„Jeddah Tower” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a Nagytibi átnevezte a(z) Kingdom Tower lapot Jeddah Tower lapra az átirányítást felülírva: újra átnevezték
(Nincs különbség)

A lap 2018. május 7., 11:37-kori változata

Kingdom Tower
برج المملكة
Korábbi nevek: Mile High Tower
TelepülésDzsidda
CímDzsidda, Szaúd-Arábia
Építési adatok
Építés éve2011-2021
Megnyitásnem ismert
Építési stílusSzupermagas felhőkarcoló
Felhasznált anyagokVasbeton, acél és üveghomlokzat
Építész(ek)Adrian D. Smith, Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Chicago, Egyesült Államok
Vállalkozó(k)Saudi Bin Ladin Group
KivitelezőEmaar Properties
Jeddah Economic Company (JEC)
Építési költség4.6 milliárd Szaúdi riál
(1.23 milliárd dollár)
(előreláthatólag)
Hasznosítása
Felhasználási területirodák, szállodák, lakások, apartmanok, megfigyelő fedélzet, kiskereskedelem
TulajdonosPrince Al-Waleed bin Talal
Kingdom Holding Company
Alapadatok
Magassága351 m
Torony magassága≥1000 m
Alapterület530.000 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma>200 összes
≥160 lakható
Liftek száma59
Elhelyezkedése
Kingdom Tower برج المملكة (Ázsia)
Kingdom Tower برج المملكة
Kingdom Tower
برج المملكة
Pozíció Ázsia térképén
é. sz. 21° 44′ 02″, k. h. 39° 04′ 58″Koordináták: é. sz. 21° 44′ 02″, k. h. 39° 04′ 58″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kingdom Tower
برج المملكة
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kingdom Tower (arabul: برج المملكة Burjul Mamlakah) (magyarul: Királyság torony ; vagy korábbi nevén Mile-High Tower, (arabul: برج الميل) vagyis Mérföld magas torony egy tervezett szupermagas felhőkarcoló a szaúd-arábiai Dzsiddában, amelynek költsége 4,6 milliárd SR (1,23 milliárd dollár). Ez lesz a központja és az első fázisa a 20 milliárd dollárba (75 milliárd SR) kerülő Királyságvárosnak, amely a Vörös-tenger mentén Dzsidda északi oldalán fekszik. Ha a tervek szerint kész lesz, a torony soha nem látott magasságot ér el és ez lesz a világ legmagasabb épülete, valamint az első szerkezet, amely eléri az egy kilométeres magasságot. A tornyot eredetileg 1,6 km (1 mérföld) magasra tervezték, de a földrajzi terület nem bizonyult megfelelőnek ami kibírta volna az épület magasságát. Az építész Adrian Smith, akinek a tervezésére számos egyedi építészet és esztétika jellemző. A projekt alkotója és vezetője a szaúdi-arábiai herceg Al-Waleed bin Talal, a leggazdagabb arab a Közel-Keleten, és Abdullah király unokaöccse. Talal a Kingdom Holding Company (KHC) elnöke, Szaúd-Arábia legnagyobb cége birtokolja a projektet, és Dzsidda gazdasági társaságát, amely 2009-ben alakult a fejlesztésre irányuló Kingdom Tower és a város céljából. A javasolt épület fogadása már rendkívül polarizált, amely már néhány nagyobb dicséretet is kapott, mint egy kulturálisan jelentős ikon, amely szimbolizálja a nemzet gazdagságát és hatalmát, míg mások megkérdőjelezik a motivációt, és az előrejelzést, hogy a projektnek valóban negatív pénzügyi következményei lesznek-e.

Áttekintés

Az épület magasságát lecsökkentették a kezdetben egy mérföldes tervezésből, amely sohasem volt teljesen megtervezve, a magassága legalább 1000 méter (3,280.84 láb) (a pontos magasságot titokban tartják az építkezés alatt, hasonlóan mint a Burdzs Kalifánál) lesz amely körülbelül kétharmada az egy mérföldnek, ezzel a magassággal továbbra is a világ legmagasabb épülete vagy szerkezete lesz a mai napig, legalább 173 méterrel (568 láb) magasabb lesz mint a Dubaji Burdzs Kalifa.

A torony és egy 50 hektáros telek lesz az első szakasza a Királyság Város fejlesztésének, a javasolt projekt háromfázisú lesz amely egy nagy beépítetlen vízparti földterületen fog felépülni, amelynek területe mintegy 23.000.000 négyzetméter (247569940 m²) (8,9 négyzet mérföld) amely mintegy 20 km-re (12 mérföld) található északra Dzsidda kikötőjében. A Királyság Várost a HOK Architects tervezte. A becslések szerint legalább 20 milliárd dollárba (75 milliárd SR) fog kerülni és az építése körülbelül 10 évet vesz majd igénybe. Ez lényegében egy új negyed lesz Dzsiddában. A második szakasz a projekt összes infrastruktúrájának szükséges fejlesztése lesz, a harmadik szakaszt még nem hozták nyilvánosságra. A fejlesztés középpontjában a Kingdom Tower elsődleges célja az lesz, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtson mint például a Four Seasons Hotel , a Four Seasons szolgáltatásokat nyújtó apartman, irodákat és luxuslakásokat és itt lesz a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója.

A torony tervezésekor elsősorban a Chicagói Adrian Smith építészt vették fel az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG) építészeti céggel. Az építész tervezte a Burdzs Kalifát miközben a Skidmore, Owings and Merrill (SOM) céggel dolgozott. A torony fejlesztését az Emaar Properties PJSC kezeli. A Thornton Tomasettit lett kiválasztva magasépítési cégnek, a környezeti rendszertervnek a Environmental Systems Design, Inc lett kiválasztva.

2011 augusztus 2-án bejelentették, hogy az építkezés hamarosan megkezdődik, a torony várható elkészültsége 63 hónapot (5 év, 3 hónap) is igénybe vehet.

Idővonal

2008 májusában a talaj vizsgálata során megkérdőjelezik, hogy a kiválasztott helyszín kibírná-e a felhőkarcoló jelentős magasságát, a MEED bejelentette, hogy csökkentik a projektet, így legfeljebb 500 méterrel csökkenhet a magasság.

2009-es jelentésekben a projektet elhalasztották a gazdasági válság miatt.

2010 márciusában Adrian Smith + Gordon Gill Architecture építészeti céget választották ki.

2010 októberében a tulajdonos (Kingdom Holding) fejlesztési megállapodást kötött az Emaar Properties PJSC céggel. Az épület végleges magassága továbbra is kérdéses, de a tervezett magasság több mint 1 km. A Kingdom Holding bejelentette, hogy az építkezés halad.

2011 áprilisában több hírügynökségek jelentése szerint a Mile-High Tower kialakítását jóváhagyták, és hogy az épület és a magasság költsége majdnem 30 milliárd dollárba kerülne. Ez a kialakítás drasztikusan nagyobb volt, mint a jelenlegi alapterület amely 3.530.316 m2 (38.000.000). Azt mondták, hogy a lift 12 perc alatt érne fel a legfelső emeletre (több átszállási lehetőségre lenne szükség). Adrian Smith tagadta, hogy ezzel a projekttel felkeresték volna, amit egy állítólagos médiában mondott el.

2011 augusztus elején a Binladin Group céget választották ki a fő építési vállalkozónak, a 4.6 milliárd SR-be (1.23 milliárd dollár) kerülő szerződést aláírták, az épületet kevesebbe kerül megépíteni mint a Burdzs Kalifát (1.5 milliárd dollár). Új bejelentésekre derült fény augusztus 2-án, amiről széles körben számoltak be, hogy a projekt 1000 m (3281 láb) magas lesz, az épület területe 530.000 négyzetméter (5.704.873 m²), és, hogy 63 hónapig tarthat az építése.

Az épület alapozása 2013 áprilisában, a föld feletti építkezés 2014 szeptemberében kezdődött el.

2018 februárjában az épület magassága 266 m volt (66 emelet). Az építkezés várhatóan 2021-ben fejeződik be.


Építkezés

A talaj vizsgálatára 2008-ban került sor, kisebb terület előkészítése bizonyítja a képeket az oldalon, az alapítványi munka még nem kezdődött el. Bár az építkezés becsült ideje öt év és három hónap (63 hónap), mások úgy számolják, hogy ez lényegesen hosszabb lesz, több mint hét év, ami közel áll Burdzs Kalifa építési idejéhez, amely hat év alatt épült fel. Olyan megállapításokat, hogy az építkezés hamarosan megkezdődik 2008 óta tették, de ezt minden alkalommal elhalasztották. A 2011 augusztusi építési ütemterv már be van tervezve, vagy "legkésőbb decemberben" kezdődik el, néhányan úgy mondván, hogy "azonnal". Ez azt jelenti, hogy a torony várhatóan a 2017-es év során fejeződik be, a média továbbra is az előzetesen becsült 2016-os befezezést teszi közzé. Kizárólag csak akkor fejeződhet be 2016 végére ha az építkezés gyorsan el nem kezdődik és zökkenőmentesen halad. A formatervezési alapítványra és a szerződés halmozására a Langan International pályázott.

Az építésénél a csúcstechnológiára támaszkodnak, többek között vasbetonra a felemeléséhez pedig szivattyúkat használnak, amely hasonló ahhoz mint amit a Burdzs Kalifa építésénél használtak fel. Bob Sinn, Thornton Tomasetti cég elve szerint: "a beton minősége egyre jobb és jobb, mint szivattyútechnika. Voltak nagyon jelentős előrelépések a vasbetonnál az elmúlt 20 évben. "Majd így folytatta:" A Kingdom Towernél bizonyára megvalósítható. Ez nem jelent strukturális kihívást. Technikailag azt hiszem, egy 2 km (6562 láb) magas tornyot lehetne építeni, de nem hiszem, hogy egyhamar sor kerülne erre. A Kingdom Tower nem csak az egyetlen engedélyezett szerkezet amely több mint 1000 méter (3281 láb) magas, hanem az egyetlen olyan javaslat is amely magasabb, mint a 828 méter magas Burdzs Kalifa.

Megjegyzések

A. ^ A Burdzs Kalifa tényleges magasságát nem jelentették be a megnyitó ünnepségig. A Kingdom Tower fejlesztője hasonlóan titokban tartja a végső magasságot, amíg az épület nem lesz legalább 1000 méter (3280 láb) magas. Egy televíziós interjúban a WTTW-ben a chicagói építész Adrian Smith kijelentette, hogy a torony kicsit több mint kétszerese lesz a Willis (Sears) Towernek, amely 527 méter (1729 láb) magas antennákkal számítva, ami arra utal, hogy a Kingdom Tower közel lehet az 1100 méteres (3609 láb) magassághoz. Egyes források még azt is javasolták, hogy a Kingdom Tower megtöri a Burdzs Kalifa rekordját több mint 200 méterrel (656 láb).
B. ^ Az épület alapterülete körülbelül 540.000 m 2 (5.800.000 m²) lesz
C. ^ A 2011 decemberi kezdés és befezezés időpontját 63 hónapra becsülik. Ha az építkezés hamarabb elkezdődik akkor a 2016-ra kész lehet az épület, ami egyes források idézeteiből kiderül mint például SkyscraperPage.
D. ^ A kör területének képlete (π r 2) és a megadott érték 30 méter (98 láb) mint az átmérője.
E. ^ Nem hivatalosan az emeletek számairól Adrian Smith azt mondta, hogy 50 emelettel magasabb lesz mint a Burdzs Kalifa (163 emelet). Ez a feltételezés bizonytalan, de valószínű, hogy ez a szám a torony lakatlan mechanikus emeleteire vonatkozik. Az egyik forrás szerint a "Torony lakosai és a látogatói elfoglalhatják a helyüket a torony 160. emeletéig".

Lásd még

Jegyzetek

Külső hivatkozások