„Sümegi Eszter” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát Szenti Tamás (vita) szerkesztéséről Lacika455 szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát Kobeat (vita) szerkesztéséről Szenti Tamás szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
26. sor: 26. sor:


== Életrajz ==
== Életrajz ==
[[1993]]-ban szerezte meg operaénekesi diplomáját a [[Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem]]en, ahol [[Ónody Márta]] növendéke volt. Ugyanabban az évben [[Philadelphia|Philadelphiában]] megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. Diplomája megszerzése után tovább tanult [[Rózsa Vera]] és [[Geszty Sylvia]] mesterkurzusain. [[1993]] óta a [[Magyar Állami Operaház]] magánénekesnője, [[Giacomo Puccini|Puccini]] ''[[Bohémélet]]ének'' Mimijeként debütált. Fellépett többek között a Bregenzi Fesztiválon, a Torontói Operában, Salzburgban, a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, Taiwanban. Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte [[A walkür|Walkür]] produkciójában. Első önálló albuma [[2003]]-ban jelent meg ''Love, Blood & Fire'' (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel. Az operaházban a magyarországi közönség is számtalan alkalommal hallhatta őt különböző szerepekben; Tosca, Mimi vagy éppen Aida szerepében. Oratóriumokban is énekel, illetve koncertműsorait az utóbbi időben zsidó dalok előadásával színesíti.
[[1993]]-ban szerezte meg operaénekesi diplomáját a [[Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem]]en, ahol [[Ónody Márta]] növendéke volt. Abban az évben [[Philadelphia|Philadelphiában]] megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. Diplomája megszerzése után tovább tanult [[Rózsa Vera]] és [[Geszty Sylvia]] mesterkurzusain. [[1993]] óta a [[Magyar Állami Operaház]] magánénekesnője, [[Giacomo Puccini|Puccini]] ''[[Bohémélet]]ének'' Mimijeként debütált. Fellépett többek között a Bregenzi Fesztiválon, a Torontói Operában, Salzburgban, a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, Taiwanban. Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte [[A walkür|Walkür]] produkciójában. Első önálló albuma [[2003]]-ban jelent meg ''Love, Blood & Fire'' (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel. Az operaházban a magyarországi közönség is számtalan alkalommal hallhatta őt különböző szerepekben; Tosca, Mimi vagy éppen Aida szerepében. Oratóriumokban is énekel, illetve koncertműsorait az utóbbi időben zsidó dalok előadásával színesíti.


== Főbb szerepei ==
== Főbb szerepei ==

A lap 2018. június 3., 17:29-kori változata

Sümegi Eszter
Sümegi Eszter
Sümegi Eszter
Született1965április 10. (58 éves)
Mohács
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaoperaénekes
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1993)
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Sümegi Eszter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sümegi Eszter (Mohács, 1965. április 10.) Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő (szoprán), érdemes és kiváló művész.

Életrajz

1993-ban szerezte meg operaénekesi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Ónody Márta növendéke volt. Abban az évben Philadelphiában megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. Diplomája megszerzése után tovább tanult Rózsa Vera és Geszty Sylvia mesterkurzusain. 1993 óta a Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Puccini Bohéméletének Mimijeként debütált. Fellépett többek között a Bregenzi Fesztiválon, a Torontói Operában, Salzburgban, a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, Taiwanban. Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte Walkür produkciójában. Első önálló albuma 2003-ban jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel. Az operaházban a magyarországi közönség is számtalan alkalommal hallhatta őt különböző szerepekben; Tosca, Mimi vagy éppen Aida szerepében. Oratóriumokban is énekel, illetve koncertműsorait az utóbbi időben zsidó dalok előadásával színesíti.

Főbb szerepei

Díjai

Felvételei

  • Love, blood & fire (CD, Convention Budapest Classics, 2003)
  • Gluck Arias (CD, Convention Budapest Classics, 2011)
  • Goldmark Károly: Sába királynője (CD, MTVA, 2015)

Források

Jegyzetek

  1. https://www.bama.hu/kozelet/sumegi-eszter-enekesno-a-varos-uj-diszpolgara-252374/
  2. 'Átadták a Kiváló és Érdemes Művész, valamint a Babérkoszorú díjakat' (magyar nyelven). kultura.hu, 2010. március 13. (Hozzáférés: 2010. március 15.)