„Askja” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tűzhányó gyógyfürdő
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: no:Askja
48. sor: 48. sor:
[[Kategória:Sztratovulkánok]]
[[Kategória:Sztratovulkánok]]


[[en:Askja]]
[[en:Askja]] [[cs:Askja]] [[de:Askja (Vulkan)]] [[et:Askja]] [[fr:Askja]] [[is:Askja (fjall)]] [[it:Askja]] [[nl:Askja]] [[pl:Askja]] [[sk:Askja]] [[sv:Askja]]
[[cs:Askja]]
[[de:Askja (Vulkan)]]
[[et:Askja]]
[[fr:Askja]]
[[is:Askja (fjall)]]
[[it:Askja]]
[[nl:Askja]]
[[no:Askja]]
[[pl:Askja]]
[[sk:Askja]]
[[sv:Askja]]

A lap 2007. augusztus 9., 11:46-kori változata

Sablon:Hegytablazat Askja egy sztratovulkán Izlandon.

A területet csak a nyári hónapokban lehet megközelíteni. A Vatnajökull „esőárnyékában” fekszik, évente kb. 450 mm csapadék hullik a környékre. Az Apollo-program során a területet az űrhajósok kiképzésére használták, mert azt feltételezték, hogy az itteni körülmények nagyon hasonlítanak a Holdon tapasztalhatóhoz.

Víti

Az Askja 1875-ös kitörésekor egy 50 km2 területű kaldera keletkezett. A kitörés nyomán a környéket vastag horzsakőszőnyeg borította be. Ezen kitörés alkalmával egy kis kürtő is keletkezett, amit ma víz tölt ki. Ennek neve Víti, ami izlandiul poklot jelent. A vize kénes és zavaros, viszont meleg, fürdésre alkalmas. 30 évvel később, 1905-ben újabb kitöréssel jelentkezett a vulkán. Ekkor a már meglévő kaldera mélyén egy beomlásnak köszönhetően egy 11 km2-es krátertó, az Öskjuvatn keletkezett. Ennek vize hideg, kék és kristálytiszta.

Külső hivatkozások