol Claire szobájára rátalál, de mielőtt bármit is tenne, „Dennis” elkapja és Aeroszollal elkábítja, külön szobába elzárja. Míg a „Szörnyeteg” személyiség átveszi első ízben Kevin szuper-humán képességeit, Claire és Marcia próbálnak kiszabadulni szobáikból. Dr. Fletcher visszanyeri tudatát elég időre ahhoz, hogy Kevin teljes nevét leírja egy papírra, de a „Szörnyeteg” visszatér és megöli őt. Casey kiszabadul a szobájából, hogy megkeresse az öreg hölgyet, de a „Szörnyeteg” közben megtámadja Marciát és megeszi, amit rémülten végig néz Claire, majd végül ő vele is ugyanezt teszi.

Casey rátalál Dr. Fletcher testére és a jegyzetpapírra. „A Szörnyeteg” közeledik hozzá, de megemlíti Kevin teljes nevét, és előhozza őt. A helyzet tanulsága és felismerése alapján, két éve nem irányította a testét, ezért Kevint arra utasítja Casey-t, hogy ölje meg egy puskával. E megállapodás következtében mind a 24 személy elkezd harcolni a „fényért”, de röviddel ezután a „Szörnyeteg” személyisége újra előjön. Casey elmenekül a kabinból egy földalatti alagútba, és kétszer rá lő, de a töltényeknek nincs hatásuk rá. „A Szörnyeteg” elkezdi szétfeszíteni a cella rácsait, amelybe Casey bezárta magát tőle, ám a vállára és az alsó törzsére tekintve, számos régi, elhalványult sebet észlel, amik közül sok vágás önmegcsonkításnak bizonyul. Ezután elkezd örülni, hogy ő „tiszta”. Végül azt a következtetést vonták le, hogy a problémás emberek kivételesek, így „A szörnyeteg” megkíméli Casey életét és eltávozik. Kevin egyik munkatársa megmenti őt, és megtudja, hogy a Philadelphiai Állatkert alatt tartózkodik, ahol Kevin dolgozott és élt. Az egyik rendőrtiszt megkérdezi Casey-t, hogy készen áll-e hazatérni a nagybátyához. Elbizonytalanodva válaszol. „Dennis”, „Patricia” és „Hedwig” egy másik búvóhelyén, kollektív irányítást gyakorolnak Kevin testére, és megcsodálják a „Szörnyeteg” hihetetlen nagy erejét, valamint a világ megváltoztatására irányuló terveiket.

A film zárójelenetében, az étkezde látható, ahol a patrónusok hallgatják Kevin bűneinek médiatájékoztatását, ami az úgynevezett „Horda” elnevezést kapta. Az egyik patrónus megjegyzi, hogy Kevin hasonlít arra a veszélyes terrorista emberre, akit 15 évvel korábban tartóztattak le és mostanra már kerekesszékhez van kötve. A mellette ülő férfiról kiderül, hogy David Dunn (Bruce Willis), aki emlékezteti a védőt, hogy a terrorista neve: „Mr. Üveg”.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

Szerep Színész Magyar hang[5]
Kevin Wendell Crumb: Egy disszociatív identitási rendellenességben szenvedő férfi, aki 23 különböző személyiséggel
rendelkezik, mindegyiknek valami különös vagy veszélyes ő rá tekintve. Kevin testkémiája változik, minden egyes
személyiségével, így a 24. és egyben a végső személyisége, „A Szörnyeteg”.
A személyiségei az úgynevezett „Horda” elnevezést kapta.
James McAvoy Hevér Gábor
Casey Cooke: Egy traumás múlttal és egy önmegkárosító történettel rendelkező fiatal lány, akit Kevin egyik személyisége,
„Dennis” elrabolt, hogy feláldozza őt a Szörnyetegnek. Izzie Coffey, a fiatal 5 éves Casey-t játssza a filmben.
Anya Taylor-Joy Csuha Borbála
Dr. Karen Fletcher: Egy pszichológus, aki megpróbál segíteni Kevinnek, az ő személyiségváltozásán,
és úgy véli, hogy a változása szélsőséges esetekben komoly élettani változásokat idézhet elő.
Betty Buckley Szabó Éva
Marcia: Casey osztálytársa és Claire barátnője, akit „Dennis” elrabolt, hogy szintén feláldozza a Szörnyetegnek. Jessica Sula Lamboni Anna
Claire Benoit: Casey osztálytársa és Marcia barátnője, akit „Dennis” elrabolt, hogy feláldozza őt is a Szörnyetegnek. Haley Lu Richardson Czető Zsanett
John: Casey nagybátyja. Brad William Henke Schneider Zoltán
Mr. Cooke: Casey apja. Sebastian Arcelus Rajkai Zoltán
Mr. Benoit: Claire apja. Neal Huff Seder Gábor
Jai: A biztonsági őr Dr. Fletcher lakóházában.. M. Night Shyamalan Sánta László
David Dunn (Cameoszerep): Pasas a bárban. Bruce Willis Dörner György

Jegyzetek

  1. SZÉTTÖRVE. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. február 7.)
  2. Széttörve. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. február 7.)
  3. SZÉTTÖRVE. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  4. SPLIT. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  5. ISzDb – $zéttöRv3 (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)

Források

További információk

Sablon:Bruce Willis