„Jelenetek egy házasságból” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Peadar (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
107. sor: 107. sor:
{{források}}
{{források}}


== További információk ==
== Források ==
{{filmlinkek
* {{PORT.hu-film|1215|Jelenetek egy házasságból}}
|PORT.hu-film|1215|Jelenetek egy házasságból}}


{{portál|filmművészet}}
{{portál|filmművészet}}

A lap 2018. február 11., 12:26-kori változata

Jelenetek egy házasságból
(Scener ur ett äktenskap)
1973-as svéd minisorozat
RendezőIngmar Bergman
ProducerLars-Owe Carlberg
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróIngmar Bergman
FőszerepbenLiv Ullmann
Erland Josephson
OperatőrSven Nykvist
VágóSiv Lundgren
JelmeztervezőInger Pehrsson
DíszlettervezőBjörn Thulin
Gyártás
GyártóCinematograph AB
Ország Svédország
Nyelvsvéd
Játékidő167 perc
Tévésorozat: 299 perc
Költségvetés$ 150 000 (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóCinema 5 Distributing
BemutatóSvédország 1973. április 11.
USA 1974. szeptember 15.
Eredeti adóSveriges Television
Díj(ak)1 Golden Globe-díj
Kronológia
Kapcsolódó filmJelenetek a bábuk életéből (1980)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jelenetek egy házasságból (Scener ur ett äktenskap) Ingmar Bergman svéd filmdrámája, melyet 1973-ban mutattak be. Készült belőle egy televíziós miniszéria is 6 epizóddal.

Filmről

A Jelenetek egy házasságból Bergman egyik legjelentősebb és legnépszerűbb filmje. A kor röntgenlenyomata a konvencionális és kispolgári házasság kudarcáról. Két remek színész, Liv Ullmann és Erland Josephson – akik egyúttal Ingmar Bergman állandó színészei és barátai – játsszák el a kétpólusú világ, a nő és férfi konfliktusokkal teli életét. Ingmar Bergman három hónapig írta könyvét, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.” – írja róluk Bergman.

Szereplők

Epizódok tartalma

# Cím
1 „Ártatlanság és pánik”
A történet egy felületes és vidám interjúval kezdődik, amit Johan és Marianne ad egy női magazin riporterének. Peter és Katarina látogatást tesz náluk vacsoránál, kegyetlenül megalázzák egymást, amikor Marianne azon siránkozik, hogy képtelen kifejezni önmagát. Marianne terhes, de sajnálkozva abortuszt követ el. 
2 „A szőnyegalásöprés művészete”
Marianne megpróbál kihátrálni a vasárnapi közös ebéddel szüleivel, de nem sikerül, és rájön, hogy milyen nehéz megfelelni más emberek elvárásainak. 
3 „Paula”
A pár visszavonul a vidéki házukba. Később Johan otthagyja Mariannet és Paulaval kezd találkozgatni. 
4 „Siralomvölgy”
Johan kiábrándul szeretőjéből és ismét Mariannet kezdi látogatni. Megegyeznek a válásban, de képtelenek aláírni a papírokat. Szeretkezni próbálnak, de Johannak nem lesz erekciója. 
5 „Analfabéták”
Marianne és Johan a férfi irodájában találkoznak, hogy aláírják a válókeresetet, de Johan visszautasítja. Kíméletlen veszekedés alakul ki kettejük között. 
6 „Az éjszaka közepén egy sötét házban valahol a világban”
Marienne és Johan már más valakikkel házasok, de boldogtalanok. Megegyeznek, hogy újra találkoznak. A házban Marianne aprónak és sérülékenynek találja Johant, és ez meghatja. Bevallja, hogy élvezi a szex azon módját jelenlegi férjével, ahogy Johannal sosem csinálták, ez felidegesíti Johant. Bár azt is hozzáteszi, hogy mindig is érzett egyfajta felelősségérzetet és kötődést Johanhoz. Az egész éjszakát átbeszélik mire elalszanak. Amikor Marianne felriad egy rémálomból Johan kezdi csitítgatni, és összebújva fekszenek az ágyon. Johan kijelenti, hogy ők érzelmi analfabéták, és mint annyi más ember, képtelenek a házaséletre. 

Díjak, jelölések

Jegyzetek

Források