„Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-24-1” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ről
a Kezdőlapi sablonok tömeges kategorizálása WP:BÜ
 
6. sor: 6. sor:
Mára gazdasági jelentősége a közeli [[Rotterdam]] mögött háttérbe szorult, belvárosa emiatt is sokat megőrizhetett középkori arculatából. A belvárosban számos nagy múltú történelmi épület áll, közülük a legismertebb a gótikus városháza, valamint a hatalmas Szent János-templom. Főterén nyaranta ma is megrendezik a sok turistát vonzó híres heti sajtpiacot.
Mára gazdasági jelentősége a közeli [[Rotterdam]] mögött háttérbe szorult, belvárosa emiatt is sokat megőrizhetett középkori arculatából. A belvárosban számos nagy múltú történelmi épület áll, közülük a legismertebb a gótikus városháza, valamint a hatalmas Szent János-templom. Főterén nyaranta ma is megrendezik a sok turistát vonzó híres heti sajtpiacot.


Goudát a középkorban egy sor más néven is említették, mint ''Golde'', ''Die Goude'', ''Ter Goude'' és ''Tergouw'', de ezek mind a [[Gouwe]] folyó nevére vezethetők vissza. A Gouwe folyó első írásos említése 1139-ből maradt fenn, latin formában: ''Golda'' egy oklevélben: ''nove culture juxta Goldam'' (új földek a Gouwe mentén). Egy 1178-as oklevél pedig „biztos földekről” szól a Gouwe mellett ''(terram quandam juxta Goldam)''. Magának a ''Gouwe'' folyónévnek az eredetéről is többféle elmélet létezik. Származhat a ''gouw(e)'' szóból, ami olyan folyóvizet jelent, amelynek mentén út húzódik. Egy másik elmélet szerint a tőzeges területen kanyargó folyócska vize aranyszínűen csillogott, így keletkezhetett neve az ógermán ''gulda'' (arany) és ''ahwõ'' (vízfolyás tengeri agyagos területen) összetételéből).
Goudát a középkorban egy sor más néven is említették, mint ''Golde'', ''Die Goude'', ''Ter Goude'' és ''Tergouw'', de ezek mind a [[Gouwe]] folyó nevére vezethetők vissza. A Gouwe folyó első írásos említése 1139-ből maradt fenn, latin formában: ''Golda'' egy oklevélben: ''nove culture juxta Goldam'' (új földek a Gouwe mentén). Egy 1178-as oklevél pedig „biztos földekről” szól a Gouwe mellett ''(terram quandam juxta Goldam)''. Magának a ''Gouwe'' folyónévnek az eredetéről is többféle elmélet létezik. Származhat a ''gouw(e)'' szóból, ami olyan folyóvizet jelent, amelynek mentén út húzódik. Egy másik elmélet szerint a tőzeges területen kanyargó folyócska vize aranyszínűen csillogott, így keletkezhetett neve az ógermán ''gulda'' (arany) és ''ahwõ'' (vízfolyás tengeri agyagos területen) összetételéből).<!--

--><noinclude>[[Kategória:A kezdőlap kiemelt cikke sablonjai 2012| ]]</noinclude>

A lap jelenlegi, 2018. július 20., 15:29-kori változata

Gouda, városház a főtéren
Gouda, városház a főtéren

Gouda (kiejtése), holland város és közigazgatási egység (község, gemeente) Dél-Holland tartományban, a Randstad konurbáció központi zöldövezete, a Groene Hart szélén, mely utóbbi területnek a második legnagyobb települése, jelentős regionális funkciókkal. A nagy múltú város jelenleg csak az ország 48. és Dél-Holland tartomány 12. legnagyobb városa.

Természetföldrajzilag a Gouwe és a Hollandse IJssel összefolyásánál található. A két hajózható folyó találkozása alapozta meg a középkori város fejlődését. Lakóinak száma szerint a középkorban az első öt holland város között tartották számon. 1272-ben kapott városi jogokat. Nevét világszerte ismertté tette az innen származó gouda sajt.

Mára gazdasági jelentősége a közeli Rotterdam mögött háttérbe szorult, belvárosa emiatt is sokat megőrizhetett középkori arculatából. A belvárosban számos nagy múltú történelmi épület áll, közülük a legismertebb a gótikus városháza, valamint a hatalmas Szent János-templom. Főterén nyaranta ma is megrendezik a sok turistát vonzó híres heti sajtpiacot.

Goudát a középkorban egy sor más néven is említették, mint Golde, Die Goude, Ter Goude és Tergouw, de ezek mind a Gouwe folyó nevére vezethetők vissza. A Gouwe folyó első írásos említése 1139-ből maradt fenn, latin formában: Golda egy oklevélben: nove culture juxta Goldam (új földek a Gouwe mentén). Egy 1178-as oklevél pedig „biztos földekről” szól a Gouwe mellett (terram quandam juxta Goldam). Magának a Gouwe folyónévnek az eredetéről is többféle elmélet létezik. Származhat a gouw(e) szóból, ami olyan folyóvizet jelent, amelynek mentén út húzódik. Egy másik elmélet szerint a tőzeges területen kanyargó folyócska vize aranyszínűen csillogott, így keletkezhetett neve az ógermán gulda (arany) és ahwõ (vízfolyás tengeri agyagos területen) összetételéből).