„Profi (üzletlánc)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
23. sor: 23. sor:
==Története==
==Története==


A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő [[Louis Delhaize csoport]] tagja volt. Első üzletét [[1991]]. május 21-én nyitotta [[Balassagyarmat]]on.<ref>[Új Nógrád, 1991. május 21., hirdetés]</ref> Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.
A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő [[Louis Delhaize csoport]] tagja volt. Első üzletét [[1991]]. május 21-én nyitotta [[Balassagyarmat]]on.<ref>Új Nógrád, 1991. május 21., hirdetés</ref> Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.


A Profi [[1989]]-ben, [[Magyarország]]on elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét [[zöldmezős beruházás]]sal létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával.
A Profi [[1989]]-ben, [[Magyarország]]on elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét [[zöldmezős beruházás]]sal létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával.

A lap 2018. július 28., 14:30-kori változata

Profi
Logo
Neve Profi Magyarország Kft.
Alapítás éve 1989 (Duna Füszért) 1991 (Profi)
Székhely Belgium Belgium
Üzletág Élelmiszerbolt (Diszkontáruház)

A Profi egy romániai üzletekkel rendelkező üzletlánc. 1991 és 2012 között Magyarországon is jelen volt.

Története

A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő Louis Delhaize csoport tagja volt. Első üzletét 1991. május 21-én nyitotta Balassagyarmaton.[1] Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.

A Profi 1989-ben, Magyarországon elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét zöldmezős beruházással létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával. Az üzletlánc az első magyarországi diszkontlánc volt, ugyanakkor sosem vált országos lefedettségűvé. Míg Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben számos jelentős településen jelen volt, a nyugati országrészekben sosem működtek Profi diszkontok.

1998-ban a Match szupermarket jogelődje, a Csemege Julius Meinl közös beszerzési céget hozott létre Provera néven a Profi diszkont és a Cora hipermarketlánc részvételével.[2]

A hálózat a kétezres évek elejére elveszítette a terjeszkedési csatát a Penny Markettel és a Plussal szemben, de még 2007-ben is adott át új üzletet Nagykállón. A kétezres évek elején több helyen bezárta üzleteit az erősödő konkurenciaharc miatt (pl. Bp. 19. és 21. kerülete, Balassagyarmat, Kerepes, Hódmezővásárhely, Szeged). 2003-ban a lánc tulajdonosa bejelentette, hogy összevonja a Profit a Match szupermarketlánccal, de ez néhány teszt-üzletet leszámítva (Bp., Reitter Ferenc utca, II. Rákóczi Ferenc út) végül nem történt meg.[3] A kétezres évek végére a lemaradás egyre jelentősebb lett, az új versenytársak (Lidl, Aldi), az országszerte egyre erősebb Tesco, Auchan és Penny Market, valamint a Plust átvevő Spar mellett a Louis Delhaize csoport egyre nehezebben bírta a versenyt. [4] Ebben szerepet játszott a versenytársakkal szembeni kisebb tőkeerő, valamint üzleteik elavultsága.

2012 novemberében a belga tulajdonos az üzleteket átadta a CBA és Coop üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből.[5] A maradék üzleteket változatosan használták fel: több üzletet az Aldi (pl. Debrecenben, Monoron, Kerepesen és Nagykőrösön), a Penny Market (pl. Nyíregyházán, Záhonyban, Isaszegen, Gyömrőn, Encsen, Rakamazon), a Spar (Debrecenben) és a Pepco (Dorogon és Vásárosnaményban) vásárolt meg.[6][7] A Profi név jelenleg már csak Romániában van jelen, ahol szupermarket-lánccá alakítva üzemel.

Profi márkák

Profi (sajátmárka)

Profi külföldön

  •  Belgium (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Luxemburg (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Románia (értékesítve kockázati tőkecsoportoknak, szupermarket-lánccá alakítva)

Magyarország Egykori Profi üzletek Magyarországon

Profi (üzletlánc) (Magyarország)
Egykori Profi üzletek elhelyezkedése Magyarország térképén.

Üzletek listája lakosságszám szerint

Borsod-Abaúj-Zemplén:

Heves:

Nógrád:

Fejér:

Komárom-Esztergom:


Veszprém:

Hajdú-Bihar:

Jász-Nagykun-Szolnok:

Szabolcs-Szatmár-Bereg:

Baranya:

Bács-Kiskun:

Békés:

Csongrád:

Budapest:

  • II. ker.; Hidegkúti út 163.
  • III. ker.; Boglár utca 3.
  • III. ker.; Szentendrei út 30.
  • IV. ker.; Erdősor út 1-3.
  • IV. ker.; Külső Szilágyi út 4-16.
  • IV. ker.; Tél utca 78.
  • IX. ker.; Haller utca 84-86.
  • X. ker.; Újhegyi sétány 10.
  • XI. ker.; Budaörsi út 115.
  • XIII. ker.; Kárpát utca 39.
  • XIII. ker.; Reitter Ferenc utca 107.
  • XV. ker.; Legénybíró utca 2.
  • XIX. ker.; Üllői út 241.
  • XX. ker.; Orsolya utca 17.
  • XXI. ker.; Duna utca 10.
  • XXII. ker.; Nagytétényi út 238.

Pest:


Központi épületek

Források és jegyzetek