„Temze” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
Vapoyo (vitalap | szerkesztései)
Visszavontam Chronos1998 (vita) szerkesztését (oldid: 19855029)
Címke: Visszavonás
12. sor: 12. sor:
}}
}}


A '''Temze''' ([[angol nyelv|angol]] ''Thames'', [[óangol nyelv|óangol]] ''Temese'', [[latin nyelv|latin]] ''Tamesis'') folyó [[Anglia]] déli részén hejeszkedik el. [[Kemble]]-nél ered és az [[Északi-tenger]]be folyik. Az [[Egyesült Királyság]] egyik legfontosabb víziútja.
A '''Temze''' ([[angol nyelv|angol]] ''Thames'', [[óangol nyelv|óangol]] ''Temese'', [[latin nyelv|latin]] ''Tamesis'') folyó [[Anglia]] déli részén. [[Kemble]]-nél ered és az [[Északi-tenger]]be folyik. Az [[Egyesült Királyság]] egyik legfontosabb víziútja.


A Temze útja során 9 angol grófságot (county) érint, 20 mellékfolyója van és 134 híd ível át rajta. Áramlásának sebessége 1–3 [[A sebesség mértékegységei#Csomó|csomó]] (kb. 2–6 km/óra) között mozog.
A Temze útja során 9 angol grófságot (county) érint, 20 mellékfolyója van és 134 híd ível át rajta. Áramlásának sebessége 1–3 [[A sebesség mértékegységei#Csomó|csomó]] (kb. 2–6 km/óra) között mozog.

A lap 2018. április 21., 07:13-kori változata

Temze
Közigazgatás
OrszágokEgyesült Királyság
Földrajzi adatok
Hossz346 km
Forrásszint110 m
VízhozamOxfordba érkezéskor: 17,6 m³/s
Oxford elhagyásakor: 24,8 m³/s
Reading: 39,7 m³/s
Windsor: 59,3 m³/s
London: 65,8 m³/s
Vízgyűjtő terület12 935 km²
ForrásKemble
é. sz. 51° 41′ 40″, ny. h. 2° 01′ 47″
TorkolatÉszaki-tenger
é. sz. 51° 30′ 00″, k. h. 0° 36′ 36″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Temze témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Temze (angol Thames, óangol Temese, latin Tamesis) folyó Anglia déli részén. Kemble-nél ered és az Északi-tengerbe folyik. Az Egyesült Királyság egyik legfontosabb víziútja.

A Temze útja során 9 angol grófságot (county) érint, 20 mellékfolyója van és 134 híd ível át rajta. Áramlásának sebessége 1–3 csomó (kb. 2–6 km/óra) között mozog.

Gazdag élővilága volt a 19. század közepéig, beleértve a homárt, az angolnát és a tengeri pisztrángot is, azonban az ipari forradalom nyomán a vízszennyezés egy évszázadra halott folyóvá tette. A 20. század közepétől a környezetvédelmi intézkedések nyomán fokozatosan újra megjelent vizében az élővilág.

A középkorban, különösen a kis jégkorszak idején a folyó rendszeresen befagyott. Jegén vásárokat, népünnepélyeket, korabeli sportrendezvényeket tartottak. A folyó utoljára 1814-ben fagyott be teljesen; utána a folyószabályozás, az áramlás útjában lévő akadályok eltávolítása meggyorsította folyását, így a jég nem állt be. Később már a globális felmelegedés kezdete is kizárta a jégtakaró kialakulását.

Források

Peter Ackroyd: Thames: Sacred River (Chatto and Windus, 2007)

Commons:Category:Thames
A Wikimédia Commons tartalmaz River Thames témájú médiaállományokat.