„Wikipédia:Az év szócikke” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Jelölések: Folytatás köv
52. sor: 52. sor:


A verseny harmadik évében, 2012-ben 11 kategória, összesen 137 szócikkére lehetett szavazni. A ''Természettudomány'' kategórián kívül minden más kategóriában egyetlen szócikk nyerte el az Év szócikke címet.
A verseny harmadik évében, 2012-ben 11 kategória, összesen 137 szócikkére lehetett szavazni. A ''Természettudomány'' kategórián kívül minden más kategóriában egyetlen szócikk nyerte el az Év szócikke címet.

2013-ban tíz kategória 92 szócikkére lehetett szavazni. Az eredmények alapján 10 kategóriában hirdettek győztest, megosztott első helyet csak ''Média, film és szórakozás'' kategóriában kellett kiosztani.

2014-ben 13 kategória 126 cikkére lehetett leadni a szavazatokat. Az eredmények alapján 10 kategóriában hirdettek győztest, megosztott első helyet csak ''Média, film és szórakozás'' kategóriában kellett kiosztani.

2015-ben 14 kategória 133 szócikke érkezett be a versenyre, mint jelölt. Az eredményhirdetést 14 kategóriában tartották meg. A kategóriák egyikében sem született megosztott első helyezés.

2016-ban 15 kategóriára kellett lebontani a versenyen induló cikkeket, mert igen sok, összesen 188 szócikk érkezett a versenyre jelöltként. A 15 kategóriában összesen 52 szócikk kapott elismerést. Megosztott első helyezés kihirdetésére ''Természettudomány'' kategóriában volt szükség.

A 2017-es Év szócikke versenyen 13 kategória 154 szócikke versenyzett.





A lap 2018. március 3., 15:25-kori változata

Tudnivalók

Az év szócikke verseny egy olyan közösségi verseny, amely során az adott év legjobb szócikkei mérettetnek meg. A javasolt szócikknek az alábbi pontoknak kell megfelelnie:

  • a kiírásnak megfelelő évben született;
  • nem a kiírásnak megfelelő évben született, de abban az évben gyakorlatilag teljesen átírták vagy igen jelentős mértékben bővítették;

Javaslattétel

Az éppen aktuális kiírásra javaslatot tenni az egész év folyamán, valamint a következő év harmadik vasárnapjáig, éjfélig lehet. A szócikket lehetőség szerint a feltüntetett kategóriák egyikébe be kell sorolni.

Ki vehet részt a jelölésben?

Bármely regisztrált szerkesztő.

Figyelem!

A kiemelési eljárással szemben itt nem folyik műhelymunka! Ha az általad jelölt szócikk nem felel meg a fent felsorolt feltételeknek, a lap karbantartói azonnal eltávolítják a jelöltek közül.

Szavazás

A szavazás a cikkek mennyiségétől függően a javaslattételi időszak lezárását követően 4-6 hétig tart. Egy kategóriában minimum hat jelöltnek kell szerepelnie. Egy kategóriában az első három szócikk kapja meg az elismerő címeket. Minden olyan szerkesztő szavazhat, aki egy hónapnál régebben regisztrált és a szócikknévtérben minimum ötven komoly szerkesztése van. Egy kategórián belül egy szerkesztő három szócikkre kell hogy szavazzon, a szavazatok kiértékelése a Condorcet-módszer szerint történik.

Eredményhirdetés

A kiértékelésre és az eredményhirdetésre a szavazás lezárását követő 3-4 napban kerül sor az éppen aktuális lapon, illetve a Kocsmafal (hírek) oldalon.

Jelölések

Az év szócikke verseny története

Az év szócikke versenyt 2010-ben indította útjára a Magyar Wikipédia szerkesztői közössége. 2018-ban már sorozatban a nyolcadik versenyen vagyunk túl.

Összefoglaló

A legelső versenyen 2010-ben nyolc kategóriában lehetett jelölni cikkeket. Összesen 106 szócikket jelöltek a szerkesztők. Az eredményhirdetés alapján 28 szócikket díjaztak. Hét kategóriában egyetlen szócikk nyerte Az év szócikke címet el, míg Természettudomány kategóriában három első helyezettet is kihirdettek, megosztott első helyezéssel. Érdekesség, hogy mind a három első helyezés ebben a kategóriában egy szerkesztőhöz köthető.

A második versenyen 2011-ben kilenc kategóriában lehetett jelölni szócikkeket. Összesen 117 szócikket jelöltek a szerkesztők. Az eredményhirdetés alapján kilenc kategóriában összesen 29 cikket díjaztak. Nem volt olyan kategória, ahol az első helyezést megosztva kellett volna odaítélni.

A verseny harmadik évében, 2012-ben 11 kategória, összesen 137 szócikkére lehetett szavazni. A Természettudomány kategórián kívül minden más kategóriában egyetlen szócikk nyerte el az Év szócikke címet.

2013-ban tíz kategória 92 szócikkére lehetett szavazni. Az eredmények alapján 10 kategóriában hirdettek győztest, megosztott első helyet csak Média, film és szórakozás kategóriában kellett kiosztani.

2014-ben 13 kategória 126 cikkére lehetett leadni a szavazatokat. Az eredmények alapján 10 kategóriában hirdettek győztest, megosztott első helyet csak Média, film és szórakozás kategóriában kellett kiosztani.

2015-ben 14 kategória 133 szócikke érkezett be a versenyre, mint jelölt. Az eredményhirdetést 14 kategóriában tartották meg. A kategóriák egyikében sem született megosztott első helyezés.

2016-ban 15 kategóriára kellett lebontani a versenyen induló cikkeket, mert igen sok, összesen 188 szócikk érkezett a versenyre jelöltként. A 15 kategóriában összesen 52 szócikk kapott elismerést. Megosztott első helyezés kihirdetésére Természettudomány kategóriában volt szükség.

A 2017-es Év szócikke versenyen 13 kategória 154 szócikke versenyzett.