„Haller-féle diploma” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
19. sor: 19. sor:


== Előzményei és megkötése ==
== Előzményei és megkötése ==
<!--
=== Nemzetközi helyzet ===
=== Nemzetközi helyzet ===
1684 tavaszán megalakult a [[Szent Liga]], a Habsburg-birodalom, [[Lengyelország]] és a [[Velencei Köztársaság]] törökellenes szövetsége, amelybe I. Lipót Erdélyt is be akarta vonni, I. Apafi Mihály azonban egyrészt bizalmatlanságból, másrészt a reálpolitikai megfontolásból nem fogadta el az ajánlatot. Erdély önállóságát féltve inkább Franciaországgal, illetve a nyugati protestáns országokkal kereste a kapcsolatot.

1685-ben I. Lipót ismét kísérletet tett Erdély bevonására; ezúttal [[Antide Dunod]] jezsuita szerzetest küldte el ajánlatával, melynek lényege az volt, hogy az ország elismeri a Habsburg fennhatóságot, lemond az önálló külpolitikáról, viszont megtarthatja privilégiumait és a vallásszabadságot. Egy ilyen értelmű titkos szerződést [[Teleki Mihály]] ugyan aláírt [[Kercisóra|Kercisórán]], de a rendek nem fogadták el. Apafi közben [[Havasalföld]]del kötött Habsburg-ellenes szerződést, és a törökök ellen több győzelmet arató Lengyelországtól várta függetlensége garantálását.

{{csonk-szakasz}}

=== A bécsi követségnek adott utasítások ===
=== A bécsi követségnek adott utasítások ===
=== Tárgyalások ===
=== Tárgyalások ===
27. sor: 32. sor:
== Tartalma ==
== Tartalma ==
[[Bethlen Miklós (kancellár)|Bethlen Miklós]] fordításában:{{refhely|Jankovics–Szörényi 2016|: 318. o.}}
[[Bethlen Miklós (kancellár)|Bethlen Miklós]] fordításában:{{refhely|Jankovics–Szörényi 2016|: 318. o.}}
#. Apafi fejedelem, mind az [[I. Apafi Mihály|apa]], mind a [[II. Apafi Mihály|fiú]], uralkodjanak Erdélyen halálukig.
# Apafi fejedelem, mind az [[I. Apafi Mihály|apa]], mind a [[II. Apafi Mihály|fiú]], uralkodjanak Erdélyen halálukig.
#. Haláluk után [[erdélyi országgyűlés|Erdély rendei]] szabadon válasszanak fejedelmet.
# Haláluk után [[erdélyi országgyűlés|Erdély rendei]] szabadon válasszanak fejedelmet.
#. Vallás, törvények, szabadság, végül is minden egyházi és világi ügy maradjon szabad.
# Vallás, törvények, szabadság, végül is minden egyházi és világi ügy maradjon szabad.
#. Ugyancsak szabadon köthessen az erdélyi fejedelem szövetséget bármely keresztény uralkodóval, hacsak nem az Ausztriai Háznak s a magyar királynak nyilvánvaló kárára.
# Ugyancsak szabadon köthessen az erdélyi fejedelem szövetséget bármely keresztény uralkodóval, hacsak nem az Ausztriai Háznak s a magyar királynak nyilvánvaló kárára.
#. Elismerésképpen a magyar királyoknak {{szám|50000}} birodalmi tallért fizet évente.
# Elismerésképpen a magyar királyoknak {{szám|50000}} birodalmi tallért fizet évente.
#. Amit a töröktől erdélyi fegyver egymaga szerez vissza, maradjon Erdélyé.
# Amit a töröktől erdélyi fegyver egymaga szerez vissza, maradjon Erdélyé.
#. Ami pedig közösen, vagy egyedül császári fegyverekkel szereztetik vissza Erdélyből és [[Partium|Magyarország hozzátartozó Részeiből]], Erdélynek engedtessék át, de a magyar királyok legfőbb hűbéri jogának sérelme nélkül.
# Ami pedig közösen, vagy egyedül császári fegyverekkel szereztetik vissza Erdélyből és [[Partium|Magyarország hozzátartozó Részeiből]], Erdélynek engedtessék át, de a magyar királyok legfőbb hűbéri jogának sérelme nélkül.
#. [[Temesvár]] és Erdély bevétele előtt Erdély a törökkel nyíltan nem ellenségeskedik, csupán valamelyes gabonával segíti a keresztény hadsereget.
# [[Temesvár]] és Erdély bevétele előtt Erdély a törökkel nyíltan nem ellenségeskedik, csupán valamelyes gabonával segíti a keresztény hadsereget.
#. [[Kolozsvár]] és [[Déva]] kétharmad részt császári, egyharmad részt erdélyi őrséggel őriztessék a háború végéig, akkor rögtön üríttessék ki és adassék át az erdélyi fejedelemnek.
# [[Kolozsvár]] és [[Déva]] kétharmad részt császári, egyharmad részt erdélyi őrséggel őriztessék a háború végéig, akkor rögtön üríttessék ki és adassék át az erdélyi fejedelemnek.


== Utóélete ==
== Utóélete ==

A lap 2018. július 10., 14:33-kori változata

Haller-féle diploma
Típusakatonai szövetség
Aláírás dátuma1686. június 28.
Aláírás helyeBécs
AláírókI. Lipót magyar király nevében Ferdinand Joseph von Dietrichstein(wd), Badeni Hermann őrgróf(wd), Theodor Heinrich von Strattmann(wd)
I. Apafi Mihály nevében Haller János, Mathias Miles, Perenyeszi Zsigmond, Inczédi Mihály
Életbelépés

A Haller-féle szerződés, amely bécsi tractatus, Diploma Halleriana, Tractatus Hallerianus illetve Tractatus Viennensis sive Hallerianus néven is ismert, I. Lipót és I. Apafi Mihály teljhatalmú megbízottjai által 1686. június 28-án kötött titkos szerződés, amelyben Erdély önálló államként csatlakozott a nemzetközi törökellenes szövetséghez; I. Lipót pedig elismerte a fejedelem jogait, a rendek fejedelemválasztási szabadságát, a négy bevett vallás szabadságát és Erdély szuverenitását. Az Erdélyi Fejedelemség a török betörések veszélye miatt nyíltan nem csatlakozott a törökellenes szövetséghez, de a szerződésben foglalt egyes kötelezettségeit teljesítette, egyes pontok ellen pedig kifogást emelt. Utóbb – mivel a háborús helyzet Bécsnek kedvezően alakult – a Habsburg-ház érdekeit szolgáló bécsi politikusok igyekeztek a szerződést nem létezőnek minősíteni.

Előzményei és megkötése

Nemzetközi helyzet

1684 tavaszán megalakult a Szent Liga, a Habsburg-birodalom, Lengyelország és a Velencei Köztársaság törökellenes szövetsége, amelybe I. Lipót Erdélyt is be akarta vonni, I. Apafi Mihály azonban egyrészt bizalmatlanságból, másrészt a reálpolitikai megfontolásból nem fogadta el az ajánlatot. Erdély önállóságát féltve inkább Franciaországgal, illetve a nyugati protestáns országokkal kereste a kapcsolatot.

1685-ben I. Lipót ismét kísérletet tett Erdély bevonására; ezúttal Antide Dunod jezsuita szerzetest küldte el ajánlatával, melynek lényege az volt, hogy az ország elismeri a Habsburg fennhatóságot, lemond az önálló külpolitikáról, viszont megtarthatja privilégiumait és a vallásszabadságot. Egy ilyen értelmű titkos szerződést Teleki Mihály ugyan aláírt Kercisórán, de a rendek nem fogadták el. Apafi közben Havasalfölddel kötött Habsburg-ellenes szerződést, és a törökök ellen több győzelmet arató Lengyelországtól várta függetlensége garantálását.

A bécsi követségnek adott utasítások

Tárgyalások

A végleges szöveg kialakítása és aláírása

-->

Tartalma

Bethlen Miklós fordításában:[1]

  1. Apafi fejedelem, mind az apa, mind a fiú, uralkodjanak Erdélyen halálukig.
  2. Haláluk után Erdély rendei szabadon válasszanak fejedelmet.
  3. Vallás, törvények, szabadság, végül is minden egyházi és világi ügy maradjon szabad.
  4. Ugyancsak szabadon köthessen az erdélyi fejedelem szövetséget bármely keresztény uralkodóval, hacsak nem az Ausztriai Háznak s a magyar királynak nyilvánvaló kárára.
  5. Elismerésképpen a magyar királyoknak 50 000 birodalmi tallért fizet évente.
  6. Amit a töröktől erdélyi fegyver egymaga szerez vissza, maradjon Erdélyé.
  7. Ami pedig közösen, vagy egyedül császári fegyverekkel szereztetik vissza Erdélyből és Magyarország hozzátartozó Részeiből, Erdélynek engedtessék át, de a magyar királyok legfőbb hűbéri jogának sérelme nélkül.
  8. Temesvár és Erdély bevétele előtt Erdély a törökkel nyíltan nem ellenségeskedik, csupán valamelyes gabonával segíti a keresztény hadsereget.
  9. Kolozsvár és Déva kétharmad részt császári, egyharmad részt erdélyi őrséggel őriztessék a háború végéig, akkor rögtön üríttessék ki és adassék át az erdélyi fejedelemnek.

Utóélete

Jegyzetek

Források

Kapcsolódó információk