„Honeybeast” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Személynév egyértelműsítése
10. sor: 10. sor:
| kiadó =
| kiadó =
| kapcsolódó előadók =
| kapcsolódó előadók =
| tagok = [[Tarján Zsófia]] - ének <br />[[Bencsik-Kovács Zoltán]] - gitár <br />[[Tatár Árpád]] - gitár <br />[[Lázár Tibor]] - basszusgitár <br />[[Kovács Tamás (dobos)|Kovács Tamás]] - dobok<br />[[Kővágó Zsolt]] - billentyűk
| tagok = [[Tarján Zsófia]] - ének <br />[[Bencsik-Kovács Zoltán]] - gitár <br />[[Tatár Árpád]] - gitár <br />[[Lázár Tibor (zenész)|Lázár Tibor]] - basszusgitár <br />[[Kovács Tamás (dobos)|Kovács Tamás]] - dobok<br />[[Kővágó Zsolt]] - billentyűk
| korábbi tagok = [[Czutor Anett]]<br />[[Kiszin Miklós]]<br />[[Ritzel Ani]]<br />[[Hodászi Klára]]
| korábbi tagok = [[Czutor Anett]]<br />[[Kiszin Miklós]]<br />[[Ritzel Ani]]<br />[[Hodászi Klára]]
| hangminta =
| hangminta =
26. sor: 26. sor:


==HoneyBeast korszak==
==HoneyBeast korszak==
2011 a nagy változások időszaka: Kiszin Miklós a [[Ganxsta Zolee|Ganxsta Zolee és a Kartel]]ben basszusgitározik tovább, helyére Lázár Tibor kerül. A zenekar egy billentyűs-vokalistával is kiegészül Kővágó Zsolt személyében, Czutor Anett énekesnőt pedig a rendkívül sokoldalú, korábban death metal frontember és a [[Balkán Fanatik]]ban rappelő, majd a [[Kőbányai Zenei Stúdió]] növendékeként profi jazz-énekesnővé avanzsáló Tarján Zsófia váltja (itt, a [[Póka Egon]] vezette intézményben ismerkednek meg Kővágó Zsolttal, így kerül Zsófi a HoneyBeast élére). 2012-ben Hegyi Olivér kézzel rajzolt animációs klipet készít az Isten álma című dalra, melyet nagy sikerrel játszik az [[Magyar Televízió|MTV]], a számot az [[Petőfi Rádió|MR2-Petőfi Rádió]]. A 2013-ban megjelenő legújabb daluk a Portugál folytatásának is tekinthető, erősen közéleti témájú Maradok, mely azonnal nagy sikert arat a rajongók körében, és jelölik a 2014-es [[Fonogram díj]]ra "az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele" kategóriában.
2011 a nagy változások időszaka: Kiszin Miklós a [[Ganxsta Zolee|Ganxsta Zolee és a Kartel]]ben basszusgitározik tovább, helyére [[Lázár Tibor (zenész)|Lázár Tibor]] kerül. A zenekar egy billentyűs-vokalistával is kiegészül Kővágó Zsolt személyében, Czutor Anett énekesnőt pedig a rendkívül sokoldalú, korábban death metal frontember és a [[Balkán Fanatik]]ban rappelő, majd a [[Kőbányai Zenei Stúdió]] növendékeként profi jazz-énekesnővé avanzsáló Tarján Zsófia váltja (itt, a [[Póka Egon]] vezette intézményben ismerkednek meg Kővágó Zsolttal, így kerül Zsófi a HoneyBeast élére). 2012-ben Hegyi Olivér kézzel rajzolt animációs klipet készít az Isten álma című dalra, melyet nagy sikerrel játszik az [[Magyar Televízió|MTV]], a számot az [[Petőfi Rádió|MR2-Petőfi Rádió]]. A 2013-ban megjelenő legújabb daluk a Portugál folytatásának is tekinthető, erősen közéleti témájú Maradok, mely azonnal nagy sikert arat a rajongók körében, és jelölik a 2014-es [[Fonogram díj]]ra "az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele" kategóriában.


A zenekar "A legnagyobb hős" című dala a 2014-es [[Eurovíziós Dalfesztivál]] magyar selejtezőjén a 435 pályázó közül a legjobb 30-ba, ezáltal [[A Dal]] c. műsorba kerül, és három adáson át közönségszavazással a döntőig, a legjobb 8-ig jut, ahol azonban a zsűri már nem ad lehetőséget a legjobb 4-be, és ezáltal az Eurovíziós Dalversenybe kerülésre. Ettől függetlenül az év egyik legnagyobb slágerévé válik: a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyig jut, [[YouTube]]-on több milliós nézettséget ér el és rotációba kerül a [[Class FM]]-en és a legtöbb magyar zenei rádióadón.
A zenekar "A legnagyobb hős" című dala a 2014-es [[Eurovíziós Dalfesztivál]] magyar selejtezőjén a 435 pályázó közül a legjobb 30-ba, ezáltal [[A Dal]] c. műsorba kerül, és három adáson át közönségszavazással a döntőig, a legjobb 8-ig jut, ahol azonban a zsűri már nem ad lehetőséget a legjobb 4-be, és ezáltal az Eurovíziós Dalversenybe kerülésre. Ettől függetlenül az év egyik legnagyobb slágerévé válik: a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyig jut, [[YouTube]]-on több milliós nézettséget ér el és rotációba kerül a [[Class FM]]-en és a legtöbb magyar zenei rádióadón.

A lap 2018. január 21., 22:44-kori változata

HoneyBeast
Információk
Eredet Magyarország
Alapítva2011
Aktív évek2005 – napjainkig
MűfajAlternatív rock
Tagok
Tarján Zsófia - ének
Bencsik-Kovács Zoltán - gitár
Tatár Árpád - gitár
Lázár Tibor - basszusgitár
Kovács Tamás - dobok
Kővágó Zsolt - billentyűk
Korábbi tagok
Czutor Anett
Kiszin Miklós
Ritzel Ani
Hodászi Klára

A HoneyBeast weboldala
SablonWikidataSegítség

A Honeybeast aranylemezes, magyar együttes, mely elektronikus pop-rock zenét játszik, s amely ezen a néven 2011-től működik, bár történetét – némileg eltérő formációban és néven – 2005-ig vezeti vissza. Első nagy sikereit az együttes 2010-ben érte el, majd a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának szereplőiként szereztek országos ismertséget.

Honey Bee korszak

Az - akkor még - Honey Bee zenekar 2005-ben alakult Szegeden a Smarties nevű formáció utódjaként, Bencsik-Kovács Zoltán (Aquarell), Tatár Árpád (Sedative, Heaven's Drink) és Czutor Anett (Nyers) kiválásával. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Kiszin Miklós basszusgitáros (Ganxsta Zolee és a Kartel, Kelemen Kabátban), Kovács Tamás dobos (Nevergreen, Dystopia) és Hodászi Klára (Nox, Zanzibar, Janicsák Veca) hegedűs-vokalista, így alakult ki az első felállás.

Az első három év tehetségkutatózással telik, a zenekar minden létező díjat megnyer. Így ismerkednek meg Madarász Gábor gitáros-producerrel, akivel elkészítik a későbbi Parazita album három dalát, majd leszerződnek az FF Film & Music-hoz. 2009-ben a zenekar HoneyBeastre változtatja a nevét, Ritzel Ani (Dharma) személyében új vokalista érkezik és megjelenik a Parazita című kétnyelvű duplaalbum. A címadó dalhoz készült klipre - melynek érdekessége, hogy másfélszeres tempóban, visszafelé lett leforgatva, így a teljes zenekarnak meg kellett tanulnia a számot másfélszeres tempóban, visszafelé - felfigyel az MTV Hungary, a dalt játssza az MR2-Petőfi Rádió. A Weekdeays című dal egy külföldi, főleg amatőr zenekarokat felsorakoztató oldalon (a tagok szavazata alapján) hónapokig vezeti a slágerlistát.

Az első igazi átütő sikert 2010-ben a Portugál című dal hozza meg: az MR2-Petőfi Rádió Top 30-as listáján a harmadik helyig jut, a klip YouTube-on több százezres nézettséget ér el.

HoneyBeast korszak

2011 a nagy változások időszaka: Kiszin Miklós a Ganxsta Zolee és a Kartelben basszusgitározik tovább, helyére Lázár Tibor kerül. A zenekar egy billentyűs-vokalistával is kiegészül Kővágó Zsolt személyében, Czutor Anett énekesnőt pedig a rendkívül sokoldalú, korábban death metal frontember és a Balkán Fanatikban rappelő, majd a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeként profi jazz-énekesnővé avanzsáló Tarján Zsófia váltja (itt, a Póka Egon vezette intézményben ismerkednek meg Kővágó Zsolttal, így kerül Zsófi a HoneyBeast élére). 2012-ben Hegyi Olivér kézzel rajzolt animációs klipet készít az Isten álma című dalra, melyet nagy sikerrel játszik az MTV, a számot az MR2-Petőfi Rádió. A 2013-ban megjelenő legújabb daluk a Portugál folytatásának is tekinthető, erősen közéleti témájú Maradok, mely azonnal nagy sikert arat a rajongók körében, és jelölik a 2014-es Fonogram díjra "az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele" kategóriában.

A zenekar "A legnagyobb hős" című dala a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar selejtezőjén a 435 pályázó közül a legjobb 30-ba, ezáltal A Dal c. műsorba kerül, és három adáson át közönségszavazással a döntőig, a legjobb 8-ig jut, ahol azonban a zsűri már nem ad lehetőséget a legjobb 4-be, és ezáltal az Eurovíziós Dalversenybe kerülésre. Ettől függetlenül az év egyik legnagyobb slágerévé válik: a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyig jut, YouTube-on több milliós nézettséget ér el és rotációba kerül a Class FM-en és a legtöbb magyar zenei rádióadón.

2014 őszén jelenik meg a zenekar második nagylemeze A legnagyobb hős címmel a Gold Record gondozásában, rajta 12 dallal, köztük az Egyedüllel, melyet az X-Faktor extra produkciójaként mutatnak be, és amely a zenekar második legnépszerűbb és legismertebb dalává válik. A Maradok című Fonogram-jelölt szerzeményt is ekkor fedezi csak fel a magyar rádiók többsége, A legnagyobb hőssel és az Egyedüllel együtt így három daluk fut párhuzamosan kiemelt rotációban a kereskedelmi rádiókban. A Honeybeast turnéra indul, több, mint száz koncertet adnak 2014-15-ös időszakban. 2015-ben jelölik újabb Fonogram díjra az év dala kategóriában A legnagyobb hőssel. Ugyanebben az évben Bencsik Kovács Zoltánt Artisjus-dijban részesítik.

Harmadik nagylemezük Bódottá címen jelenik meg, melynek albumbemutató koncertjén a zenekar megkapja A legnagyobb hősért járó Aranylemezt. A lemez Hetes című dala a Petőfi rádió 29. helyén nyitott, és eljutott a 2. helyig.

Diszkográfia

Nagylemezek

Év Cím Kiadó
2008 Parazita / Parasite FF Film & Music
2014 A legnagyobb hős Gold Record
2015 Bódottá Gold Record
2017 Súlytalan Gold Record

EP

Év Cím Kiadó
2014 Maradok Gold Record

Kislemezek

Év Cím Kiadó
2015 Hazai pálya Gold Record

Videoklipek

  • 2008 – Parazita / Parasite
  • 2010 – Hétköznapok
  • 2010 – Portugál
  • 2012 – Isten álma
  • 2014 – A legnagyobb hős
  • 2014 – Egyedül
  • 2016 – Bódottá
  • 2016 – Ül
  • 2017 – Így játszom

Külső hivatkozások