„Münchhausen báró csodálatos kalandjai (rajzfilm)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
51. sor: 51. sor:
}}
}}


A '''''Münchhausen báró csodálatos kalandjai''''' (eredeti cím: ''Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchhausen'') [[1979 a filmművészetben|1979]]-ben bemutatott [[Francia filmművészet|francia]] [[rajzfilm]], amely [[Gottfried August Bürger]] ''[[Münchhausen báró kalandjai]]'' című [[regény]]éből készült. A [[filmrendező|rendező]]je és a [[producer]]e [[Jean Image]], az [[forgatókönyvíró|író]]ja France Image, a [[zeneszerző]]je [[Michel Legrand]]. A mozifilm a [[Films Jean Image]] gyártásában készült, a [[Shelltrie Distribution]] forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve [[kalandfilm]]. [[Franciaország]]ban 1979. október 24-én, [[Magyarország]]on 1981. március 19-én mutatták be a [[Filmszínház|mozikban]], új szinkronnal 2010. április 25-én a [[Duna (televízióadó)|Duna TV]]-n vetítették le a [[televízió]]ban. A folytatása ''[[A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra]]'' című rajzfilm.
A '''''Münchhausen báró csodálatos kalandjai''''' (eredeti cím: ''Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchhausen'') [[1979 a filmművészetben|1979]]-ben bemutatott [[Francia filmművészet|francia]] [[rajzfilm]], amely [[Gottfried August Bürger]] ''[[Münchhausen báró kalandjai]]'' című [[regény]]éből készült. Az [[animációs film|animációs]] [[játékfilm]] rendezője és producere [[Jean Image]]. A forgatókönyvet France Image írta. A zenéjét [[Michel Legrand]] szerezte. A mozifilm a [[Films Jean Image]] gyártásában készült, a [[Shelltrie Distribution]] forgalmazásában jelent meg. Műfaja [[kalandfilm]]. [[Franciaország]]ban 1979. október 24-én, [[Magyarország]]on 1981. március 19-én mutatták be a [[Filmszínház|mozikban]], új szinkronnal 2010. április 25-én a [[Duna (televízióadó)|Duna TV]]-n vetítették le a [[televízió]]ban. E rajzfilm folytatása ''[[A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra]]'' című rajzfilm.


== Cselekmény ==
== Cselekmény ==

A lap 2018. június 22., 21:14-kori változata

Münchhausen báró csodálatos kalandjai
(Les Fabuleuses Aventures du légendaire baron de Münchhausen)
1979-es francia animációs film
RendezőJean Image
ProducerJean Image
AlapműGottfried August Bürger: Münchhausen báró kalandjai
Műfajkaland, vígjáték, fantasy
Forgatókönyvíró
  • France Image
  • Jean Image
HangDominique Paturel
ZeneMichel Legrand
Operatőr
  • Serge Conchonnet
  • Michel Gantier
  • Philippe Struve
VágóPer Olaf Csongova
Gyártás
GyártóFilms Jean Image
Ország Franciaország
Nyelv
Játékidő74 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Franciaország Shelltrie Distribution
  • Magyarország MOKÉP (mozi, 1981)
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető (mozi, TV)
Kronológia
Kapcsolódó filmA szeleniták titka, avagy utazás a Holdra
További információk
SablonWikidataSegítség

A Münchhausen báró csodálatos kalandjai (eredeti cím: Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchhausen) 1979-ben bemutatott francia rajzfilm, amely Gottfried August Bürger Münchhausen báró kalandjai című regényéből készült. Az animációs játékfilm rendezője és producere Jean Image. A forgatókönyvet France Image írta. A zenéjét Michel Legrand szerezte. A mozifilm a Films Jean Image gyártásában készült, a Shelltrie Distribution forgalmazásában jelent meg. Műfaja kalandfilm. Franciaországban 1979. október 24-én, Magyarországon 1981. március 19-én mutatták be a mozikban, új szinkronnal 2010. április 25-én a Duna TV-n vetítették le a televízióban. E rajzfilm folytatása A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra című rajzfilm.

Cselekmény

Münchhausen báró a nagy mesélő és utazó. Egy érdekes kalandja, amikor vadkacsákra vadászott, közben magukkal rántották a kacsák a levegőbe és szájtátva elrepítették. Vacsoravendégei egy kicsit hitetlenkedve hallgatják a bárót. A királytól hamarosan megérkezik a futár és azt kéri, hogy a császárnak vigye el ajándékát. Münchhausen felül a lovára a kutyájával együtt és elindulnak Konstantinápolyba. Ahogy mendegélnek, útközben érdekes alakokkal találkoznak, akiket befogad szolgálatába. Ekkor pedig a báró még nem is tudja, hogy Nyakigláb, Herkules, Hurrikán, Nimród és Vájtfülű mennyire nagyon jó szolgálatokat tesznek neki, sok veszélyes kalandja során.

Szereplők

Szereplő Magyar hang Leírás
1. szinkron (1981)[1] 2. szinkron (2010)[2]
Münchhausen báró Rátonyi Róbert Szombathy Gyula Nagy mesélő és nagy utazó báró, a történet főhőse. (A szerepet eljátszott rajzfigura karaktere Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausent ábrázolja, aki a valóságban is élt.)
Villám (1. szo.)
Nyakigláb (2. szo.)
Gyabronka József Rajkai Zoltán A kengyelfutó, aki nagyon gyorsan tud futni. A báró fogadta be utitársnak.
Herkules Vajda László Vass Gábor Bátor ember, aki nagyon erős és izmos. A báró fogadta be utitársnak. (A szerepet eljátszott rajzfigura karaktere egy mondabeli hőst ábrázol.)
Orkán (1. szo.)
Hurrikán (2. szo.)
Gálvölgyi János Hollósi Frigyes Jó nagy szelet tud fújni. A báró fogadta be utitársnak.
Nimród Helyey László Bardóczy Attila Jó látású vadász, aki szemlélő, és nagyon jó a látása. Távolról is jól meglát mindent. A báró fogadta be utitársnak. (A szerepet eljátszott rajzfigura karaktere egy mondabeli hőst ábrázol.)
Fül-Elek (1. szo.)
Vájt-fülű (2. szo.)
Márton András Vincze Gábor Péter Nagyon jó a hallása. Távolról meghallja a halk hangot is. A báró fogadta be utitársnak.
Pasa ? ?
Mamamouchy ? ?
Irina ? Mahó Andrea A hosszú szőke hajú hableány.
Jeremiás Szuhay Balázs Szokol Péter A báró hitszónokú kutyája.

Televíziós megjelenések

2. szinkron: Duna TV Korhatár nélkül megtekinthető

Jegyzetek

Források

További információk