„Nagano” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a körülbelül 387 146?
PZoliBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Történelem: ]]<nowiki/>→]] (toldalék hivatkozásba) AWB
61. sor: 61. sor:


== Történelem ==
== Történelem ==
A város Minucsi (水内郡), Takai (高井), Szarasina (更級郡), és Hanisina (埴科郡) körzetekben, az ősi [[Sinano provincia|Sinano provinciában]] fekszik.   642-ben a  [[Zenko-dzsi]]t áthelyezték a jelenlegi [[Iida]] városába. Később,  Monzen városa egy lett a [[Hokkoku-Kaido]]  „motel városai” közül.  Itt zajlott le, a [[Kavanakadzsima-i csata]], beleértve a Takeda Singen és (武田信玄) és Ueszugi Kensin (上杉謙信) közötti harcot. 1742-ben (Inu-no-Manszui (戌の満水 vagy 千曲川大洪水), a víz magassága elérte a 6,4 métert Akanumánál (Tomojó régebbi városának határához közel.). A Zenko-dzsi földrengésnek köszönhetően (1847. május 8.) közel 10,000 ember vesztette életét. Nagano 1897-ben kapta meg „város” státuszát.  A [[Macusiró Földalatti Császári Főhadiszállás]]t (松代大本営跡 Matsushiro Daihon'ei Ato) építését 1944-ben kezdték el, de a Második Világháború véget értével, (1945-ben) befejezése törölve lett. A város adott otthont a legnagyobb egyesülésnek az  1. Sóva korban 1954-ben. 1959-ben a Csikuma folyó áradása miatt 71 ember tűnt el vagy halt meg, valamint 20,000 otthont árasztott el a víz. A 2. Sóva korszak legnagyobb egyesülése itt zajlott le 1966-ba. Itt történt a Macuhiró földrengés (松代群発地震). 1895-ben, a földcsuszamlás következtében (地附山地すべり災害) 27 ember halt meg, és 60 lakóház vált lakhatatlanná, vagy károsodott súlyosan. A város adott helyet az [[1998. évi téli olimpiai játékok]]<nowiki/>nak és a [[Paralimpiai játékok]]nak. 1999-ben Nagano „[[Központi Város]]” (中核市) lett. A Heiszei kor népkeveredésének köszönhetően a város abszorbeálta [[Tojonó]], [[Togakusi]] és Kinasza ([[Kamiminocsi körzet]]ből) valamint Óóka (Szarasina körzet) önkormányzatát is. Naganóban tartották a [[Speciális Olimpia Téli Világjátékok]]at 2005-ben.
A város Minucsi (水内郡), Takai (高井), Szarasina (更級郡), és Hanisina (埴科郡) körzetekben, az ősi [[Sinano provincia|Sinano provinciában]] fekszik.   642-ben a  [[Zenko-dzsi]]t áthelyezték a jelenlegi [[Iida]] városába. Később,  Monzen városa egy lett a [[Hokkoku-Kaido]]  „motel városai” közül.  Itt zajlott le, a [[Kavanakadzsima-i csata]], beleértve a Takeda Singen és (武田信玄) és Ueszugi Kensin (上杉謙信) közötti harcot. 1742-ben (Inu-no-Manszui (戌の満水 vagy 千曲川大洪水), a víz magassága elérte a 6,4 métert Akanumánál (Tomojó régebbi városának határához közel.). A Zenko-dzsi földrengésnek köszönhetően (1847. május 8.) közel 10,000 ember vesztette életét. Nagano 1897-ben kapta meg „város” státuszát.  A [[Macusiró Földalatti Császári Főhadiszállás]]t (松代大本営跡 Matsushiro Daihon'ei Ato) építését 1944-ben kezdték el, de a Második Világháború véget értével, (1945-ben) befejezése törölve lett. A város adott otthont a legnagyobb egyesülésnek az  1. Sóva korban 1954-ben. 1959-ben a Csikuma folyó áradása miatt 71 ember tűnt el vagy halt meg, valamint 20,000 otthont árasztott el a víz. A 2. Sóva korszak legnagyobb egyesülése itt zajlott le 1966-ba. Itt történt a Macuhiró földrengés (松代群発地震). 1895-ben, a földcsuszamlás következtében (地附山地すべり災害) 27 ember halt meg, és 60 lakóház vált lakhatatlanná, vagy károsodott súlyosan. A város adott helyet az [[1998. évi téli olimpiai játékok]]nak és a [[Paralimpiai játékok]]nak. 1999-ben Nagano „[[Központi Város]]” (中核市) lett. A Heiszei kor népkeveredésének köszönhetően a város abszorbeálta [[Tojonó]], [[Togakusi]] és Kinasza ([[Kamiminocsi körzet]]ből) valamint Óóka (Szarasina körzet) önkormányzatát is. Naganóban tartották a [[Speciális Olimpia Téli Világjátékok]]at 2005-ben.


=== Terjeszkedés ===
=== Terjeszkedés ===

A lap 2018. január 21., 16:15-kori változata

Nagano (長野市, Nagano)
Balról: Zenko-dzsi, Togakusi hegy, Kinasza község, Nagano Big Hat aréna, Kawanakadzsima madártávlatból, Oku- Szubana völgy, Marukome, Nagano egy központja, ami híres miso termékeket készítő vállalat Japánban, Oyaki (Japán édesség), Togakusi sípálya, Macusiró kastély
Balról: Zenko-dzsi, Togakusi hegy, Kinasza község, Nagano Big Hat aréna, Kawanakadzsima madártávlatból, Oku- Szubana völgy, Marukome, Nagano egy központja, ami híres miso termékeket készítő vállalat Japánban, Oyaki (Japán édesség), Togakusi sípálya, Macusiró kastély
Nagano címere]]
Nagano címere
Nagano zászlaja]]
Nagano zászlaja
Egyéb jelképek
FaJapán hárs
VirágAlma
Közigazgatás
Ország Japán
RégióCsúbu
PrefektúraNagano prefektúra
PolgármesterHiszao Kató
Irányítószám380-8512
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség367 184 fő (2021. márc. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Terület737,86 km²
IdőzónaJST, UTC+9
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 38′ 55″, k. h. 138° 11′ 41″Koordináták: é. sz. 36° 38′ 55″, k. h. 138° 11′ 41″
Elhelyezkedése Nagano térképén
Elhelyezkedése Nagano térképén
Nagano weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagano témájú médiaállományokat.
Nagano belvárosa

Nagano (japánul: 長野市, Nagano si, nyugaton Nagano-shi) város Japánban, Nagano prefektúra székhelye. A prefektúra északi oldalán helyezkedik el, közel a Csikuma és a Szai folyó torkolatához, Honsú szigetén.

A város teljes területe 834,85 km². 2011. április elsejei adatok szerint a város népessége körülbelül 387 146 fő, népsűrűsége 460 fő négyzetkilométerenként.

Leírás

Nagano leginkább a Zenkó-dzsi, 7. században épített buddhista templomról híres, ahonnan kilátás nyílik az egész városra.  A várost évente több millió turista látogatja. Nagano eredetileg Kamiminocsi körzet egyik városa volt, amit Kelet-Japán legnagyobb fa építménye, a hegytetőn lévő templom köré építettek, de mostanra, magába foglalja Sarasina, Hanisima és Kamitakai körzeteket is. Itt rendezték meg az 1998. évi téli olimpiai játékokat.

Földrajz

Környező önkormányzatok:

Mjókó város kivételével mind Nagano prefektúrában található.

Történelem

A város Minucsi (水内郡), Takai (高井), Szarasina (更級郡), és Hanisina (埴科郡) körzetekben, az ősi Sinano provinciában fekszik.   642-ben a  Zenko-dzsit áthelyezték a jelenlegi Iida városába. Később,  Monzen városa egy lett a Hokkoku-Kaido  „motel városai” közül.  Itt zajlott le, a Kavanakadzsima-i csata, beleértve a Takeda Singen és (武田信玄) és Ueszugi Kensin (上杉謙信) közötti harcot. 1742-ben (Inu-no-Manszui (戌の満水 vagy 千曲川大洪水), a víz magassága elérte a 6,4 métert Akanumánál (Tomojó régebbi városának határához közel.). A Zenko-dzsi földrengésnek köszönhetően (1847. május 8.) közel 10,000 ember vesztette életét. Nagano 1897-ben kapta meg „város” státuszát.  A Macusiró Földalatti Császári Főhadiszállást (松代大本営跡 Matsushiro Daihon'ei Ato) építését 1944-ben kezdték el, de a Második Világháború véget értével, (1945-ben) befejezése törölve lett. A város adott otthont a legnagyobb egyesülésnek az  1. Sóva korban 1954-ben. 1959-ben a Csikuma folyó áradása miatt 71 ember tűnt el vagy halt meg, valamint 20,000 otthont árasztott el a víz. A 2. Sóva korszak legnagyobb egyesülése itt zajlott le 1966-ba. Itt történt a Macuhiró földrengés (松代群発地震). 1895-ben, a földcsuszamlás következtében (地附山地すべり災害) 27 ember halt meg, és 60 lakóház vált lakhatatlanná, vagy károsodott súlyosan. A város adott helyet az 1998. évi téli olimpiai játékoknak és a Paralimpiai játékoknak. 1999-ben Nagano „Központi Város” (中核市) lett. A Heiszei kor népkeveredésének köszönhetően a város abszorbeálta Tojonó, Togakusi és Kinasza (Kamiminocsi körzetből) valamint Óóka (Szarasina körzet) önkormányzatát is. Naganóban tartották a Speciális Olimpia Téli Világjátékokat 2005-ben.

Terjeszkedés

1897. április elsején alapították meg Nagano városát. Ez volt az első város Nagano prefektúrában, Japánban pedig a 43. A második és jelenlegi várost, 8 önkormányzat összeolvadásból alapították meg 1966. október 9-én. 2005. január elsején, összeolvadt Kamiminocsi ( Tojonó, Tokagusi, Kinasza) és Szarasina (Óóka) körzetek önkormányzataival. 2010. január elsején Nagano abszorbeálódott Sinsúsinmacsi várossal és Nakadzsó községgel Kamiminocsi körzetből.

Éghajlat

Nagano éghajlata nedves szubtrópusi, határosan a nedves kontinentális éghajlattal. Védetten az ország belső völgyeiben fekszik, ami azt jelenteni, hogy Hokkaidót leszámítva kevesebb csapadék éri, mint Japán bármely más részét. Télen a várost erős havazás éri, Decembertől Márciusig a hó magassága eléri a 2,57 métert, de ezek a téli hónapok még így is kevésbé borongósak, mint a partvidéken Hagitól Vakkanaiig.

1998. évi téli olimpiai játékok

Itt került megrendezésre az 1998-as Téli Olimpia és Paralimpiai játékok. Ez volt a harmadik Olimpia és a második Téli Olimpia amit Japánba tartottak, az 1964-es tokiói Nyári Olimpiai játékok és az 1972-es szapporói Téli Olimpia után (ami egyben az első téli olimpiai játék volt amit valaha tartottak Ázsiában). 2010 óta Nagano a legdélebbi helyszíne a Téli Olimpiai Játékoknak. A Nagano Olimpiai Megemlékező Maraton (長野オリンピック記念 長野マラソ) is itt kerül évenkénti megrendezésre, hogy megemlékezzenek az eseményről.

Nevezetességek

A Kawanakadzsimai csata történelmi helyszíne parkká lett átalakítva, városi múzeummal kiegészülve a Zenko-dzsi történelméről.

Macusiró, a Szanada klán egykori települése, a város nyugati oldalán található. A város megőrizte a történelmi légkört, fennmaradt szamuráj rezidenciáival, templomaival és kertjeivel a feudális korból, beleértve Szanada Dzsumangoku feudális nagyúr kastélyának és kúriájának maradványait.

Sportlétesítmények épültek a Téli Olimpiára, ilyen például az M-Wave gyorskorcsolya aréna (ami a föld legnagyobb fa függesztéses tetőszerkezete), a Big Hat aréna és az Aqua Wing aréna.

A város északi részén fekszik Iizuna község. Népszerű célállomás télen és nyáron egyaránt sí központja, üdülőhelyei, onszenjei, 10 tava és hegyi útjai miatt.

Északkeleten található Japán legnagyobb síparadicsoma a Siga Kogen és a hozzá közel eső Dzsigokudani Majom Park, ami híres vad japán makákóiról, akiket gyakran látni a meleg vizű forrásokban fürdőzni.

Délen a belváros szívében, Sinanóban a Csausz hegy ad helyet a Nagano Chausuyama Állatkertnek, a kültéri Dinoszaurusz Parknak, a Botanikus kertnek és a természettörténelmi múzeumnak.

Közlekedés

Nagano Olimpiai Stadionja, napjainkban a Nagano Baseball Stadion

Vasút

A város fő vasúti központja Nagano Állomás és az ennél valamivel kisebb Sinonói állomás, amiket az Olimpia miatt kiterjesztettek. A Hokuriku Sinkanszet 1997-ben nyitották meg (kezdetben Nagano sinkanszennek is nevezték) összekapcsolva Naganot, Takaszakival és Gunmával.  Nagano állomás még része a Sinanó vasúti vonalnak, a Sinecu fővonalnak, és az Iijama vonalnak. A Japán vasúti Csúó fővonal összeköti Naganot Nagoja fővárossal Aicsi Prefektúrában.

A Nagano elektromos vasút ugyanúgy magába foglalja a Nagano vonal fő állomásait, a városon és a külvároson belül.

A vasúti vonal által délen, a város összeköttetésben áll a Sinonói vonalon keresztül Macumotóval, ami a Sinonói állomással végződik.

Busz

A Kavanakadzsima Busz és a Nagano Dentecu busz vállalat tartozik a városhoz. Mindkettő Nagano állomásról indul.  A Nagano Busz terminál az állomás nyugati oldala.

M-Wave Aréna

Repülő

A városhoz legközelebb eső repülőtér a Macumotó repülőtér.  Busszal, gyors járattal 70 perc távolságra van Naganotól.

Zenko-dzsi, Nagano ősi temploma
Japán makákók a Dzsigokudani meleg vizű forrásnál

Oktatás

A városban alap, közép és felsőfokú oktatási intézmény is található valamint szakiskola.

Alapfokú

Középfokú

Felsőfokú

Szakiskola

Sport

A helyi Futball klub az AC Nagano Parceiro a J3 ligában.

Testvérváros

Clearwater, Florida, Egyesült Államok

Jegyzetek

  1. 毎月人口異動調査/長野県 (japán nyelven). (Hozzáférés: 2021. március 31.)

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nagano, Nagano című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások

  1. 市政情報 > 市の沿革・概要 > 人口・面積・自然. Nagano hivatalos weboldala (Japán nyelvű). Nagano City. Retrieved May 1, 2015.
  2. "Yamanouchi Town". Info-yamanouchi.net. Retrieved 2013-10-04.
  3. 長野市・信州新町・中条村合併後調査報告について. Nagano hivatalos weboldala (Japán nyelvű). Nagano City. Retrieved 18 September 2011.
  4. "平年値(年・月ごとの値)". Japan Meteorological Agency. Retrieved 2010-10-29.
  5. "観測史上1~10位の値(年間を通じての値)". Japan Meteorological Agency. Retrieved 2010-10-29.
  6. Snow Monkeys. "Shiga Kogen | Snow Monkeys". Yudanaka-shibuonsen.com. Retrieved 2013-10-04.
  7. Snow Monkeys (2012-09-27). "Snow Monkey park | Snow Monkeys". Yudanaka-shibuonsen.com. Retrieved 2013-10-04.

További információk

Commons:Category:Nagano, Nagano
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagano témájú médiaállományokat.