„Haas György (terapeuta)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kekeu33 (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
a →‎Életpályája: 1 link korr.
34. sor: 34. sor:
Kezdeményezőként vett részt a [[Pszichoteam Mentálhigiénés Módszertani Központ]] (1983–1989) mentálhigiénés modellkísérleteiben (Pszichológiai Kultúra Hete, Lelki Kalauz, Válási szeminárium stb.).
Kezdeményezőként vett részt a [[Pszichoteam Mentálhigiénés Módszertani Központ]] (1983–1989) mentálhigiénés modellkísérleteiben (Pszichológiai Kultúra Hete, Lelki Kalauz, Válási szeminárium stb.).
A nyolcvanas évek végén ismét váltott, érdeklődése a lap- és könyvkiadás, majd a hálózatos piacszervezés szociálpszichológiai hátterének tanulmányozása felé fordult. Nevéhez fűződik az Országgyűlési Tudósítások című kiadvány ([[Ruttner György]], [[Hankiss Elemér]] és [[Manchin Róbert]]), de számos későbbi hírlevél is, többek között a Kódexpress kodifikációs értesítő, amelyet az [[Igazságügyi Minisztérium]] munkatársaival hoztak létre (1992. május), és amely a minisztérium hivatalos kiadványává vált.
A nyolcvanas évek végén ismét váltott, érdeklődése a lap- és könyvkiadás, majd a hálózatos piacszervezés szociálpszichológiai hátterének tanulmányozása felé fordult. Nevéhez fűződik az Országgyűlési Tudósítások című kiadvány ([[Ruttner György]], [[Hankiss Elemér]] és [[Manchin Róbert]]), de számos későbbi hírlevél is, többek között a Kódexpress kodifikációs értesítő, amelyet az [[Igazságügyi Minisztérium]] munkatársaival hoztak létre (1992. május), és amely a minisztérium hivatalos kiadványává vált.
Szerkesztői ismereteit a [[Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületé]]nek képzésén szerezte, a Tudósítások Kiadó és a Haas & Singer Könyvkiadó vezetőjeként könyvek és periodikák felelős kiadójaként tevékenykedett, a 90-es évek elején a [[Magyar Kiadói Kamara]] alapító elnöke volt.
Szerkesztői ismereteit a [[Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete|Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének]] képzésén szerezte, a Tudósítások Kiadó és a Haas & Singer Könyvkiadó vezetőjeként könyvek és periodikák felelős kiadójaként tevékenykedett, a 90-es évek elején a [[Magyar Kiadói Kamara]] alapító elnöke volt.


1992-ben a ma is működő [[Alapítványi és Magániskolák Egyesülete|Alapítványi és Magániskolák Egyesületének]] (AME) alapítását szervező háromtagú előkészítő bizottság tagja volt.
1992-ben a ma is működő [[Alapítványi és Magániskolák Egyesülete|Alapítványi és Magániskolák Egyesületének]] (AME) alapítását szervező háromtagú előkészítő bizottság tagja volt.

A lap 2018. március 19., 20:15-kori változata

Haas György
Született1955. február 28. (69 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
Foglalkozásaterapeuta, coach, életviteli tanácsadó

SablonWikidataSegítség

Haas György (Budapest, 1955.február 28. –) magyar terapeuta, coach, életviteli tanácsadó. A világban egyre inkább terjedő műfaj, az ún. sétáló coaching élenjárója és gyakorlója. Terapeutaként elsősorban a személyiség- és készségfejlesztő, problémamegoldó módszerekkel támogatja a lelki megújulást. Kiadóként számos, a témához kapcsolódó könyv és kiadvány létrejötte fűződik a nevéhez.

Életpályája

Édesapja Haas László (1925–2014) műszerész, édesanyja Hegedűs Mária (1927–2008) szövőnő. Iskolai tanulmányait a Szent István téri Általános Iskolában kezdte, majd a budapesti Piarista Gimnáziumban folytatta. Az érettségi után számos területen kipróbálta magát, volt tűzoltókészülék-ellenőr, művelődési ház-igazgató, könyvtáros, segédmunkás, biztosítási üzletkötő, díjbeszedő, népművelési előadó, vállalt takarítást, telefonügyeletet, volt a Nemzeti Színház stúdiósa. Később autodidakta módon, majd Rákosné Ács Klárától és Biegelbauer Páltól tanulva, majd szervezett formában tanította a kézírás pszichológiáját. 1985-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát (magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész). Diplomamunkájában a nyelvészet és pszichológia határán álló pszicholingvisztika területére tartozó témát dolgozott fel.
Ezt követően a Róbert Károly krt-i (ma Nyírő Gyula) Kórház Alkohológiai Osztályán dolgozott foglalkoztató terapeutaként (1981–1984). Érdeklődése ekkor fordult először tartósabban a segítő szakmák felé. Az egyetem végzésével párhuzamosan – a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság munkacsoportjainak szervezésében – sokféle pszichoterápiás módszerben szerzett jártasságot. Hamarosan saját műhelyt alapított, amely kihozta a klinikum falai közül a személyiség- és készségfejlesztő, problémamegoldó módszerek egy részét.
Kezdeményezőként vett részt a Pszichoteam Mentálhigiénés Módszertani Központ (1983–1989) mentálhigiénés modellkísérleteiben (Pszichológiai Kultúra Hete, Lelki Kalauz, Válási szeminárium stb.). A nyolcvanas évek végén ismét váltott, érdeklődése a lap- és könyvkiadás, majd a hálózatos piacszervezés szociálpszichológiai hátterének tanulmányozása felé fordult. Nevéhez fűződik az Országgyűlési Tudósítások című kiadvány (Ruttner György, Hankiss Elemér és Manchin Róbert), de számos későbbi hírlevél is, többek között a Kódexpress kodifikációs értesítő, amelyet az Igazságügyi Minisztérium munkatársaival hoztak létre (1992. május), és amely a minisztérium hivatalos kiadványává vált. Szerkesztői ismereteit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének képzésén szerezte, a Tudósítások Kiadó és a Haas & Singer Könyvkiadó vezetőjeként könyvek és periodikák felelős kiadójaként tevékenykedett, a 90-es évek elején a Magyar Kiadói Kamara alapító elnöke volt.

1992-ben a ma is működő Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) alapítását szervező háromtagú előkészítő bizottság tagja volt. Az ezredfordulót követően figyelme a szülés/születés biológián túli (egyéni, családi, szociálpszichológiai, kulturális, lélektani, mentálhigiénés, spirituális) dimenziói felé fordult. 2002–2003 között az Alternatal Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. Ezt követően elfogadta az Országos Bábaszövetség (OBSZ) elnökségének felkérését a szóvivői tisztség betöltésére (2003–2007), és a Közösség a Születés Méltóságáért által alapított Országos Bábaképző Intézet (OBI) kommunikációs igazgatója lett (2003–2007). A Születés Hete védjegyjogosultja. Az országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozatot munkatársaival 2003-ban indította útjára, majd részt vett a Magyarországi Dúlák Egyesületének (Module) újjászervezésében és társaival elindította a Születés Hete Portált (2004) és Békés Emőkével, a Module első elnökével kiképző trénerként vett részt a hazai dúlák képzésében (2003–2007). Különböző szakmai műhelyek összefogását segítendő 2007 októberében közreműködött a Perinatális Kerekasztal megvalósulásában, aminek első szervezete az Intézeten Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottság lett, és ennek szóvivőjeként segítette a párbeszédet az új jogszabályt előkészítő egészségügyi tárcával /35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet Az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól./ [1]

Évekig járt pszichoanalízisbe (Hidas György), tranzakciónalízisbe (Oldal Krisztina), tanult autogén tréninget (Bagdy Emőke), szimbólumterápiát (Szőnyi Magda), Rorschach tesztet (Kapusi Gyula). A családállítást a Frankfurti Symbolon Terápiás Intézet és Hellinger Intézet képzésein tanulta, a metaverbális kommunikáció alkalmazását a gyógyításban pedig a Magyar Hipnózis Egyesület és a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika közös szervezésében tartott képzésén sajátította el.
Jelenleg a mentálhigiéné és a coaching határán elhelyezkedő, a világban egyre inkább terjedő műfaj, az ún. sétáló coaching élenjárója és gyakorlója, de írói vénáját felfedezve egyre többen kérik fel könyveik megírására is, ezért kiadói körökben ghostwriterként tartják számon.

Magánélet

Háromszor nősült, gyermekei: Laura (1976) és Olivér (1978) Adamecz Etelkával kötött házasságából születtek, (1951); Sára (1991) és Benjámin (1995) édesanyja pedig Singer Magdolna (1952).

Kiadóként

  • Bencsik Andrea: Nyertesek és vesztesek (Budapest, 1988)[2]
  • Bóta Gábor, Kiss Csaba: Rendhagyó kézikönyv nyugat autók vásárlásához (Budapest, 1988)[3]
  • Dr. Telkes József (szerk.) Lelki Kalauz (Pszichoteam, Budapest 1988)[4]
  • Tóth Miklós, Stadinger Zsuzsa: Bevezetés a szexuálterápiába (Pszichoteam, Budapest 1988)[5]
  • Viktor E. Frankl: ...mégis mondj igent az Életre! (Pszichoteam, Budapest 1988)[6]
  • Balogh Sándor, Sziklai Andor: Jalta és Szuez között (Tudósítások, Budapest 1989)[7]
  • Dr. Császár Gyula: Pszichoszomatika a gyakorlatban (Pszichoteam, Budapest 1989)[8]
  • Gustav Wagner: Daniela és a gyémántok (Tudósítások, Budapest 1989)[9]
  • Gazsó Ferenc – Zelei Miklós: Tűz is volt babám! (Tudósítások, Budapest 1989)[10]
  • Korányi G. Tamás (szerk.) Tudósítások ‘56-ból (Tudósítások Kiadó, Budapest 1989)[11]
  • Korányi G. Tamás (szerk.): Egy népfelkelés dokumentumai 1956 (Tudósítások, Budapest 1989)[12]
  • Kiglics István: Japán – Múlt a holnapban (Pszichoteam, Budapest 1989)[13]
  • Mérei Ferenc: A pszichológiai labirintus (Pszichoteam, Budapest 1989)[14]
  • Manchin Róbert: 1956 sajtója (Tudósítások Kiadó,Budapest 1989)[15]
  • Charlotte Vincent: Gyógyulásom hihetelen történe (Haas & Singer, Budapest 1990)[16]
  • Szakonyi Péter (szerk.): Blokád /avagy kocsisor Kelettől Nyugatig/ (Haas & Singer Alapítvány, Budapest, 1990)[17]
  • Dimitrij Lihanov, Vagyim Belih: Tovaris keresztapa (Haas & Singer, Budapest 1991)[18]
  • Szigeti Sándor (szerk.) Privát Ki kicsoda 1992 ((Haas & Singer, Budapest 1992)[19]
  • Bognár Gábor, Telkes József: A válás lélektana (Haas & Singer, Budapest 1994)[20]
  • Bercsi János – Telkes József Lel-Tár /Új társadalmi szervezetek katalógusa/(Pszichoteam, Budapest 1998)[21]
  • P. Armstrong, S. Feldman: A születés művészete (Alternatal, Budapest 2002)[22]

Jegyzetek

  1. http://www.otthonszules.hu/otthonszules-rendelet/
  2. https://bookline.hu/product/home.action?_v=Bencsik_Andrea_Nyertesek_es_vesztesek_Pilota_jatek_Magyarorszagon_&id=2101996543&type=10
  3. https://bookline.hu/product/home.action?_v=Bota_Gabor_Kiss_Caba_Rendhagyo_kezikonyv_nyugati_auto_vasarlasahoz&id=2101297656&type=10
  4. http://www.antikkonyvek.uk/2/Rendeljen-antikvariumunkbol-konnyeden-es-gyorsan/Elmed-gyogyito-hatalma/Dr.-Telkes-Jozsef-szerk.-Lelki-kalauz-1988?db=&csz=719915&dbo=12
  5. https://www.antikvarium.hu/konyv/toth-miklos-stadinger-zsuzsa-bevezetes-a-szexualterapiaba-87431
  6. https://www.antikvarium.hu/konyv/viktor-e-frankl-megis-mondj-igent-az-eletre-10917
  7. https://www.antikvarium.hu/konyv/balogh-sandor-sziklay-andor-jalta-es-szuez-kozott-113467
  8. https://www.regikonyvek.hu/kiadas/pszichoszomatika-a-gyakorlatban-1989-pszichoteam
  9. http://moly.hu/konyvek/gustav-wagner-daniela-es-a-gyemantok
  10. http://moly.hu/konyvek/gazso-ferenc-zelei-miklos-tuz-is-volt-babam
  11. https://www.antikvarium.hu/konyv/koranyi-g-tamas-tudositasok-56-bol-1989-vegyes-szamok-4-db-480497
  12. http://moly.hu/konyvek/koranyi-g-tamas-szerk-egy-nepfelkeles-dokumentumai-1956
  13. https://bookline.hu/product/home.action?_v=Kiglics_Istvan_Japan_mult_a_holnapban&id=2102729917&type=10
  14. https://bookline.hu/product/home.action%3bjsessionid=BITe1NvPcZJivf0HLNN6rQ**.Node3?_v=Merei_Ferenc_A_pszichologiai_labirintus_Fondorlatok_es_keruloutak_a_lelki_eletben&id=2100715942&type=10
  15. https://www.antikvarium.hu/konyv/manchin-robert-1956-sajtoja-498276
  16. http://moly.hu/konyvek/charlotte-vincent-gyogyulasom-hihetetlen-tortenete
  17. https://www.libri.hu/konyv/Blokad-avagy-kocsisor-Kelettol-Nyugatig-9.html
  18. http://moly.hu/konyvek/dimitrij-lihanov-vagyim-belih-tovaris-keresztapa
  19. https://www.libri.hu/konyv/Privat-Ki-kicsoda-1992-3.html
  20. https://www.antikvarium.hu/konyv/dr-bognar-gabor-dr-telkes-jozsef-a-valas-lelektana-11909
  21. https://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2100877494&type=10&_v=Bercsi_Janos_Telkes_Jozsef_szerk_Lel_Tar_I_Uj_tarsadalmi_szervezetek_katalogusa_
  22. https://bookline.hu/product/home.action?_v=P_Armstrong_S_Feldman_A_szuletes_muveszete_Szules_bolcsen_a_termeszet_rendje_szerint_&id=37786&type=22

Források


További információk