„A cappella” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
37. sor: 37. sor:
== Érdekesség ==
== Érdekesség ==


Azt lehetne gondolni, hogy az éneklési mód megnevezése és a [[Capella (csillag)|Capella]] [[csillag]] ([[Szekeres csillagkép]] legfényesebb csillaga) neve kapcsolatban van egymással. Azonban utóbbi jelentése: nősténykecske
Azt lehetne gondolni, hogy az éneklési mód megnevezése és a [[Capella (csillag)|Capella]] [[csillag]] ([[Szekeres csillagkép]] legfényesebb csillaga) neve kapcsolatban van egymással. Azonban utóbbi jelentése: „kis nősténykecske”, és a névben is egy „p” betű szerepel.


== Források ==
== Források ==

A lap 2018. augusztus 19., 12:49-kori változata

Az a cappella elnevezés hangszerkíséret nélküli többszólamú kórusműre, annak előadásmódjára, illetve előadóira egyaránt utalhat. Eredetileg csak polifon egyházi zenére alkalmazták, ma főként hangszeres kíséret nélküli énekkari előadásmódot jelöl. Az olasz nyelvből a 16. században elterjedt kifejezés jelentése: „templomi stílusban”, és onnan ered, hogy a Sixtus-kápolna karzatán csak az énekeseknek volt hely. A stílus a 15. században alakult ki, csúcsát a 16. század végén Palestrina műveiben érte el. Helyét a 17. században a kantáta műfaja vette át, amelyben az éneket már hangszeres szólamok kísérték. Nemcsak a klasszikus zene, hanem könnyűzene megszólaltatására is alkalmas.

Nevezetes külföldi a cappella előadók

Nevezetes magyar a cappella előadók

Érdekesség

Azt lehetne gondolni, hogy az éneklési mód megnevezése és a Capella csillag (Szekeres csillagkép legfényesebb csillaga) neve kapcsolatban van egymással. Azonban utóbbi jelentése: „kis nősténykecske”, és a névben is egy „p” betű szerepel.

Források

Commons:Category:A cappella music
A Wikimédia Commons tartalmaz A cappella témájú médiaállományokat.
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap