„A rizs és a só évei” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
a Kurzív tartalmú zárójelek korr., egyéb apróság ld.: WP:BÜ
21. sor: 21. sor:
| isbn = {{ISBN|9789639866409}}
| isbn = {{ISBN|9789639866409}}
}}
}}
'''A rizs és a só évei''' (''The Years of Rice and Salt'') [[Kim Stanley Robinson]] 2002-ben megjelent alternatív történelmi regénye. A kötet 2003-ban [[Locus-díj]]-at kapott. [[Magyarország]]on a regény 2009-ben a [[Metropolis Könyvek]] sorozatban a [[Metropolis Media]] kiadásában jelent meg.
'''A rizs és a só évei''' ''(The Years of Rice and Salt)'' [[Kim Stanley Robinson]] 2002-ben megjelent alternatív történelmi regénye. A kötet 2003-ban [[Locus-díj]]-at kapott. [[Magyarország]]on a regény 2009-ben a [[Metropolis Könyvek]] sorozatban a [[Metropolis Media]] kiadásában jelent meg.


== Történet ==
== Történet ==

A lap 2018. szeptember 10., 21:46-kori változata

A rizs és a só évei
SzerzőKim Stanley Robinson
Eredeti címThe Years of Rice and Salt
Ország USA
Nyelvangol
Témaalternatív történelem
Műfajregény
SorozatMetropolis Könyvek
DíjakLocus-díj a legjobb sci-fi regénynek (Ilium, 2003, Passage)
Kiadás
KiadóBantam Books (USA)
HarperCollins (UK)
Kiadás dátuma2002
Magyar kiadóMetropolis Media
Magyar kiadás dátuma2009
FordítóUram Tamás
Média típusakönyv
Oldalak száma602
ISBNISBN 9789639866409
SablonWikidataSegítség

A rizs és a só évei (The Years of Rice and Salt) Kim Stanley Robinson 2002-ben megjelent alternatív történelmi regénye. A kötet 2003-ban Locus-díj-at kapott. Magyarországon a regény 2009-ben a Metropolis Könyvek sorozatban a Metropolis Media kiadásában jelent meg.

Történet

A 14. századi Európa területén pestisjárvány tör ki, mely kiirtja a népesség túlnyomó többségét. A kontinens keresztény kultúrája szinte teljesen megsemmisül, helyét a betelepülő iszlám és buddhista népek kultúrája veszi át. Az Újvilágot Kína hadihajói fedezik fel. A Közel- és Távol-Keleten szuperhatalmak jönnek létre. India a gyorsan fejlődő tudománynak és technikának köszönhetően a kisebb nemzetek vezetőjévé válik.

Az alternatív történelmi regényben központi szerepet tölt be a lélekvándorlás, a tanulságok és a következmények a „bardó”ban - halál utáni létben - kerülnek kimondásra.

A regény tíz nagy részre osztva dolgozza fel hatszáz év történelmét. Mindezt hétköznapi emberek vagy jelentős személyek életútján keresztül. Hosszú idő eltelik, míg tudatosul a tény: az európai kultúra nincs többé. A fejezetekben a helyi sötét középkorból törnek ki az emberek, és indulnak meg a fejlődés útján. Ez erőszakos hódításokat és világháborút is magával hoz, hogy aztán a történet legvégén eljöjjön a megvilágosodás, és rájöjjenek az emberek, hogy tudatosabban kell élniük. A szerző nagyszabású látomása számtalan utalásával folyamatosan próbára teszi az olvasó tudását, lebilincselő alternatívát kínál bolygónk múltjára, jelenére és jövőjére.

Gate, gate, paragate, parasamgate, bodhi, svaha.[1]
– Vissza-visszatérő részlet a regényből - Terebess Gábor fordításában (11. oldal)
Térkép A rizs és a só évei regényben szereplő négy nagy szövetségről a hosszú háború (1333) előestéjén[2]
  Dar al-Islam (Több nemzet szövetsége a háború alatt)
  Travancori League (Travancore-i Liga)
  China & her Colonies (Kína és gyarmatai)
  Hodenosaunee League (Hadinoszóni Törzsszövetség)

Vélemények a regényről

  • „Döbbenetes.” (Guardian)
  • „Elgondolkodtató, irodalmi értékű alternatív történelmi regény az egyik legfontosabb mai SF-szerző tollából.” (New York Times Book Review)
  • „Robinson leggazdagabb, legelegánsabban kidolgozott és legmeghatóbb regénye, meditáció a történelemről és az emberiességről, amely könnyű válaszok helyett valódi tudást kínál.” (Washington Post Book World)
  • „Érdekfeszítő, páratlan mű egy idegenségében is ismerős világtörténelemről.” (Orlando Sentinel)
  • „Nem akármilyen regény: tele ötletekkel, filozófiával, teológiával és tudományos elméletekkel.” (Publishers Weekly)[3]

Jegyzetek

  1. A buddhista tanítás egyik legrövidebb, legszebb foglalata: Eljött, eljött, végigjött, túl-jött, köszöntessék a megvilágulás.
  2. Keresztény időszámítás szerint: 1915
  3. A Vélemények a regényről szakasz forrása: a kötet hátlapján található szöveg.

Források

További információk