„Ad hoc” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
NyenyecBot (vitalap | szerkesztései)
a A lap létrehozásának időpontja 2006-08-16. Sablon dátumozás: {{csonk-dátum|csonk\1|2006 augusztusából}}
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: hr:Ad hoc
14. sor: 14. sor:
[[Kategória:Informatika]]
[[Kategória:Informatika]]


[[en:Ad hoc]]
[[en:Ad hoc]] [[cs:Ad hoc]] [[da:Ad hoc]] [[de:Ad hoc]] [[es:Ad hoc]] [[fi:Ad hoc]] [[fr:Ad hoc]] [[he:אד הוק]] [[id:Ad hoc]] [[it:Ad hoc]] [[ja:アドホック]] [[lt:Ad hoc hipotezė]] [[nl:Ad hoc]] [[pl:Ad hoc]] [[pt:Ad hoc]] [[ro:Ad hoc]] [[sk:Ad hoc]] [[sl:Ad hoc]] [[sv:Ad hoc]] [[uk:Ad hoc]]
[[cs:Ad hoc]]
[[da:Ad hoc]]
[[de:Ad hoc]]
[[es:Ad hoc]]
[[fi:Ad hoc]]
[[fr:Ad hoc]]
[[he:אד הוק]]
[[hr:Ad hoc]]
[[id:Ad hoc]]
[[it:Ad hoc]]
[[ja:アドホック]]
[[lt:Ad hoc hipotezė]]
[[nl:Ad hoc]]
[[pl:Ad hoc]]
[[pt:Ad hoc]]
[[ro:Ad hoc]]
[[sk:Ad hoc]]
[[sl:Ad hoc]]
[[sv:Ad hoc]]
[[uk:Ad hoc]]

A lap 2007. augusztus 8., 04:53-kori változata

Az ad hoc egy latin kifejezés, jelentése: "ezért, azért, ez okból, az okból" (esetenként "csak"). Rendszerint egy nem általános, légbőlkapott (vagy rögtönzött) dolgot, főleg eseményt, tettet vagy (probléma)megoldást jelöl. (értsd: miért történt?, hogyan jött ez ki? ad hoc – "csak")

Informatikában

Az "Ad hoc" lekérdezéseket a rendszerek használata során, maguk a felhasználók teszik, célirányos feladatok ellátására. Ezek a lekérdezések a rendszerekbe nem mint beépített funkciók jelentkeznek.

Az Ad hoc reporting általában olyan felületeken keresztül hajthatóak végre, melyek megengedik a felhasználóknak, hogy tetszőlegesen beállított, tetszőlegesen felépített paraméterekkel lekérdezésket indítsanak adatbázisokból. Az ilyen lekérdezéseknél ismerni kell a lekérdezendő adatszerekezeteket, melyek alapján a lekérdezések felépíthetőek. A rendszerek általában tartalmaznak un. query builder (lekérdezés készítő) vizuális szolgáltatást, mely segítségével vizuálisan felépíthető a lekérdezés. A haladó felhasználók természetesen használhatják a különféle lekérdezőnyelveket is, melyek közül a legelterjedtebb az SQL.

Léteznek központi vezérlés nélküli, ad-hoc Wi-Fi hálózatok, amelyek általában ideiglenes jelleggel jönnek létre. Ezek üzemeltetéséhez nem kell router vagy hozzáférési pont.