„Riksdag” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Oszi (vitalap | szerkesztései)
→‎Választások: a választás pontos idöpontja
Oszi (vitalap | szerkesztései)
a →‎Választások: pontosítás
46. sor: 46. sor:
== Választások ==
== Választások ==


A parlament tagjait országos választásokon választják meg 4 évre, melyeket mindig szeptember harmadik vasárnapján tartják. A 18 évet betöltött svéd állampolgárok szavazhatnak. A következő választás [[2018]]. [[szeptember 9.|szeptember 9-én]] lesz. Egy pártnak legalább 4%-ot kell elérnie ahhoz, hogy a parlamentbe jusson.
A parlament tagjait országos választásokon választják meg 4 évre. A választást korábban szeptember harmadik vasárnapján tartottak, [[2013]]. óta pedig szeptember második vasárnapján tartják. A 18 évet betöltött svéd állampolgárok szavazhatnak. A következő választás [[2018]]. [[szeptember 9.|szeptember 9-én]] lesz. Egy pártnak legalább 4%-ot kell elérnie ahhoz, hogy a parlamentbe jusson.


== Története ==
== Története ==

A lap 2018. szeptember 4., 13:59-kori változata

Koordináták: é. sz. 59,3276°, k. h. 18,0680°

A nyugati épületrész a Rosenbad felől nézve

A Riksdag vagy Sveriges Riksdag Svédország egykamarás parlamentje.

Felépítése

A keleti épületrész a Királyi palota felől nézve.
A nyugati épületrész a Vasa-hídról nézve.
A parlament ülésterme.

Összetétele

A Riksdag egy demokratikus parlament teendőit látja el. Törvényeket hoz, alkotmányt módosíthat, kormányt nevezhet ki. Az új kormányzási forma szerint (amit 1974-ben vezettek be) a kormányalkotás feladatát megvonták a királytól és a Riksdag házelnökének adták át. Bármilyen alkotmány-változtatást a parlament kétszer kell elfogadjon, két egymásutáni választási időszakban.

Jelenlegi összetétele

A Riksdagi mandátumok összetétele a 2014-es választások után

Kormánypártok

     Szociáldemokrata Párt (113)
     Zöld Párt (25)

Külső támogató

     Baloldali Párt (21)

Ellenzék (Szövetség Svédországért)

     Mérsékelt Párt (83)
     Centrum Párt (22)
     Liberálisok (22)
     Kereszténydemokraták (22)

Egyéb ellenzéki pártok

     Svéd Demokraták (46)
     Függetlenek (4)

Kormány

A parlamentbeli pártokkal való megbeszélés után a házelnök kinevezi a miniszterelnököt (svédül: Statsminister). Ezután a miniszterelnök megalkotja a kormányt, amit a parlament elfogad. A parlament többségi szavazás alapján kényszerítheti a kormány bármely tagját a lemondásra. Ha a miniszterelnök ellen szavaznak, az egész kormány lemond, és a folyamat elölről kezdődik.

Politika

A svéd képviselők szavazáskor általában a pártjuk irányvonalát követik. Szinte soha egy pártnak sem sikerült megszereznie több mint 50%-ot a szavazatokból, így kisebbségi vagy koalíciós kormányzásra kényszerültek. Általában két nagy blokk van: bal- és jobboldali, vagy szocialisták és nem-szocialisták (konzervatívok / liberálisok).

Választások

A parlament tagjait országos választásokon választják meg 4 évre. A választást korábban szeptember harmadik vasárnapján tartottak, 2013. óta pedig szeptember második vasárnapján tartják. A 18 évet betöltött svéd állampolgárok szavazhatnak. A következő választás 2018. szeptember 9-én lesz. Egy pártnak legalább 4%-ot kell elérnie ahhoz, hogy a parlamentbe jusson.

Története

A modern Riksdag gyökereit 1435-ben kell keresni, amikor a svéd nemesség Arboga városában összegyűlt. Ezt I. Gusztáv király 1527-ben megváltoztatta, hogy a társadalom mind a négy rétege jelen legyen: nemesség, egyház, városiak és a parasztság. Ezt a formát (amit Ständestaat-nak neveztek) 1865-ig megtartották, amikor a modern kétkamarás parlament létrejött. Mivel nem bizonyult működőképesnek, ezért 1920-ban visszaállították az egykamarás parlamentet.

További információk

Commons:Category:Riksdag
A Wikimédia Commons tartalmaz Riksdag témájú médiaállományokat.