„Don” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a linkjav.
14. sor: 14. sor:
}}
}}


A '''Don''' ([[orosz nyelv|oroszul]] ''Дон'' [Don]; az ókori görögöknél ''[[Tanaisz (folyó)|Tanaisz]]'') [[folyó]] [[Oroszország]]ban, vízgyűjtőjét tekintve az [[európa]]i országrész harmadik legnagyobb folyója a [[Volga]] és a [[Káma]] után.
A '''Don''' ([[orosz nyelv|oroszul]] ''Дон'' [Don]; az ókori görögöknél ''[[Tanaisz (folyó)|Tanaisz]]'') [[folyó]] [[Oroszország]]ban, vízgyűjtőjét tekintve az [[európa]]i országrész harmadik legnagyobb folyója a [[Volga]] és a [[Káma (folyó)|Káma]] után.


== Földrajz ==
== Földrajz ==

A lap 2018. január 31., 00:23-kori változata

Ez a szócikk az orosz folyóról szól. A DON toxin jellemzőit itt találja.
Don
A Don a Rosztovi területen
A Don a Rosztovi területen
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz1950 km
Forrásszint180 m
Vízhozam935 m³/s
Vízgyűjtő terület422 000 km²
ForrásKözép-orosz-hátság, Tulai terület
é. sz. 54° 00′ 44″, k. h. 38° 16′ 40″
TorkolatAzovi-tenger, Taganrogi-öböl
é. sz. 47° 05′ 11″, k. h. 39° 14′ 19″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Don témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Don (oroszul Дон [Don]; az ókori görögöknél Tanaisz) folyó Oroszországban, vízgyűjtőjét tekintve az európai országrész harmadik legnagyobb folyója a Volga és a Káma után.

Földrajz

A Közép-orosz-hátság északi részén ered, a Tulai, a Lipecki, a Voronyezsi, a Rosztovi és a Volgográdi területeken folyik keresztül, és 340 km²-es deltát képezve ömlik az Azovi-tenger Taganrogi-öblébe. Medrét Kalacs városától 190 km-en át az 1952-ben elkészült, 2600 km² területű Cimljanszki víztározó alkotja.

Alföldi jellegű folyó, esése kicsi, sok kisebb-nagyobb kanyart alkot. Árterülete széles, az alsó szakaszon néhol eléri a 12–15 km-t. A folyó csaknem teljes hosszában a jobb oldali partfal magas, a bal part sík, lapos. Alsó szakaszán esése rendkívül csekély, folyása nagyon lassú („Csendes Don"). Rosztov-na-Donu alatt 340 km² területű deltát képezve ömlik az Azovi-tenger Taganrogi-öblébe.

Vízgyűjtő medencéje az erdős sztyeppe és a sztyeppe övezetében fekszik, ahol kevés a csapadék, ezért vízhozama – a nagy északi folyókhoz képest – igen kicsi, 935 m³/s. Az éves vízmennyiség 70%-a a tavaszi áradáskor vonul le. A folyó december elején befagy, és az alsó szakaszon kb. 3 hónap után, a felsőn jóval később enged fel.

A Don nagy része, a torkolattól kb. 1600 km-ig hajózható, nyáron a sok zátony miatt a megfelelő mélységet kotrással biztosítják. A folyó és a Volga között Kalacsnál 1952-ben megépült hajózható csatorna a Dont is bekapcsolta a Balti-, Kaszpi- és Fehér-tengert összekötő víziútrendszerbe.

Tanaisz folyó

Általában úgy tartják, hogy a Don folyó régi görög neve a Tanaisz. Ez a Hérodotosz utáni időkre valószínűleg igaz. Vékony Gábor feltevése szerint a helyzet összetettebb Hérodotosz esetén. Hérodotosz a szkíta Olbiából – ma Ocsakiv a Dnyeper-öböl bejáratánál – az Urál felé haladó karavánút leírásánál egy helyen elmondja, hogy kelet felé a Tanaiszon átkelve a szauromaták földje következik, egy olyan terület, amelyen sem gyümölcstermő, sem vad fa nem nő. Ezen a területen a Meotisztól északra 15 napi járóföldig laknak a szauromaták, azután pedig a budinok, majd az Oarosz folyón túl egy pusztaság után a tüsszageták. Egy másik helyen elmondja, hogy észak felől, a tüsszageták földjéről vagy irányából négy folyó folyik, a Lükosz, az Oarosz, a Tanaisz és a Szürgisz. Ezek alapján Vékony Gábor szerint a folyók a következőképpen azonosíthatók: 1. Donyec felső folyása az Oszkol torkolatáig, 2. az Oszkol és a Donyec az Ajdar torkolatáig, 3. az Ajdar és a Donyec a Donig 4. a Don. [1]

Alátámasztják ezt a növényföldrajzi adatok, feltéve, hogy a szauromatákat a sztyeppére és nem a félsivatagba akarjuk tenni. Egyrészt a torkolatánál a Don kelet felől folyik, azon átkelni tehát dél felé lehet. Utána hamar végetér a sztyeppe és a félsivatag következik a Don–ManicsVolga által határolt területen. Sztyeppe dél felé a Manicstól délre a Kubánig van, észak felé pedig a Don jobb partján, azaz északi oldalán. A sztyeppeövezet azután a Volga–Don-megközelítéstől északra kiterjed a Volgától keletre eső területekre is. [2]

A Donba való torkollásától nagyjából észak felől folyó nagyobb folyó, amely mindkét partján sztyeppe van, valóban a Donyec–Ajdar együttese. A Tanaisz név eredetileg Danaid volt, amelyben a dan- 'folyót' jelent (avesztai dánu, oszét don). Az -aid–awed elem viszont azonosítható az Ajdar nevének elejével. A Dnyeper és a Dnyeszter neve is hasonló névadást tükröz.[3]

A névnek azonban nem kell iráni eredetet feltenni, mivel az ótörök teŋ középtörök ten és tin fejleményei is ugyanehhez az eredményhez vezetnek.

Jelentősebb mellékfolyói

Nagyobb városok, kikötők

Hivatkozások

  1. Vékony Őstörténet 162–163. o.
  2. RónaTasHonfoglaló 29. o., növényföldrajzi térkép
  3. Vékony Őstörténet 164. o.

Források

További információk