„Netflix” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
1. sor: 1. sor:
{{részben nincs forrás}}
{{részben nincs forrás}}
{{Cég infobox
{{TV csatorna infobox
|név= Netflix Inc.
|név= Netflix Inc.
|logó= Netflix 2015 logo.svg
|logó= Netflix 2015 logo.svg

A lap 2018. szeptember 21., 10:37-kori változata

Netflix Inc.
Adatok
Indulás1997. augusztus 29.
TulajdonosReed Hastings
Székhely Egyesült Államok, Kalifornia, Los Gatos
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Netflix Inc. témájú médiaállományokat.

A Netflix amerikai cég, amely filmek és sorozatok streamelését kínálja interneten keresztül. A céget 1997. augusztus 29-én alapította Marc Randolph és Reed Hastings. Kezdetben a cég DVD lemezeket kínált kikölcsönzésre postán keresztül. 2007-ben elindította streaming szolgáltatását az Egyesült Államokban, mára világszerte elérhető. 2013 óta már saját sorozatok és filmek gyártásával is foglalkoznak, az első ilyen vállalkozásuk a House of Cards című sorozat volt. 2016-ra az ilyen típusú tartalom, más néven Netflix Originals, száma 126-ra nőtt a szolgáltatás keretében.

Területek, ahol a Netflix elérhető
  Elérhető
  Nem elérhető

Nemzetközi terjeszkedés

Év Ország
2007 A Netflix megkezdi streaming szolgáltatását az Egyesült Államokban.
2010 2010. szeptember 22-én elérhetővé válik a szolgáltatás Kanadában is, ezzel elkezdődik a nemzetközi terjeszkedés.[1]
2011 A szolgáltatás megjelenik Brazíliában, Hispano-Amerikában, a Karib-térségben és Guyanasban.
2012 Először Európában az Egyesült Királyságban és Írországban válik elérhetővé január 4-én a Netflix, szeptember 18-án Dániában, Finnországban, Svédországban és Norvégiában is megjelenik.
2013 Hollandiában megjelenik.
2014 A Netflix elérhető Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban és Svájcban.
2015 Megjelenik a szolgáltatás Ausztráliában, Új-Zélandon, Japánban, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában.
2016 A Netflix bejelenti a Consumer Electronics Show-n, hogy a szolgáltatása világszerte elérhetővé válik Szírián, Észak-Koreán, Krímen és kontinentális Kínán kívül.[2]

A Netflix felülete 19 nyelvre van lefordítva: dán, német, angol, spanyol, francia, olasz, holland, norvég, lengyel, portugál, román, finn, svéd, török, arab, thai, kínai, japán, koreai.

Netflix Originals

Minden olyan tartalmat hívunk így, melynek elkészítésében a Netflix producerként, társproducerként vagy támogatóként részt vett.

2013 februárjában a Kártyavár (House of Cards) című sorozattal indították el saját projektjeik sorát, majd ugyanebben az évben különböző animációs és gyermekműsorokkal folytatták. Júliusban debütált az Orange is the New Black, mely máig az egyik legsikeresebb, és még mindig futó Netflix Original.

Ugyanebben az évben indult az egyik legnagyobb sikerű, és leghosszabb projektjük is, melyben a Marvel Television-nel kötött szerződésük értelmében elkezdhették több képregény feldolgozását is. 2013 és 2017 között elkészült két 13 részes évad a Daredevil-ből, egy-egy 13 részes évad a Luke Cage-ből, Jessica Jones-ból és Iron Fist-ből, majd az előbbi történeteket összekötő The Defenders-ből. Legközelebbi együttműködésük a Marvel-lel a The Punisher című sorozat volt, mely 2017 novemberében jelent meg.

További nemzetközi sikernek örvendő sorozatai: Stranger Things, Sense8, Marco Polo, Bloodline, 13 Reasons why, Series of Unfortunate Events.

Díjak

2013. július 18-án a Netlfix elnyerte a legelső jelölését a 65. Primetime Emmy Awards-on saját gyártású, csak interneten elérhető televíziós műsoraikért. A három sorozat, Arrested Develpoment, Hemlock Grove és House of Cards, összesen 14 jelölést tudhatott magáénak (ebből kilencet a House of Cards kapott, hármat az Arrested Development, kettőt pedig a Hemlock Grove). A “Chapter 1” című House of Cards epizód négy jelölést kapott a 65. Primetime Emmy Awards-on, ezzel az első webes sorozat lett, ami az egyik fő kategóriában kapott jelölést a díjátadón: David Fincher-t a “Legjobb rendezés - drámasorozat” kategóriában jelölték. A House of Cards legelső epizódja mellett az Arrested Development “Flight of the Phoenix” című része, illetve a Hemlock Grove “Children of the Nigth” című része is elnyert egy-egy jelölést a Creative Arts Emmy Awards-on. Fincher győzelmével a Legjobb rendezés - drámasorozat kategóriában a House of Cards “Chapter 1” epizódja lett a legelső webes sorozat epizód, melyet Emmy-díjjal jutalmaztak.

2013. december 12-én hat Golden Globe-jelölést kapott a szolgáltató, ebből négyet a House of Cards. Többek között Robin Wright-ot jelölték Claire Underwood megformálásáért a Legjobb színésznő televíziós drámasorozatban kategóriában, melyet a január 12-én tartott díjátadón meg is nyert. Ezzel a győzelemmel Wright lett az első színésznő, aki csak online elérhető sorozatban nyújtott alakításért kapott Gloden Globe díjat. Ez volt a Netflix első színészeknek járó elismerése is. 2013-ban a House of Cards és az Orange is the New Black Peabody-díjat is nyertek.

2014. július 10-én 31 Emmy-jelölést kapott a Netflix. A House of Cards két főszereplője, Kevin Spacey és Robin Wright a Legjobb főszereplő drámasorozatban kategóriában kapott egy-egy jelölést. Az Orange is the New Black a vígjáték kategóriákban kapott jelöléseket.

2016-ban összesen 16 Emmy-jelölést kaptak, lehagyva ezzel a többi streaming szolgáltatót. A jelöltek között volt a House of Cards, A Very Murray Christmas, Unbreakable Kimmy Schmidt, Master of None és Bloodline.

A Stranger Things 2017-ben 18 jelölést kapott, a The Crown pedig 13-at.

2017 áprilisában A Netflixet jelölték a Broadcaster of the Year díjra az Egyesült Királyságban a Diversity in Media Awards-on.

Binge-watching

Ez egy új keletű jelenség, mely szorosan kapcsolódik az olyan sorozat portálokhoz, mint a Netflix. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy olyan sorozatfüggőség, mely során a néző egy sorozat epizódjait egymás után szinte szünet nélkül tekinti meg, miközben alig vagy egyáltalán nem alszik. A Toledói Egyetem 2015-ös kutatásában[3] 408 18 éven felüli észak-amerikai fiatalt kértek fel, hogy töltsön ki egy kérdőívet, melyben a sorozat nézési szokásaikról kérdezték őket. A megkérdezettek 35%-a vallotta magát "binge-watcher"-nek, 77%-uk pedig arról számolt be, hogy az elmúlt hetük során egy átlagos napon 2 vagy annál több órát töltöttek szünet nélküli sorozatnézéssel.

Ezen adatok arra engednek következtetni, hogy egy olyan egészségügyi problémával állunk szemben, amely odafigyelést igényel.

Hivatkozások

További információk