„Sylvester András” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a linkjav.
a Írásjelek
25. sor: 25. sor:
| IMDb =
| IMDb =
| PORT.hu =
| PORT.hu =
}}'''Sylvester András''' , [[Mezőtúr]], [[1928]]. [[április 5.]] - [[2004]]. [[augusztus 15.]] főszerkesztő
}}'''Sylvester András''' ([[Mezőtúr]], [[1928]]. [[április 5.]] [[2004]]. [[augusztus 15.]]) főszerkesztő


== Élete ==
== Élete ==

A lap 2018. január 21., 18:33-kori változata

Sylvester András
SzületettSylvester András
1928. április 5.
Mezőtúr
Elhunyt2004. augusztus 15.
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
Foglalkozásafőszerkesztő
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1951)
SablonWikidataSegítség

Sylvester András (Mezőtúr, 1928. április 5.2004. augusztus 15.) főszerkesztő

Élete

1951-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK magyar-filozófia szakán végzett.

Tanárként került a televízióba, majd főszerkesztő lett a Közművelődési Főosztályon. Egy interjúban mondta:

„„egyáltalán nem szerettem én a mindenhez értő újságíró típust. Tehát én arra törekedtem, hogy minden területen olyan szakemberek kerüljenek be, tehát természettudományba olyan, aki ért a fizikához, élettudományhoz, társadalomtudományba a történelemhez, szociológiához, pszichológiához, képzőművészetnél építészethez satöbbi, tehát egy szakrendszert alakítsunk ki. Ennek az volt az előnye, hogy partnerek tudtak lenni és ismerték a szakmát…

– Sylvester András

Az általa vezetett főosztályon készült a Delta, mely évtizedeken keresztül a televízió egyik legnépszerűbb műsora volt. Rendszeresen jelentkező műsor volt többek között Bokor Péter műsora, „Századunk” címmel.

Sylvester András nevéhez fűződik a huszadik századi magyar reformkor műsorának, a Tudósklubnak a megalapítása. A szerkesztőség nagyon sikeres műsora volt a Jogi esetek, melynek minden adása egy-egy eset kapcsán jogi ismereteket nyújtott.

Czeizel Endre vezette be a magyar közönséget a születés titkaiba, ez is a Közművelődési Főosztályon készült. Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon (1979) című sorozatát a Sylvester által vezetett szerkesztőség kamerái kísérték nyomon.

Itt indult Vágó István (műsorvezető) pályafutása, aki a rendszerváltást követően is hű maradt Sylvester szellemiségéhez.

A két évtized alatt létrejött műsorok alapján egy Nyitott Egyetemre való anyag gyűlt össze. Domján Dénes szerkesztette a TV Szabadegyetem 42 részét, melynek előadói között volt Czeizel Endre, Marx György, Venetiáner Pál, Juhász Árpád (szociológus), a külföldön élők között Carl Sagan, Wigner Jenő és Rikitake professzor.

Sylvester András dokumentum filmek készítésére a filmgyárral kapcsolatot alakított ki, azonban ez a kapcsolat vetett véget munkájának is.

A kor legkitűnőbb filmrendezőivel, korszakos jelentőségű dokumentumfilm készült, mely a Don kanyarba kikerült magyar katonák szenvedéstörténetét mutatta be a még élő volt katonák elmondásában. Az egyik adás például egy magyar katona és egy orosz nő szerelmével végződött. A történet az akkori politikai helyzetben nem volt megengedhető. A hír ugyanis eljutott Moszkvaba, s a döntés nem lehetett kétséges. Sylvester Andrást 1985-ben elküldték a Magyar Televízióból.

Kitüntetések

  • Kiváló Népművelő 1968
  • Miniszteri dicséret 1970
  • Munka érdemrend ezüst fokozat 1973
  • Nívódíj: TV Szabadegyetem 1977
  • Kiváló munkáért 1981
  • Nívódíj: Kolostor és barikád” 1982
  • TIT Aranykoszorús jelvény 1978, 1986
  • Munka érdemrend arany fokozat 1985

Források